Ochii atotvăzători ai Inteligenței Artificiale urmăresc cu o mai mare atenție turneul de fotbal UEFA Euro 2024, decât privirile celor mai înflăcărați fani. Datorită celei mai recente tehnologii de arbitru asistat, numită VAR, ce folosește AI nicio mișcare ușoară a mingiei ori jucătorilor nu va scăpa nedetectată!
Incă de la introducerea sa în 2016, arbitrul asistat VAR a fost aprig dezbătut de fanii fotbalului. Incoerențe privind modul în care arbitrii aplică tehnologia și timpul pe care îl alocă pentru a lua decizii au alimentat nemulțumirea. Premier League a organizat chiar și un vot cu privire la eliminarea totală a VAR : cluburile au votat în cele din urmă cu 19 la 1 în favoarea menținerii acestuia, dar opoziția a subliniat nevoia de îmbunătățiri! Așa că, o versiune îmbunătățită, semi-automatizată a tehnologiei, care încorporează Inteligența Artificială mai avansată și un cip de urmărire a locației în timp real, încorporat în minge, a fost folosită pentru prima dată într-un turneu global major în Cupa Mondială FIFA 2022 din Qatar.
Euro 2024 prezintă cea mai recentă versiune a arbitrului asistat cu AI Cum observă AI un meci de fotbal? „Atunci când oamenii aud de AI au senzația că este o ființă simțitoare care lucrează alături de oameni, dar aceștia sunt algoritmi și mașini capabili să proceseze rapid cantități mari de date la care un arbitru nu ar avea acces altfel. Deasupra terenului de fotbal, 10 camere sub acoperiș amplasate pe tot stadionul pot privi în 29 de zone ale corpului fiecărui jucător. Deci, cu 22 de jucători pe teren, sunt peste 600 de puncte în mișcare. De cincizeci de ori pe secundă, aceste date sunt introduse într-un computer. Toate aceste camere diferite pot spune în timp real, unde se află jucătorii pe teren, unde este mingea și cât de repede se mișcă mingea, jucătorii și părțile corpului lor”, spune John Eric Goff, un fizician sportiv la Universitatea din Lynchburg, Virginia.
Ce ne rezervă viitorul pentru arbitraj, va fi vreodată complet automatizat? Nu suntem încă aproape de a avea arbitrii robotici. Lucruri precum faulturile și cartonașele galbene sau roșii necesită încă luarea deciziilor umane. În ceea ce privește viitorul, este posibil să fie implicate lentile de contact de realitate virtuală care ar putea fi folosite de arbitrii pentru a arăta tipul de date furnizate de AI în timp real. Cu cât puterea de calcul devine mai rapidă, cu atât seturi de date masive vor reda foarte rapid informațiile.