Conform statisticilor, patru din zece români nu au ajuns niciodată în cabinetul stomatologic. Asta face ca țara noastră să fie codașă în Europa la capitolul îngrijire și sănătate dentară. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, indică cel mai des întâlnite probleme dentare în rândul pacienților din România, dar și al celor care nu merg la control.

„România este, din păcate, o țară în care incidența problemelor dentare este foarte mare, iar nivelul de igienă și adresabilitate către medicul stomatolog foarte mic. Asta face ca mulți români să aibă numeroase probleme la nivelul dinților și al cavității orale. Marea majoritate a acestor probleme apar tocmai pentru că nu se prezintă la control nici când au simptomatologie”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Majoritatea romanilor sufera de gingivită pentru că nu fac detartraj „Gingivita este foarte des întâlnită în rândul românilor din cauza igienei dentare deficitare. Aceste persoane nu merg la dentist pentru a face o curățare profesională, un detatraj. Am întâlnit foarte mulți pacienți, inclusiv tineri, care nu făcuseră niciodată un detartraj. Din această cauză se formează placă bacteriană pe suprafața dinților, în special deasupra și în interiorul gingiei, iar acest fapt duce la inflamarea țesutului gingival. Această inflamare poate să fie indusă și de administrarea unor medicamente sau de o carență alimentară. Placa bacteriană se înlătură foarte greu dacă doar ne spălăm pe dinți și este necesar să intervină medicul stomatolog, măcar de două ori pe an, ca să o elimine prin detartraj. Dacă nu facem acest lucru, inflamația devine periculoasă și se poate transforma în boală parodontală, adică riscăm să se retragă gingiile, se slăbește osul care susține dantura și ajungem astfel să ne pierdem dinții chiar și la vârste tinere”, avertizează medicul stomatolog Sorina Stroe.
Romanii au carii dentare care se adâncesc până când se distruge întreg dintele „Întotdeauna este bine să descoperi caria dentară încă din primul stadiu, iar medicul stomatolog să o trateze imediat. Din păcate, prea multe persoane ignoră cariile până când acestea se adâncesc și apare durerea, fenomene inflamatorii și de natură infecțioasă. Atunci când aceste infecții evoluează și nu sunt tratate, de cele mai multe ori se ajunge la agravarea reacțiilor periapicale (de jur împrejurul rădăcinii). În acest stradiu, cariile nu mai pot fi tratate și se compromite și stabilitatea dintelui”, adaugă medicul Sorina Stroe de la MG Dental.
Pacientii ajung la boala parodontală și își pierd dinții „Dacă gingiile noastre sângerează atunci când ne spălăm pe dinți ori sunt sensibile la atingere, și nici atunci nu mergem la dentist, inflamația gingivală netratată va duce la agravarea bolii parodontale. Se ajunge într-un stadiu în care boala este greu de tratat și se ajunge la pierderea dinților prin mobilizare. Odată ce îi pierdem, va trebui să apelăm la implanturi în care să reconstruim dantura, un procedeu costisitor și de durată în condițiile în care nu mai avem susținerea osoasă și gingivală puternică”, continuă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Dinți strâmbi sau mușcătură incorectă „Anomaliile dentoalveolare sunt traduse în limbaj popular prin dinți strâmbi sau mușcătură incorectă. Acestea apar din pricina faptului că nu am fost la control stomatologic frecvent în perioada copilăriei și a adolescenței, când se formează dantura permanentă. Din acest motiv, e important să ne ducem copiii la medicul stomatolog, să îi obișnuim cât mai devreme cu acest lucru”, este recomandarea medicului stomatolog Sorina Stroe.
Dinți uzați și fracturați „Alte probleme comune în rândul românilor sunt uzura și fractura dinților mergând până la dureri articulare. Acestea sunt cauzate de bruxism, extrem de des întâlnit pe fond de stres accentuat”, declară medicul Sorina Stroe.
Sensibilitate dentară „În cazul celor care au o igienă dentară, dar fac un periaj prea agresiv, apare uzura dinților cu sensibilitate dentară. Dacă folosim peria de dinți manual, este important să nu apăsăm cu putere atunci când ne spălăm dinții. Există în comerț periuțe cu duritate medie (Medium), care sunt recomandate câtă vreme nu le folosim în forță. Atenție! Periuțele cu duritate mare (Hard) nu sunt recomandate pentru dinții naturali. De ce? Pentru că, asociind forța cu o duritatea crescută a perilor, smalțul se “tocește”, se subțiază, atragând după sine sensibilitatea dentară”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe de la MG Dental.
Dinții deteriorați, fie din cauza cariilor ori fracturați, ne afectează nu doar din punct de vedere estetic, dar și funcțional și necesită o intervenție aparte din partea medicului stomatolog. Atunci când deteriorarea danturii este avansată, tratamentele clasice, de obturație din compozit, nu reprezintă o soluție de durată.
Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică de ce nu este suficientă simpla obturație din compozit, așa-numita plombă, atunci când avem dinții deteriorați, și ce șanse avem să refacem dantura fără să apelăm la implant: „Cariile netratate se agravează și se măresc din ce în ce mai mult, pe măsură ce timpul trece. Chiar și după ce sunt tratate (curățate), lasă în urmă defecte mari de substanță. În acest caz, dacă vom realiza obturații din compozit (dacă punem plombă, în termeni populari), avem mari șanse să se fractureze destul de repede, mai ales dacă dinții pe care i-am tratat se află pe zona laterală, unde susțin forțe masticatorii mari (unde mestecăm, de regulă, mâncarea). Odată fracturat, un dinte cu o obturație de mare volum va avea nevoie de o obturație nouă, de tratament de canal sau chiar extracție, dacă linia de fractură s-a dus în adâncime. Întotdeauna este de preferat să salvăm dinții naturali, astfel că este indicat să procedăm altfel cu dinții cu grad mare de deteriorare”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Piesele protetice, mai durabile decât plomba clasică “Atunci când avem de a face cu un dinte deteriorat, care trebuie salvat, este necesar să îl reconstruim în așa fel încât să fie rezistent în timp. În acest caz, apelăm la inlay-uri sau onlay-uri, piese protetice din ceramică sau zirconiu, care sunt mult mai rezistente mecanic și stabile în timp. Acestea se realizează în baza unei amprente și au timp de execuție similar cu cel necesar realizării unei coroane. Sunt, practic, <<plombe>> de laborator, și ajută la reconstrucția dintelui, fără a fi nevoie să construim o coroană integrală. Desigur, dacă gradul de deterioare al dintelui este foarte mare, indicația va fi de coroană de înveliș, atunci când nu mai avem mai deloc pereți integri. În cazul acestor inlay-uri sau onlay-uri, încrustațiile sunt mai longevive. Deși prezintă un cost similar cu cel al coroanelor, sunt de preferat atunci când vrem să păstrăm partea intactă a dintelui deteriorat”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Care este diferența între inlay și onlay? “Inlay-ul si onlay-ul sunt proteze construite în laboratorul dentar în urma unei amprente luate de medicul stomatolog. Diferența constă în locul și modul în care se aplică. Inlay-ul se aplică la mijlocul suprafeței ocluzale a dintelui, dacă avem zona dintre cuspizii dintelui afectată. Onlay-ul reconstruiește dintele dacă avem o parte laterală distrusă, mai exact unul sau mai mulți cuspizi, sau chiar întreaga suprafață de contact a dintelui. Putem alege, la recomandarea medicului, între proteze realizate din ceramică sau zirconiu, pentru un aspect cât mai natural și pentru durabilitate. Există și varianta din compozit, mai accesibilă ca preț, dar care nu are o durată de viață atât de mare, existând riscul de fractură și posibilitatea apariției unei carii secundare la interfața dinte-plombă. Inlay-urile și onlay-urile oferă rezistență și durabilitate, comparativ cu simpla obturație din compozit, dar și o închidere marginală mai bună. Ne ajută astfel să reconstruim dintele într-o manieră ideală din punct de vedere estetic și funcțional”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Mare atenție! Cum poți suferi accident vascular cerebral dacă nu ai grijă de dinții tăi! Accidentul vascular cerebral (AVC), mai exact blocarea unui vas de sânge din creier (ischemic), sau spargerea unui vas de sânge (hemoragic), poate avea, printre cauze, și igiena dentară deficitară. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică de ce simplul fapt că nu mergem la dentist pentru a preveni ori trata boala parodontală poate deveni un factor care duce la apariția accidentului vascular cerebral.
„La nivel global, statisticile arată că 1 din 4 adulți cu vârsta peste 25 de ani va suferi un accident vascular cerebral de-a lungul vieții. Acesta reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de deces prematur semnalate în ultimii ani. De aceea, este important să înțelegem ce anume facem greșit ce duce la apariția AVC-ul și ce putem face pentru a micșora șansele de a avea loc”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce este accidentul vascular cerebral? „AVC-ul se produce atunci când creierul nu mai este oxigenat corect. Fie prin blocarea unui vas de sânge (ischemic), fie prin spargerea unui vas de sânge (hemoragic). La pacienții care suferă un atac vascular cerebral se observă anumite semne fizice precum asimetriile faciale, slăbiciunea brațelor, tulburările de vorbire, mergând până la pierderea cunoștinței. Deși orice om poate suferi un AVC, există anumite categorii mai expuse:
– persoanele cu vârsta de peste 65 de ani;
– persoanele de culoare (conform studiilor de specialitate, riscul este de 2 ori mai mare);
– persoanele care duc un stil de viață nesănătos (fumat, obezitate) și cei ce suferă de diabet, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce legătură există între dinți și apariția accidentului vascular cerebral „Recent s-a descoperit că cei cu o igienă orală deficitară sunt mai predispuși la a suferi un accident vascular cerebral, în cazul în care se declanșează boala parodontală, ce are o incidență în continuă creștere. În stadiile incipiente, avem de-a face cu gingivita (gingii roșii, inflamate, care sângerează ușor), urmând ca, netratată, să ducă la retracția gingivală și resorbția osoasă, să afecteze țesuturile de susținere ale dinților, dinți pe care îi vom pierde ulterior. Dacă nu o tratăm la cabinetul medicului stomatolog, inflamația cauzată de multitudinea de bacterii ajunse în fluxul sanguin crește astfel riscul de a apărea cheaguri de sânge ce pot ajunge cu ușurință la nivelul creierului și să declanșeze accidentul vascular cerebral. Dacă am suferit un AVC, este extrem de important ca apoi să fim extrem de atenți să ne îngrijim corect dantura și gingiile și să mergem frecvent la dentist pentru a evita formarea unor noi cheaguri și pentru a preveni alte accidente vasculare cerebrale în viitor”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Ce înseamna să ne îngrijim corect dinții „Sunt câteva reguli simple de care trebuie să ținem cont pentru o bună sănătate dentară:
– e important să ne spălăm pe dinți corect de 2 ori pe zi, dimineața și seara;
– trebuie să utilizăm mijloace auxiliare de igienă interdentară (duș bucal, periuțe interdentare);
– folosim apa de gură în ritualul nostru zilnic de igienă orală;
– nu ratăm vizitele regulate la dentist. Vorbim aici despre controalele de rutină, plus semnalarea oricărei probleme la nivel oral;
– menținem o dietă echilibrată;
– ducem un stil de viață sănătos, mâncăm echilibrat, facem sport”, sunt recomandările medicului stomatolog Sorina Stroe.
Pierderea dinților este o problemă extrem de frecventă. Conform studiilor efectuate peste ocean, 69% dintre adulții între 35 și 44 de ani și-au pierdut deja cel puțin un dinte, iar, până la vârsta de 74 de ani, aproximativ un sfert dintre americani își pierd toți dinții adulți.
Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, subliniază că, atunci când pierzi un dinte, este esențială înlocuirea lui imediată nu doar pentru a menține restul dinților aliniați, dar și pentru a păstra neschimbată forma feței și pentru a evita dificultăți de vorbire sau masticație. Două dintre cele mai populare opțiuni sunt punțile dentare și implanturile. Medicul explică care sunt diferențele și ce este indicat să alegem.
Care este primul dinte care se pierde? „Pierderea unuia sau a mai multor dinți este denumită edentație. De regulă, primul dinte care se pierde în general este molarul 1. Acesta erupe în jurul vârstei de 6 ani, în spatele ultimului dinte temporar (de lapte) și este adesea confundat cu alt dinte de lapte. În plus, unii copii la acea vârstă încă nu au o igienă bună dentară și nici nu lasă părinții să îi ajute. Astfel, acest dinte este în general primul dinte care se cariază și, netratat la timp, se poate pierde. Atunci când ne confruntăm cu lipsa unuia sau unor dinți, cele mai la îndemână sau populare variante sunt implantul sau puntea dentară”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce este puntea dentară? „Puntea dentară este, de mult timp, folosită ca soluție de restaurare a edentației și presupune șlefuirea dinților vecini în vederea realizării unei lucrări fixe din 3 elemente (în cazul edentației unidentare). Deși estetică și eficientă masticator, puntea prezintă o serie de dezavantaje. Le voi prezenta în antiteză cu implantul pentru o înțelegere mai ușoară”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Puntea afectează dinții vecini? „În cazul punții dentare, forțele masticației vor fi transmise la nivelul celor doi dinți stâlpi vecini. Aceștia vor avea astfel durata de viață mai scurtă, întrucât forțele masticatorii, ce inițial erau distribuite pe cei trei dinți existenți la nivel coronar, acum sunt în axul a doi dinți existenți la nivel radicular. Comparativ, în cazul implantului, transmiterea se face în axul fiecărui dinte, fie că este dinte natural sau implant ca bază. În acest mod, evităm forțele excesive”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Este mai dificilă igiena dentară „Puntea este o lucrare formată din 3 dinți lipiți, între care nu putem introduce ața dentară. De aceea, va fi dificil să curățăm interdentar. În plus, pe măsură ce trece timpul și înaintăm în vârstă, țesuturile moi și dure prezintă o resorbție fiziologică și apare astfel un spațiu din ce în ce mai mare sub lucrare, la nivelul gingiei. Acolo vor rămâne resturi alimentare și va fi mai dificil să le eliminăm. În cazul implantului, în schimb, există puncte de contact între coroanele dentare, ca la dentiția naturală”, continuă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce probleme pot apărea în timp „Dacă în viitor apar probleme cu vreunul dintre cei doi dinți stâlpi, vom pierde toată lucrarea pentru că va trebui să tratăm dintele respectiv și să refacem apoi puntea. Comparativ, în cazul implanturilor, fiecare dinte este separat, iar, dacă apare vreo problemă cu unul, ea se poate rezolva mai simplu”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Puntea, mai rapidă și mai ieftină decât implantul? „Odinioară se considera că punțile dentare sunt mult mai rapid de realizat comparativ cu implanturile și acest lucru reprezenta un avantaj. Însă, în prezent, implanturile au o încărcare mult mai rapidă, uneori putând discuta, în funcție de cazul clinic, și de încărcare imediată.
Puntea dentară are prețul mai mic, dar implantul este o soluție mai eficientă pe termen lung. Este important să mergem imediat la medicul stomatolog după ce pierdem dintele, deoarece, în timp, suportul osos scade și va fi nevoie, probabil, să apelăm și la adiția osoasă. Prin urmare, dacă amânăm punerea implantului, poate din considerente financiare, peste câțiva ani, când ne vom decide, procedura va fi mai anevoiasă și mai costisitoare. Comparativ cu puntea dentară, implantul este mult mai eficient și mai rentabil pe termen lung”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.
Dinții afectați în mare parte de carii sau de traumatisme fizice au nevoie să fie reconstruiți de medicul stomatolog, apelând la coroane dentare. Acestea pot fi așezate pe pivoți construiți pe rădăcina tratată a dinților, ori pe implant. Cele mai noi modele de coroane și mai aproape de apectul natural al dintelui sunt cele din ceramică sau din zirconiu. Nu mulți pacienți știu însă pe care să le aleagă, dincolo de diferențele legate de preț. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune care sunt avantajele și care sunt dezavantajele acestor tipuri de coroane dentare.
„Coroanele de ceramică sunt folosite de mai bine de 60 de ani cu mare succes, având o durată mare de viață atât timp cât avem o igienă dentară corect realizată, mergem regulat la control stomatologic și nu avem vicii care să le afecteze. Mulți pacienți vor să aibă coroane dentare cât mai aproape de aspectul natural al dintelui, cu luciu și transparență, iar alegerea se face între trei variante de zirconiu.
- Solid. Este utilizat în special pentru molari, în zonele laterale unde există o solicitare mare atunci când mâncăm.
- Cu translucență ridicată. Poate fi utilizat atât pentru coroane pe cont propriu, cât și pentru punți cu maxim 3 elemente. Are o rezistență ridicată la forțe mecanice și un aspect natural.
- Zirconiu stratificat. Este realizat după același principiu tehnologic precum ceramica – o capă de zirconiu acoperit cu strat estetic de ceramică”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Avantajele coroanelor de ceramică „Coroanele din ceramică sunt durabile și se pot utiliza în aproape orice situație. Au o durată mare de viață în condiții bune de întreținere, cu un aspect foarte plăcut, mai ales în primii ani de la montare. Se pot utiliza chiar și atunci când vine vorba despre punți mai mari, adică pe mai mulți dinți alăturați, și au o precizie mare. Asta înseamnă că se pot atașa elemente speciale de agregare, lucru care nu este valabil și în cazul coroanelor din zirconiu”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Dezavantajele coanelor de ceramică „Pentru producția coroanelor de ceramică trebuie să se mascheze, mai întâi, capa metalică, folosind ceramică opacă. Apoi, chiar dacă avem o depunere stratificată a componentei estetice (ceramica), un rezultat perfect este greu de obținut. În plus, lumina nu trece prin metal, în comparație cu dintele natural, al cărui smalț are traslucență. Apoi, în timp, din cauza înaintării în vârstă, țesuturile moi se retrag, apare retracția gingivală, și, prin urmare, ni se dezvăluie marginea metalică a coroanei, ceea ce este inestetic. Apare, totodată, fenomenul de metaloză, mai exact colorarea gingiei din cauza contactului cu metalul, pe care rușim, totuși, să îl oprim prin îndepărtarea factorului cauzator”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Avantajele coroanelor din zirconiu „Coroanele din zirconiu se realizează apelând la o tehnică precisă și facilă de amprentare, prin scanare intraorală. Scăpăm astfel de amprentarea clasică, dificilă mai ales în cazul pacienților cu reflex de vomă accentuat. De aici rezultă și adaptarea excelentă a coroanei la preparație. Au o biocompatibilitate foarte bună, și anume țesuturile moi se comportă bine în relație cu zirconiul, fără să mai apară fenomenul de colorare al gingiei. Acest tip de coroane sunt recomandate în special pacienților alergici la ceramică, întrucât zirconiul nu provoacă alergii. Totodată, coroanele din zirconiu au rezistență la forțe mari, și sunt ideale pentru pacienții cu bruxism (care își scrâșnesc dinții). Coroanele din zirconiu au un aspect foarte plăcut și nu provoacă sensibilitate în cazul dinților vitali de sub coroane. Este o lucrare ce nu necesită mascarea metalului și, în consecință, dacă apar retracții gingivale și se dezvăluie marginea coroanei, nu este atât de evident sau deranjant”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.