Cristian Maranciuc creaza cocori din hartie prin arta Origami pe care ii comercializeaza pe sase contiente ale lumii, cei mai multi clienti fiind din SUA si Asia. La inceput a fost o simpla terapie prin arta pentru a se transforma pe parcurs intr-un mic business cu aplicatii in industria parfumeriei si cea de frumusete. Cu colaborari in Paris, artistul va participa la Homo Faber (Venetia) cu cocorii din hartie care la nivel simbolistic au puteri supranaturale!

Care este semnificatia alter ego-ului tau artistic: Icarus.Mid.Air? Una din sursele mele de inspirație este mitologia greacă. Am simțit un atașament față de Icar din mai multe motive (o fascinație pentru aripi fiind unul dintre acestea), și am vrut să imortalizez un moment anume din viața lui care să fie intenționat ambiguu. IcarusMidAir sau “Icar în văzduh” îl surprinde pe erou în aer, fără a putea desluși dacă acesta se înalță sau dacă a început să se prăbușească. Este un moment în care soarta nu îi este încă hotărâtă, și acesta am vrut să fie și punctul meu de plecare cu acest proiect.
De unde provine fascinatia ta pentru Origami si cocori? Am avut mereu un interes pentru artă și m-am exprimat prin intermediul artei de mic, dar nu am investit într-o pregătire formală în acest domeniu. În primul an de facultate am studiat un subiect despre cultura japoneză și unul dintre seminarii a fost chiar pe tema artei Origami. Am și scris un eseu pe acest subiect, dar nu am continuat să explorez arta Origami după această introducere inițială.
Când am revenit în țară (am făcut studiile universitare în Australia), mi-a fost foarte greu să mă re-adaptez la viața de aici și am început să mă confrunt cu o depresie destul de severă. În 2014 am revenit asupra Origamiului ca un fel de “terapie” prin artă și am ales modelul tradițional de cocor datorită simbolismului pe care îl are în cultura japoneză, cocorul fiind acolo o pasăre legendară și care ar avea puteri supranaturale.
Ai mentionat despre Australia, tara in care ai studiat Relatiile Internationale, cum de ai luat decizia de a reveni in Romania? Da, am primit o bursă de studiu la o universitate din Sydney, unde am petrecut 3 ani. După ce am terminat studiile acolo, am simțit că trebuie neaparat să revin acasă temporar. Dar așa au fost împrejurările încât nu am mai reușit să mă întorc în Australia. Privind acum în urmă, cred că am avut mai mult de câștigat din mai multe puncte de vedere, deși mi-a fost foarte greu pentru o perioadă destul de lungă.
Ai putea spune ca aceasta decizie, plus factori personali, au contribuit la catalizarea impulsul tau artistic si manifestarea lui prin arta hartiei? Absolut! A fost o redescoperire a importanței artei pentru mine, cât și o însușire foarte intimă a acesteia. Am făcut “terapie prin hârtie” pe întreaga durată a proiectului inițial. Dar am și dezvoltat o disciplină artistică care îmi este extrem de utilă și azi. Obișnuiam să privesc catre arta pe care o creez dintr-o perspectivă foarte romantică, dar treptat mi-am dat seama că e nevoie și de “transpirație”, nu doar de inspirație.
Cat de migalos este tot acest proces de a realiza o mini “sculptura” din hartie prin arta manuala? Depinde de cât de complex este designul unei piese. Pot petrece și 15-20 de ore la un cocor, pe parcursul câtorva zile. Este o plăcere deosebită pentru mine să pierd noțiunea timpului când lucrez.
Cat de greu a fost sa creezi o mie de cocori intr-o mie de zile, sa continui sa ai inspiratie si motivatie? Surprinzător, nu a fost foarte dificil! Deși îmi e greu să cred, chiar și azi, că am reușit să nu ratez nicio zi din cei aproape trei ani, cât a durat proiectul. Cu timpul am dezvoltat un al șaselea simț, dacă aș putea să-l numesc așa: priveam la totul din jurul meu ca ceva ce aș putea folosi la următorul cocor, fie la propriu sau la figurat. Timpul petrecut zilnic lucrând la acest proiect devenise ca un ritual, ca o dependență sănătoasă.
Inteleg ca atunci cand creezi, iti exprimi emotiile. Cum ajuta arta ta alti oameni? Cred că succesul de care mă bucur azi se datorează în mare parte faptului că publicul s-a putut regăsi în creațiile mele. Cocorii pe care îi creez sunt foarte personali și principala audiență a artei mele sunt eu: încerc să nu țin cont de trend-uri sau de alți factori externi atunci când creez un cocor. Iar faptul că ceea ce creez rezonează cu atât de mulți oameni este un bonus. Am primit multe mesaje de la începutul proiectului, de la oameni de peste tot din lume care mi-au povestit despre efectele pozitive pe care le are munca mea pentru ei. Și acest lucru e un fel de “combustibil” pentru mine!
Din ce colturi ale lumii sunt cei mai multi fani ai artei tale? Fără îndoială, fanii din Statele Unite ale Americii sunt pe primul loc, atât la suport moral cât și la susținere financiară. Am deja și câțiva colecționari de acolo. Apoi Asia, după care Europa și apoi celelalte părți ale lumii. Am vândut deja cocori pe sase continente ale lumii.
Care sunt sursele tale de inspiratie, in afara culturii japoneze si a elementelor din natura? La început căutam inspirație în natură cel mai mult. Într-adevăr, găsesc multe idei din cultura japoneză dar și din cultura românească: din folclor și literatură. Mitologia greacă e un subiect recurent, iar cea mai recentă sursă de inspirație e lumea parfumurilor!
Asa este, ai multe colaborari in industria parfumurilor si cea de beauty, cum au aparut aceste proiecte? Colecția de cocori ‘Olfactory peregrinations’ e un “produs” al pandemiei Covid-19. Cu o săptămână înainte de anunțarea situației de urgență în România, eram în Franța, la deschiderea unei expoziții, unde sunt încă expuși câțiva dintre cocorii mei. Fără o anume intenție, am cumpărat de la un butique din Paris un set de mostre de parfumuri. Când am ajuns acasă a trebuit să mă izolez timp de doua săptămâni și totul a început atunci – închis în cameră, cu vreo 15 mostre de parfum. Lucrurile au evoluat organic, m-am hotărât să încerc să “traduc” ceea ce miroseam, cu ajutorul hârtiei. Doi ani mai târziu, am câteva campanii publicitare la portofoliu și un parfum în dezvoltare în colaborare cu un parfumier francez.
Vei participa in curand la Homo Faber (eveniment dedicat artizanilor si mestesugarilor) in Venetia, ce semnificatie are pentru tine prezenta la acest eveniment? Deși cea mai mare audiență a mea e în mediul online, de fiecare dată când am ocazia să particip la o expoziție fizică, profit cu mare drag. Este o adevărată onoare să fiu invitat la ediția de anul acesta a festivalului de artă Homo Faber. Voi expune cinci cocori și voi fi într-o companie deosebită, alături de artiști care fie îmi sunt prieteni, fie îi cunosc de pe platformele de socializare.
Crezi ca oamenii mai apreciaza obiectele artizanale intr-o lume dominata de digital si tehnologie? Sunt convins de acest lucru! Experiența proprie mă face să cred că, în ciuda “virtualizării” a tot mai multor domenii din viața de zi cu zi, continuă să existe și să crească chiar aprecierea pentru obiecte artizanale.
Te sustii financiar exclusiv din arta ta, cat de greu este sa faci acest lucru in Romania? Din 2018 fac artă full time. Eram stabilit în Marea Britanie când am luat această decizie, și sunt foarte recunoscător că am avut parte de un început relativ necomplicat. În acest moment, 98% din ceea ce creez este destinat străinătatii, dar îmi doresc ca să mă pot dezvolta mai mult pe plan local în viitorul apropiat.
Cum de ai ales viata acasa, in sanul familiei, unei mari metropole? Provin dintr-o familie mare (11 copii), și am crescut într-un oraș foarte mic. Deși ca adolescent mi-a displăcut mult cât de izolat eram de restul lumii, după ce am trăit în câteva metropole internaționale am ajuns la eterna concluzie – nicăieri nu e ca acasă. Mă simt mult mai în largul meu aici. E o surpriză și pentru mine acest fapt. O ieșire “in oraș” din când în când mă ajută să păstrez un oarecare echilibru. Atât timp cât această dinamică funcționează, voi continua astfel!
Crezi ca intr-o buna zi arta ta va fi expusa in galerii de arta/mari muzee din lume? În lista de dorințe mari se află și acest lucru – să știu că am creațiile expuse în galerii de artă de renume. Dar nu e o prioritate! Cel mai mult îmi doresc să colaborez cu artiști din alte domenii, muzică, modă, bijuterii, parfumerie. Și sunt extrem de bucuros că aceste colaborări au și început.
CITESTE SI: Arta lui Brancusi este poezie simpla, traneasca