Craciunul a devenit mai mult decat o sarbatoare religioasa, decat obiceiul de a ne impodobi casa, de a sta la masa cu familia, de a ne revedea cu prietenii si cei dragi… Craciunul este despre arta de a darui si de a “imprastia” in univers atentie, iubire si ganduri frumoase prin cadouri inspirate!

A darui este o arta, o conectare cu ceilalti care exprima atat afectiunea si grija pe care le-o purtam, dar care ne ofera si noua un sens in viata. Starea de bine pe care o castigam in momentul in care daruim ne ofera un sentiment de bine, de utilitate si ne hraneste emotional. Darurile au incheiat razboaie, au creat aliante, au devenit simboluri ale statutului, ale loialitatii, bogatiei si familiei, iar acum al prieteniei si afectiunii!

Targurile de Craciun sunt mereu o varianta interesanta de a gasi mai multe cadouri intr-un singur loc, dar ca alternativa exista si concept store-urile, librariile, atelierele florale care sunt spatii intime si mai putin aglomerate.






Daca marile centre comerciale ne imbie cu o atmosfera festiva si cu multe obiecte atragatoare ori utile, in schimb micii producatori romani, designeri si creatori de frumos ne ofera variante foarte interesante de cadouri “altfel” care pot aduce bucurie cuiva drag si in plus,ustine mediul de afaceri local. Cum cadourile sunt alegeri foarte personale, iata propunerile mele:









Cup&Candle inseamna o ceasca si o lumanare. Este ceasca din care iți va plăcea sa-ți bei de acum ceaiul sau cafeaua cu lapte sau shot-ul de espresso, iar lumanarea este mica ta placere de fiecare seara, ușor parfumată, perfectă pentru serile in care vrei să citești sau să te bucuri de liniște. Cup&Candle este un plus la atmosfera liniștitoare din livingul tau sau un cadou frumos pentru cineva drag.
“Cup&Candle este un produs eco-șic. În primul rând, folosim ceară din soia nemodificată genetic, o ceara eco-friendly și non-toxica, spre deosebire de ceara cu parafină. În plus, la Cup&Candle ne place să punem în valoare cești vechi, din porțelanuri cu dichis. Odată ce lumânarea a ars, ceașca poate fi refolosită.Ce poate fi mai eco-șic decât atât?”, spune Oana Botezatu creatoarea brand-ului.




Caleidoscoapele KaleidoLove reprezintă “dragostea pentru acest obiect unic și infinit, care ne urmareste din copilărie și pentru tot ce ne învață el – să căutăm armonia din haos și formele frumoase din noi și din lume“, spune Veronica Soare. Anul acesta, ea a creat si un KIT care contine si inimaOglinda, simbol care se regaseste si pe tricouri, hanorace de bumbac organic cani intr-un caleidoscop de idei de cadouri, numit sugestiv kaleido-cadouri!

Cea mai frumoasă noapte. Cea mai frumoasă zi si Băiatul care nu credea în Moș Crăciun sunt cartile scrise de Liana Alexandru, filolog, jurnalista si mama unei fetite careia îi plac foarte mult povestile. Liana a inceput să scrie ficţiune de dragul fetiţei ei, ca să le poată explica mai bine copiilor, dar şi adulţilor, cine este azi Moş Crăciun. Cartile “Baiatul care nu credea în Moș Crăciun”, cu iustrații de Ana Alfianu și “Cea mai frumoasă noapte/ Cea mai frumoasă zi”, ilustrată de Daniela Olaru sunt editate de Humanitas si se gasesc in librariile cu acelasi nume.

Ana Wagner de la Wagner Arte Frumoase si Povesti ne propune “Crăciun în stil american” , o colecție de bijuterii din porțelan pictat manual cu aur și charmuri din email, dedicata Crăciunului 2021. “La Wagner Arte urmează anotimpul Bucuriei, al Speranței si al Iubirii. Căci, ce ne mai poate salva în aceste vremuri decât Speranța că va fi fi Bine!?!“, spune designerul.






Anca Duse ne imbie cu agende si calendare creative cu miniaturi la care a muncit tot anul! “Miroase a tipar proaspăt, are un design tare plăcut, în ton cu cel al calendarelor și este gata să primească planuri de călătorie, filme, seriale și concepte creative. –Agenda are 260 de pagini (adică 130 de file). Grosuțe. Fiecare lună se deschide cu o miniatură și cu un exercițiu de creativitate, iar apoi sunt pagini după pagini de notat orice. –Dacă vă sună bine de cadou sau de folosit la birou, o găsiți pe site, alături de fratele-calendarMinunea a fost posibilă și cu ajutorul Alinei Pencea Matache, de la Arco-Iris pe partea de producție“, spune artista.




Madalina Andronic, designer stabilit in Puglia propune cadouri personalizate cu cele mai frumoase ilustratii de iarna: de la hanorace cu elementul vascului, la esarfe din matase ori ilustratii de sezon!


Pulovere KnitsAmore, cardigane versatile si atemporale, tricotate manual ori swetere Chemistry Studio realizata din lana moale, placuta la purtare care pot deveni un cadou ideal pentru femeia iubita, fie ca iti este partenera, sora ori mama!









Fandacsia iti propune un adevarat magazin virtual de Craciun, ornat cu cele mai elegante palarii si fascinatoare si piese realizate pe masura cu mana omului indragostit de detalii. “Fandacsia nu este un obiect strict necesar supravietuirii ci un semn exterior ca interiorul inca viseaza, planuieste si idealizeaza“, spune Cosmina Nicolescu, creatoarea brand-ului. Colectia propusa anul acesta se numeste Craciun la Venetia cu Fadacsia!
“Pentru cele pasionate intr-adevar. Cele care cred in Craciun- ca anotimp, pentru cele devotate miciilor detalii, amatoare de impachetat, asortat servetelul cu globurile, parfumul din incapere cu bijuteriile purtate, pentru cele care cunosc cum sa construiasca aceasta sarbatoare si stiu inefabilul ce il vor obtine cu fiecare particula stralucitoare.”

Designerul de bijuterii Ana Sas a pregatit o colectie magica de bijuterii create prin tehnica Soutache ce presupune o migala extraordinara! De 10 ani ea imbina snururile din matase si catifea cu pietrele Swarovski in bijuterii de nisa, ce ar putea echivala cu piesele vestimentare haute-couture!






Pentru cei mici, recomandarile mele sunt Catenlunasinstele, BiscuitClubShop despre care am scris intr-un articol anterior si CajukiShop care functioneaza atat ca magazine online, cat si in showroom-uri foarte cochete, ce fac cumparaturile de sarbatori o adevarata incantare!
CITESTE SI: Locuri festive in Bucuresti