Studii recente au demonstrat că diabetul, osteoporoza și alte afecțiuni cronice au un impact negativ inclusiv asupra sănătății dentare. Persoanele care au aceste boli cronice suferă de inflamații sistemice care agravează boala parodontală, xerostomie și prezintă riscuri crescute de infecții.
Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică legătura dintre sănătatea orală și aceste afecțiuni cronice.
“Cercetările din ultimii ani arată o legătură strânsă între afecțiunile cronice și sănătatea orală. Conform studiului realizat de Universitatea din Birmingham, pacienții cu boală parodontală sunt cu 37% mai predispuși să dezvolte boli mentale și cu 18% mai predispuși să dezvolte boli cardiovasculare. Lucrurile se întâmplă și invers, în cealaltă direcție. Există anumite afecțiuni cronice care provoacă sau agravează problemele dentare“, declară medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Diabetul “Pacienții cu diabet sunt deosebit de vulnerabili în fața infecțiilor orale. Diabetul crește răspunsul inflamator la atacurile bacteriene, ceea ce accelerează distrugerea țesuturilor de susținere și duce la pierderea dinților mai rapid. În plus, xerostomia (gura uscată), frecvent întâlnită la pacienții diabetici, afectează autocurățarea cavității bucale. Acest lucru crește gradul de acumulare a plăcii bacteriene și scade pH-ul salivar, ceea ce favorizează apariția cariilor dentare. De asemenea, orice sângerare gingivală se oprește mai dificil la acești pacienți“, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Cancerul Pacienții cu cancer suferă adesea de xerostomie, sensibilitate gingivală și a mucoasei orale. În plus, oasele lor sunt mai fragile pe fondul sistemului imunitar compromis. Toate acestea cresc riscul de infecții orale și necesită o îngrijire specializată.
Osteoporoza duce la scăderea densității osoase, ceea ce poate cauza pierderea dinților. Pacienții cu osteoporoză trebuie să urmeze protocoale specifice pentru a putea beneficia de implanturi dentare în condiții de siguranță.
Boli autoimune pot afecta sănătatea orală prin diverse mecanisme, inclusiv prin provocarea inflamației cronice și afectarea funcției imunitare, ceea ce crește riscul de infecții și alte complicații orale.
Bulimia: prin actul repetat de a vomita, menține un pH scăzut în cavitatea bucală, ceea ce duce la eroziuni chimice ale dinților și la apariția cariilor”, explică Dr. Sorina Stroe (MG Dental)
Legătura dintre boala parodontală și bolile cardiovasculare “Boala parodontală este o inflamație cronică a țesuturilor care susțin dinții. Inflamația sistemică pe care o provoacă această afecțiune determină un răspuns imunitar ce poate crește riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare. Patogenii orali pot intra în fluxul sanguin și ajung în plăcile de aterom de pe pereții vaselor de sânge. Provoacă astfel un răspuns inflamator suplimentar și agravează starea cardiovasculară“, adaugă Dr. Sorina Stroe.
Impactul sănătății dinților asupra sănătății mentale “Studiul de la Birmingham evidențiază, de asemenea, o legătură importantă între boala parodontală și sănătatea mentală. Pacienții cu boală parodontală sunt mai predispuși la stări de anxietate și depresie. Această asociere poate fi cauzată nu doar de disconfortul fizic cauzat de boala parodontală, ci și de impactul estetic și social al acesteia. Fumatul, care este frecvent asociat cu boala parodontală, nu face decât să înrăutățească situația“, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Concluzie
“Menținerea unei bune sănătăți orale este esențială nu doar pentru prevenirea problemelor dentare, ci și a unor afecțiuni sistemice grave. Prevenția este întotdeauna mai eficientă decât tratamentul. Îngrijirea orală adecvată și vizitele regulate la dentist sunt cruciale pentru menținerea sănătății generale și pentru îmbunătățirea calității vieții. Amânarea tratamentelor poate duce la agravarea problemelor și la creșterea costurilor și dificultății planului de tratament. Așadar, este important să acționăm prompt și să acordăm o atenție deosebită sănătății orale“, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.
Spălatul pe dinți după consumul de dulciuri poate părea o măsură logică pentru menținerea unei bune sănătăți orale. Totuși, acest obicei poate aduce mai multe probleme decât beneficii. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică modul în care zaharurile și bacteriile interacționează în cavitatea bucală și cum să evităm daunele pe termen lung?
“Dulciurile consumate în exces nu sunt sănătoase, nu doar pentru siluetă și starea generală de sănătate a organismului, ci și din perspectiva sănătății dentare. Zaharurile oferă un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor în cavitatea bucală. Bacteriile se hrănesc cu zaharuri, iar, în urma acestui proces, produc acizi care demineralizează suprafața smalțului dentar, ceea ce poate duce la formarea cariilor“, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
De ce să nu ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulce “Este esențial să ne curățăm bine dinții după consumul de alimente bogate în zaharuri pentru a preveni apariția cariilor. Cu toate acestea, nu imediat după ce am mâncat dulciuri, pentru că putem accentua eroziunea smalțului dentar“, adaugă Dr. Sorina Stroe (MG Dental).
Smalțul dentar este vulnerabil după ce mâncăm dulce “După ce consumăm dulciuri, bacteriile din cavitatea bucală produc acizi care sensibilizează și erodează smalțul dentar. În această perioadă, smalțul este mai vulnerabil la abraziune“, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Efectele periajului asupra smalțului sensibilizat “Dacă periem dinții imediat după ce am mâncat dulciuri, în special dacă folosim o periuță cu peri duri și aplicăm presiune excesivă, putem agrava eroziunea smalțului. Practic, îl putem deteriora într-un ritm accelerat“, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Așteptăm 30 de minute pentru neutralizarea pH-ului salivar “Este recomandat să așteptăm cel puțin 30 de minute înainte de a ne spăla pe dinți după consumul de orice aliment, nu doar de dulciuri. Acest interval de timp permite pH-ului salivar să se neutralizeze sau să se echilibreze, reducând astfel riscul de abraziune a smalțului în timpul periajului“, adaugă Dr. Sorina Stroe (MG Dental).
Ce putem face imediat după ce am consumat dulciuri
“Pentru a proteja dinții după consumul de dulciuri, putem utiliza metode alternative de igienă orală:
Clătim bine gura cu apă Clătirea energică a gurii cu apă poate ajuta la îndepărtarea zaharurilor și la reducerea acidității în cavitatea bucală. Acest lucru poate contribui la protejarea smalțului dentar până la momentul potrivit pentru periaj.
Mestecăm gumă cu xylitol Guma de mestecat fără zahăr, care conține xylitol, poate fi o alternativă eficientă. Xylitolul nu este fermentat de bacteriile din cavitatea bucală și poate ajuta la stimularea fluxului salivar, care
contribuie la neutralizarea acizilor.
Consumăm dulciuri cu moderație “Pentru a minimiza riscurile asociate consumului de dulciuri, este important să adoptăm o atitudine de moderație. Stabilirea unor reguli stricte, cum ar fi consumul de dulciuri doar într-o anumită zi a săptămânii, poate ajuta la menținerea sănătății dentare și generale“, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.