Sean Connery a fost un adevarat exponent al generatiei de actori britanici proveniti din clasa de mijloc, oferind marelui ecran interpretari mai dure si usor sexuale personajelor masculine. In ceea ce priveste stilul, personajul James Bond interpretat de Connery ofera o enciclopedie vizuala ce poate fi folosita ca sursa de inspiratie pentru toti barbatii din lumea care vor sa se imbrace bine, fara insa a exagera!
In 1962, un tip imbracat in smoking scoate o tigara dintr-o cutie de tigarete argintie, o tine intre buze, o aprinde si rosteste trei dintre cele mai cunoscute cuvinte din istoria filmului: “Bond, James Bond”. Chiar si cei care nu au vazut niciodata “Doctor No”, primul film din seria James Bond, au auzit macar o data in viata celebra replica.
Interpretarea rolului Agentului Secret 007 de catre Sean Connery este deja o parte din mostenirea culturala a omenirii si, prin cele sapte filme Bond, in care a jucat, a ajuns sa traseze liniile definitorii ale agentului secret pentru restul istoriei cinematografiei, daca aceasta va mai exista asa cum am stiut-o.
Desigur, Sean Connery a realizat mai mult in cariera sa cinematografica, decat sa interpreteze personajul Bond. A primit un premiu Oscar pentru Best Supporting Actor in filmul The Untouchables din 1988 si a fost incununat cavaler in 2000 de catre Regina Marii Britanii.
In varsta de 90 de ani, Sean Connery a decedat in somn la proprietatea sa din Bahamas. Nascut in Edinburgh in 1930, Connery a fost laptar, s-a inrolat in fortele regale navale in perioada adolescentei, dar a fost eliberat pe motive medicale, apoi s-a apucat de bodybuilding si a participat la concursul Mr. Universe, unde s-a clasat pe pozitia a treia.
Aspectul sau atletic si frumusetea chipului au fost biletele castigatoare spre industria filmului. Dupa ce l-a interpretat pe Contele Vronsky in productia BBC “Anna Karenina”, Connery a iesit castigator intr-un top realizat de publicatia Daily Express care intreba publicul cine ar fi fost cel mai potrivit actor sa il interpreteze pe celebrul spion?! Intre timp Connery a primit rolul din “Dr.No”, primul film din seria James Bond, filmat in 1962, care l-a transformat intr-un star international, statut pe care l-a detinut jumatate de secol!
Ca o ironie, Sean Connery nu a fost prima alegere a producatorilor. Rolul lui Bond i-a fost initial rezervat lui Roger Moore, dar acesta era conditionat de un contract de serialul de televiziune “The Saint” si era deja o vedeta binecunoscuta publicului telespectator, ceea ce il transforma intr-o alegere mai putin surprinzatoare!
Sean Connery nu era exact personajul pe care scriitorul Ian Fleming si-l imaginase: scolit la o insitutie privata, elitist si scrobit- asa cum ar fi fost Roger Moore. Sean Connery era mai degraba un tip dur si necizelat! Asa ca, regizorul primului film Bond, Terence Young, si-a propus sa il rafineze pe scotian si sa ii mai indulceasca stilul.
Citeste si: Stilul vestimentar al Primelor Doamne ale SUA
Young l-a luat pe Connery si l-a dus la designerul de costume masculine Anthony Sinclair care avea atelierul pe Conduit Street din Londra pe Savile Row. Acesta era specializat in ceea se numea “Conduit Cut”, o croiala specifica jachetelor ce se potriveau celor care erau militari de cariera si aveau o anumita conformatie a corpului.Aceasta alegere urma sa aiba un impact extraordinar pentru stilul multor generatii din acel moment incolo, desi era o alegere costisitoare!
Urmatoarea oprire a fost la Turnbull and Asser, magazin specializat in camasi la comanda, din zona Piccadilly. Aici au fost croite, special pentru costitutia lui Connery camasi bleu pal din poplin si cravate din matase cu aspect naval. De asemenea, regizorul si-a mai adaugat amprenta stilistica prin butoni si alte detalii de stil care aveau sa il transforme pe Sean Connery intr-un adevarat idol al modei masculine!
Stilul personajului Bond era scump, realizat la comanda, cu croieli precise, nu neaparat in tendinte, dar nici frivol! Ceea ce a reusit Connery sa faca prin interpretarea sa a fost sa ii ofere personajului Agentul Secret 007 un mod ideal de puratre a hainelor masculine si un stil care a devenit nemuritor si a depasit granitele timpului si tendintelor!
In oras Bond era un tip serios, dar cand ajungea in locuri exotice garderoba lui devenea extravaganta si pe alocuri ridicola. De exemplu, a fost o greseala imensa din partea producatorilor sa accepte halatul bleu scurt, pe care Sean Connery il poarta in productia “Goldfinger”, filmat in Miami in 1970. Cumva acesta eroare vestimentara a scapat criticilor intrucat prin anii 1960 intrega lume se mai relaxase vizual si estetic!
Sean Connery a fost un adevarat exponent al generatiei de actori britanici proveniti din clasa de mijloc, deschizand drumul in cinematografie pentru Michael Cain si Terence Stamp si oferind marelui ecran interpretari mai dure si usor sexuale personajelor masculine. In ceea ce priveste stilul, personajul James Bond interpretat de Connery ofera o enciclopedie vizuala ce poate fi folosita ca sursa de inspiratie pentru toti barbatii din lumea care vor sa se imbrace bine, fara insa a exagera!
Connery a jucat in cinci filme Bond si s-a “plictisit” sa mai interpreteze rolul elegantului agent secret in 1967, cand dupa ce a filmat “You Only Leave Twice” a predate stafeta mai putin cunoscutului actor australian George Lazenby. Acesta a jucat insa intr-un singur film “On Her Majesty’s Secret Service”, inainte ca Sean Connery sa fie “reademenit” in productia “Diamonds Are Forever” pentru care a primit o remuneratie de 1 milion de dolari!
In 1983 a mai interpretat o “versiune” usor morocanoasa si imbatranita a lui Bond in “Never Say never Again”, dar motivat ca acest rol sa nu isi lase o amprenta totala asupra carierei lui, Connery si-a concentrat toate eforturile pentru a interpreta o “panoplie” de personaje: precum un polistist irlandez in “The Untouchables”, “Indiana Jones and the Last Crusade” si “The Hunt for Red October.”
In 1987 a declarat pentru New York Times: “Motivul pentru care Burt Lancaster a avut o cariera mai prodigioasa decat Kirk Douglas a fost faptul ca si-a refuzat sie insusi sa fie limitat!”.
Datorita unei cariere mai aventuroase in cea de-a doua parte a vietii, Sean Connery se afla acum in zona actorilor “legendari”. Iata cinci filme care au schimbat fundamental modul in care actorul arata ca a putut mai mult decat sa poarte haine frumoase, sa omoare baieti rai si sa seduca femei frumoase:
In filmul SF Zardoz, Sean Connery interpreteaza rolul Zed un tip brutal care afla adevarul in 2293 despre razbunatorul zeu Zardoz.

Pentru rolul “The Untouchables” Sean Connery a primit un Premiu Oscar. El a interpretat rolul Jim Malone, un politist American de origine irlandeza care lupta impotriva mafiei alaturi de Eliot Ness (Kevin Costner) si il aduce pe Al Capone (Robert De Niro) in fata justiei in coruptul oras Chicago.
Intereptand rolul unui tata distant si incapatanat, Connery adauga un element emotionant filmului din populara serie Indiana Jones. Filmul i-a creat oportunitatea lui Sean Connery de a dezvalui o latura mai putin cunoscuta. El joaca rolul unui profesor specializat in literatura medievala care este prins de nazisti.
In acest thriller, Sean Connery interpreteaza rolul unui capitan de submarin de origine rusa care are un plan secret de a ataca SUA. Jack Ryan (Alec Baldwin) demascheaza intentiile capitanului. In timp ce accentul rusesc al lui Connery are nevoie de imbunatatiri, intereprtarea sa dura aduce tensiune filmului.
The Rock a fost cel mai ciudat film in care Sean Connery a acceptat sa joace. In aceasta productie regizata de Michael Bay, Sean Connery interpreteaza rolul unui evadat de la inchisoarea Alacatraz. Alte filme in care a jucat au fost “Entrapment“ din 1999 care pune in valoare personalitatea sa macho si “The League of Extraordinary Gentlemen” din 2003 care a semnalat insa finalul erei in care succesul de box office era asigurat daca actori cu greutate erau distribuiti in productiile de la Hollywood.