Sub deviza “Schimbarea este esenta noasta, e timpul as schimbam moda”, brand-ul H&M isi propune sa declanseze o revolutie a reciclarii hainelor. “De la deseuri la noi haine” este dezideratul campaniei ce o are in centrul atentiei si pe topmodelul international Andreea Diaconu!
“Cei mai multi dintre noi nu ar arunca o sticla sau un recipient de plastic la gunoi. Ele ar trebui reciclate, nu? Dar cand e vorba de moda, s-ar putea sa nu procedezi la fel. Din păcate, doar 1% din materialul folosit pentru a confectiona haine este reciclat. De aceea am introdus un program global de colectare a hainelor din 2013 (cel mai mare de acest tip din lume!)“, declara reprezentantii H&M care lanseaza Loop: primul sistem de reciclare in magazine care creeaza haine noi din cele vechi.
Andreea Diaconu, Jane Goodall antropolog si baroneasa, SZA adica vedeta R&B Solána Imani Rowe, Vic Barrett activist de mediu isi propun sa schimbe perceptia consumatorilor globali asupra modei, transformand hainele vechi in unele noi, declasansand Revolutia Recilcarii ori “cum sa tratezi hainele ca pe resurse, nu ca pe deseuri“.
Indiferent de stare, culoare sau model — niciun articol vestimentar nu trebuie sa ajunga la gunoi, iar prin Loop hainele tale pot capata o alta viata, asa cum a facut Andreea Diaconu, top model international care vorbeste despre mediu si dezvoltare durabila. In cadrul campaniei H&M ea a aratat publicului cum ii ofera echipamentului de karate o noua viata!
In aproape 60 de ani de activitate ca activist pentru mediu, timp in care a studiat comportamentul cimpanzeilor in Tanzania, Jane Goodall, baroneasa Jane Van Lawik Goodall in varsta de 86 de ani a vorbit despre necesitatea de a proteja Planeta si toate vietatile de pe Pamant. In cadrul campaniei ea a dat o noua viata unei camasi!
Looop este primul sistem din lume de reciclare in magazine. Iatăacum funcționează: hainele pe care nu le mai doresti sunt aduse in Looop pentru a fi curatate, maruntite si toarse in fire (pentru a afla procesul pas cu pas, fa click aici). După aproape cinci ore, ai o noua piesa tricotata, confectionata din haina pe care tu ai pus-o in masina.
Citeste si despre: campania de toamna-iarna H&M
Tehnologia inovatoarea din spatele masinii Looop a fost conceputa de The Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel (HKRITA) in colaborare cu H&M Foundation. Looop este singurul sistem de reciclare de acest tip.
“Pentru a avea o moda de viitor, trebuie sa usuram greutatea pe planeta. Un mod de a face acest lucru este prin utilizarea a ceea ce s-a produs deja. De aceea, solutiile circulare cum ar fi Looop sunt extraordinare! Imagineaza-ti doar ca toti am avea propriile masini Looop acasa. Nu numai că ar reduce amprenta asupra mediului, ci intreaga zicala <<nu am cu ce să mă imbrac” s-ar sterge din memoria noastra. Pana va sosi acea zi, este important să începi să vezi hainele tale ca pe resurse“.
In 2019, H&M a colectat 29.005 tone de texile prin programul Garment Collecting, iar o parte din surplusul obtinut din colectarea hainelor a ajutat de fapt la finantarea tehnologiei Looop. “Hainele tale vechi pot ajuta la schimbarea modei! Orice ai face, nu la arunca. Niciodata. Asta îiseamnă reciclarea revolutiei! Ne motivam, zi de zi, sa devenim complet circulari, pentru a crea un cerc inchis, acolo unde resursele sunt utilizate si reutilizate la infinit. Dorim sa sarbatorim toate initiativele semnificative si inovațiile pe care le-am utiliuzat anterior si colectiile actuale si sa împartasim cu voi ca schimbarea celui mai mic detaliu ne diretioneaza catre o moda viitoare cu adevarat sustenabila!”