Now Reading
Cum afecteaza Inteligenta Artificiala procesul electoral din intreaga lume?

Cum afecteaza Inteligenta Artificiala procesul electoral din intreaga lume?

Anul acesta peste 60 de țări au organizat sau organizează alegeri, iar alegătorii din întreaga lume sunt ținta manipulărilor, deepfake-urile și apelurilor automate. Utilizarea instrumentelor de inteligență artificială (AI) s-a extins rapid pe fondul entuziasmului și curiozității, dar în acest an critic îngrijorarea publică cu privire la impactul lor asupra democrației de pe tot globul a crescut!

În întreaga lume s-au întâmplat deja lucruri ciudate în politică: rapperul Eminem „a venit în sprijinul” unui partid de opoziție din Africa de Sud; lideri din India și Indonezia care au decedat au fost, dintr-o dată, înviați și i-au îndemnat pe oameni să voteze pentru candidațîi aflați în prezent pe buletinul de vot; în Statele Unite, Joe Biden „a sunat” o mulțime de oameni din New Hampshire și le-a spus să stea acasă în timpul alegerilor locale. Folosit de oamenii nepotriviți în scopuri rele, AI generativ poate manipula imaginile și vocile aproape oricui și îi poate face să spună aproape orice, aceasta dacă nu suntem pregătiți să înțelegem și să recunoaștem din timp DeepFake-ul!
 
În timp ce introducerea inteligenței artificiale în procesele democratice pare de neoprit în viitorul previzibil, instituțiile și societățile sunt chemate să reflecteze și să acționeze din timp pentru a face din AI un succes pentru progresul umanității. Alegerile, în special, vor fi afectate de răspândirea rapidă a instrumentelor AI.
 
 
Dar cum ar trebui să fie înțeleasă Inteligența Artificială în cadrul procesului electoral și cum diferă ea de alte tehnologii deja folosite în alegeri? Cum poate fi folosită de către organismele de gestionare a alegerilor (OGE) menținând și, eventual, sporind, integritatea și încrederea publicului în alegeri?
 
Potrivit unui studiu al Centrului pentru Combaterea „urii digitale” oricine poate folosi instrumente de inteligență artificială ușor accesibile pentru a crea deepfake-uri audio convingătoare!
Raportul detaliază modul în care organizația a testat instrumentele AI de la ElevenLabs, Speechify, PlayHT, Descript, Invideo AI și Veed de 240 de ori, folosindu-le pentru a crea materiale audio în care lideri politici, (precum Joe Biden, Trump, Rishi Sunak, Emmanuel Macron), spun lucruri pe care nu le-au rostit niciodată! Acestea rezultatele convingătoare „ar putea zgudui alegerile”!
 
Pentru a genera clipuri vocale credibile, AI are nevoie de cel puțin o sursa audio. Cercetătorii au observat că acestea pot fi „clonate” prin tehnici de „jailbreak” pentru a ocoli restricția de originalitate a sursei audio.
 
S-a constatat că puține dintre instrumentele testate de Centrul pentru Combaterea “urii digitale”, ElevenLabs, Speechify, PlayHT, Descript, Invideo AI și Veed aveau intrumente încorporate pentru a preveni pe cineva să creeze un deepfake audio perturbatoare. Dintre cele enumerate mai sus, doar ElevenLabs a blocat utilizatorul să manipuleze vocea miniștrilor din SUA și Marea Britanie. Raportul concluzionează:„Companiile AI pot rezolva rapid acest lucru, doar dacă aleg și își propun acest scop”.
 
Companii, precum Midjourney, ChatGPT, OpenAI, Google , au declarat: „Vom pune limite și nu vom permite generarea de imagini politice”, dar în realitate nu se descurcă grozav la aplicarea acestui plan. Institutul Alan Turing a concluzionat într-o analiză recentă că AI a avut momentan un impact limitat asupra rezultatelor alegerilor. Totuși creează riscuri secundare: polarizarea publicului și deteriorarea încrederii în surselor, în special cele online!
 
Singura soluție este ca publicul larg să se informeze asupra AI-ului și să devină conștienți de riscul dezinformării ori conținutului fals!
 
 
 
Educarea este singurul nostru mijloc viabil. La AI Expo Europe care se vă desfășură intre 6-7 octombrie în București,la Radisson Blu vom decripta impactul Inteligenței Artificiale asupra prezentului, dar mai ales al viitorului!
 
Pentru mai multe informații, pentru a cumpăra bilete sau pachete promoționale, click aici: www.aiexpoeurope.com
Cea mai mare conferința interactivă din Estul și Centrul Europei va implica profesioniști, lideri și adepți ai inovației, „dreamers, thinkers&doers”, mentori și oameni de afaceri, într-un eveniment unic al acestei industrii ce schimbă lumea!
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2023 TheMooDBoard. ConceptFactory.ro all rights reserved

Scroll To Top