Now Reading
Cum descoperim bolile autoimune?

Cum descoperim bolile autoimune?

Sănătatea orală este strâns legată de starea generală de sănătate, iar bolile autoimune nu fac excepție. Pentru multe persoane, primele semne ale unei afecțiuni autoimune pot să apară la nivel oral, ceea ce face ca dentistul să fie uneori primul specialist care suspectează prezența unei astfel de boli și recomandă investigații suplimentare.

Sunt din ce în ce mai mulți oameni care sunt diagnosticați cu boli autoimune. Studiile recente indică o creștere anuală de 3-9% pentru anumite afecțiuni, precum diabetul de tip 1, scleroza multiplă și boala celiacă.

Cu cât diagnosticul este stabilit mai devreme, cu atât pacienții pot beneficia de un tratament adecvat și de o gestionare eficientă a bolii. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune cum afectează bolile autoimune sănătatea orală.

“La nivelul cavității orale apar frecvent primele semne ale bolilor autoimune. Dentistul este astfel cel care poate recomanda un consult de specialitate la un imunolog sau măcar la un medic generalist. Cu cât descoperim mai repede boala autoimună, cu atât este mai ușor de tratat și de tolerat tratamentul. Primul pas este să recunoaștem semnele și să ne familiarizăm cu manifestările lor”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Incidența ridicată a bolilor autoimune este însoțită și de o creștere a alergiilor și afecțiunilor oncologice, iar simptomele de la nivelul cavității bucale sunt variate și complexe.

Lupusul eritematos sistemic (LES)
Lupusul eritematos sistemic este o boală autoimună inflamatorie severă, care afectează predominant femeile – de opt ori mai des decât bărbații.

“Faptul că femeile sunt mai predispuse la această afecțiune este influențat de hormonii estrogeni, care susțin producția anticorpilor specifici lupusului. Primul semn al bolii este adesea unul cutanat, observat sub formă de leziuni circulare, care apar pe față în formă de fluture, pe nas și obraji, dar și pe degete. În cavitatea bucală, lupusul poate cauza gingivite descuamative sau leziuni erozive ale mucoasei”, explică Dr. Sorina Stroe (MG Dental).

Pe lângă aceste manifestări, lupusul este adesea asociat cu trombocitopenie și sindromul Sjögren, acesta din urmă caracterizat prin uscăciunea gurii și a ochilor.

Sindromul Sjögren

“Pentru diagnosticarea sindromului Sjögren, sunt necesare două din trei simptome principale: xerostomia (uscăciunea gurii), keratoconjunctivita sicca și prezența unei alte boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă. Xerostomia se caracterizează prin: o senzație de arsură, gust metalic și dificultate în vorbire din cauza uscăciunii bucale”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

“Tratamentul include stimularea fluxului salivar prin produse care cresc secreția de salivă și evitarea factorilor agravanți precum sunt fumatul, alcoolul și consumil anumitor alimente.

Este esențială prevenirea complicațiilor, cum ar fi candidoza orală, o infecție frecventă în cazul pacienților cu sindrom Sjögren”, adaugă Dr. Sorina Stroe (MG Dental).

Pemfigus vulgar și pemfigoid muco-membranos

Pemfigus vulgar și pemfigoidul muco-membranos sunt afecțiuni autoimune cronice care atacă pielea și mucoasele.

See Also

“La pemfigus vulgar, pacienții dezvoltă ulcerații și vezicule care se sparg rapid, lăsând în urmă senzația de arsură. La pemfigoid, procesul este similar, dar veziculele se formează și se sparg mai lent. Afectează pielea, dar pot apărea și leziuni la nivel genital sau conjunctival”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Boala Behçet

Boala Behçet este o altă afecțiune autoimună, diagnosticată în baza a două din trei simptome: ulcere genitale, ulcere orale și inflamație oculară.

“Aceste leziuni sunt extrem de dureroase și reapar ciclic. Boala Behçet poate avea o evoluție gravă, afectând vasele de sânge și sistemul nervos, de aceea este important ca pacienții să primească un diagnostic corect și un tratament adecvat cât mai devreme”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Rolul dentistului în prevenție și diagnostic

“Rolul dentistului este deosebit de important. Observăm aceste semne în cabinet și avem responsabilitatea de a trimite pacientul la un specialist în patologie orală, acolo unde poate fi diagnosticat corect și monitorizat eficient. Controalele periodice și igiena orală adecvată sunt esențiale în prevenirea problemelor dentare și în menținerea unei stări bune de sănătate pentru pacienții cu boli autoimune”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2023 TheMooDBoard. ConceptFactory.ro all rights reserved

Scroll To Top