Are 35 de ani, este nascut in Bucuresti si este specializat in sarituri de la mare inaltime, mai exact 27 de metri! Constantin Popovici este laureat cu aur la Campionatele Mondiale de sarituri la mare inaltime, ce au avut loc la Fukuoka (2023) si la Campionatele Europene de la Roma (2022), iar mai nou unul dintre sportivii care strange medalie dupa medalie la competitia Red Bull Cliff Diving World Series
Am avut ocazia sa il urmaresc live, de doua ori, in Polignano a Mare si pot sa marturisesc ca sariturile lui m-au tinut cu rasuflarea taiata, intrucat sariturile au loc dedeasupra stancilor ce acopera grotele sarazinilor, iar viteza pe care o pot atinge sportivii in timpul sariturii este de 90 de kilometri la ora. Cum a ajuns din sportiv de performanta in membru al Cirque du Soleil, apoi la Red Bull Cliff Diving, citeste in interviul de mai jos!
Constantin, am avut privilegiul sa te urmaresc sarind live, prima data in 2022, iar acum in urma cu putin timp, chiar de pe plaja Lama Monachile din Polignanano a Mare. Descrie-mi ce ai simțit odată cu această victorie? Am simtit o bucurie ca de fiecare data cand termin un concurs victorios, stiind ca am trecut printr-o perioada destul de intensa in ultima parte.
Nu ești la prima medalie, dar starea ta de sănătate nu a fost optima, probabil că a fost o surpriză să câștigi primul loc?! Am avut multe victorii, iar aceasta nu a fost o surpriza, nici pentru mine si nici pentru adversarii mei. Ma cunosc foarte bine, am avut multe accidentari in trecut si am revenit de fiecare data mai puternic ca niciodata, iar aceasta etapa in Polignano a Mare nu a fost diferita.
La ce te gândești cu câteva secunde înainte să sari? Sunt intrebat de multe ori acest lucru, inainte sa sar imi repet la nesfarsit exercitiul care urmeaza sa il execut.
Unde este cea mai grea etapa din Red Bull Cliff Diving? Probabil cea mai grea etapa anul acesta va fi in Irlanda de Nord si vom sari de pe stanciile Caseway Coast.
Cum și unde te antrenezi in mod normal, ținând cont de situația bazinelor din Romania? Ma antrenez la Bacau, unde sunt si legitimat la echipa C.S.M. Bacau si antrenat de Adrian Gavriliu care a fost si el prezent la etapa din Polignano a Mare. La Bacau am parte de toata ospitalitatea de care am nevoie pentru antrenamentele mele, iar pe timp de vara sunt plecat peste tot si ma antrenez in mare parte in Austria, unde exista si o baza sportiva cu o platforma de 27 de metri.
Publicul din România cunoaște multe detalii despre lumea fotbalului și mai puțin despre celelalte sporturi, spune-ne ceva neașteptat despre parcursul tau profesional?Asa este, fotbalul este cel mai mult mediatizat in Romania dar am observat ca <<sariturile de la mari inaltime>> (cliff diving-ul) este din ce in ce mai mediatizat in ultima perioada, datorita rezultatelor extraordinare aduse in ultima vreme.
Daca nu ai fi ales aceasta meserie către ce te-ai fi îndreptat? Dupa ce am terminat cu sportul de performanta la varsta de 22 de ani am ales sa intru in lumea show-urilor, am fost artist aproximativ opt ani, chiar si in Las Vegas, la Cirque du Soleil.
Cum ți s-a schimbat viața de când ai devenit săritor profesionist și ai inceput să câștigi medalii? Am fost dintotdeauna saritor profesionist si practic sarituri in apa din 1997, iar din 2002 sunt component al lotului national. Pana in 2012 am practicat doar proba olimpică de 10 m, la care m-am si calificat la Olimpiada din Beijing, in 2008. Apoi, am avut o pauza de 8 ani, cand am facut spectacole de sarituri in apa peste tot in lume si acolo am descoperit aceasta noua proba: High Diving (proba de 27 m).
Viata nu s-a schimbat foarte mult fata de ceea ce era inainte de 2012; sunt la fel de multe antrenamente, la fel de multe concursuri, munca pe masura, dar pot spune ca acum este mai mediatizata performanta a mea!
Cum arată viața ta in afara competițiilor care au loc peste tot in lume? Am o viata foarte simpla, in afara de antrenamente, concursuri, pregatire fizica nu fac prea multe lucruri, incerc sa imi pastrez energia pe ce am eu de facut ca sa fie 100% pregatit pentru concursuri.
Care sunt planurile tale de viitor? Planurile de viitor sunt sa fiu sanatos si sa continui antrenamentele pentru urmatorii ani ce urmeaza.
Un mesaj către fanii tai copii? Incurajez toti tinerii si copiii sa faca sport, poate nu neaparat sport de performanta ca poate nu este pentru toata lumea, dar sportul in general te dezvolta armonios si iti da un stil de viata mai echilibrat.
Citeste si: Descopera Italia din “tocul cizmei”