Now Reading
Cum vor invata studentii viitorului?

Cum vor invata studentii viitorului?

Cum va fi reinventata educatia in functie de piata de munca a viitorului

Piata de munca a viitorului va avea nevoie de alte aptitudini din partea angajatilor: de la interactiunea cu inteligenta artificiala la procesul de creatie colaborativa. Pentru a asigura studentilor o astfel de pregatire, educatia va trebuie insa sa se reformeze si sa se adapteze noilor cerinte printr-un proces de regindire si inovatie: de la materiile abordate de profesori la modul in care acestea vor fi predate.

Specialistii spun ca primul pas este ca viitorii elevi si studenti sa inceapa cat mai devreme sa se specializeze si sa invete codare. “Scolile primare si secundare trebuiesc regandite pentru necesitatile secolului in care traim. Trebuie sa includa materii in care sa se predea tehnologie si sa nu  mai interzica accesul elevilor la device-uri”, spune decanul Universitatii din Leeds. “Copiii trebuie sa invete sa manuiasca uneltele digitale, la fel cum au deprins si alte aptitudini pana acum”, adauga el.

Cum va fi reinventata educatia in functie de piata de munca a viitorului
Kids learning to code and program in software engineering science class. Flat style vector illustration isolated on white background.

Neil Morris a inceput sa introduca aceste schimbari in educatie in momentul in care a inceput sa predea neurostiinta. “Am avut 400 de studenti intr-o singura camera care incercau sa ascultesi sa urmareasca o singura voce, ceea ce nu era productiv, asa ca am introdus un sistem de intrebari si raspunsuri, in stilul emisiunii <<Cine vrea sa fie Milionar>>, apoi proiectii  si in general orice alta inovatie menita sa sparga barietele intre mine ca profesor si studenti”, a declarat acesta.

In prezent, el foloseste platforme de invatare online precum Office 365 si Blackboard pentru a ajuta studentii sa lucreze in grupuri. “E putin probabil ca oamenii viitorului sa lucreze singuri in spatii inchise, ei vor activa in industrii colaborative”.

De alfel, universitatile din intreaga lume se indreapta catre stilul de invatare flexibil prin cursuri online in care predarea fata in fata este suplimentata ori inlocuita de cea virtuala.  “Este o revolutie a sistemului educational, cursurile online sunt mai accesibile si mai flexibile si se pot intinde pe parcursul intregii vieti”. Cu alte cuvinte, procesul de invatare poate continua toata viata prin supraspecializari si cursuri scurte care pot seconda educatia dobandita pana la un anumit moment.

Cum va fi reinventata educatia in functie de piata de munca a viitorului

Mai mult, “Se va inregistra o crestere a unor super-universitati, unde sute de mii de studenti din intrega lume se vor inregistra pe platforme online”. Datele produse de aceste clase digitale vor permite sistemelor sa identifice anumite aptitudini inascute ale studentilor si sa le imbunatateasca, sustine PJ Gunsager cofondatorulul si CEO-ul companiei Kidadaptive. Aceasta platforma vine in ajutorul educatorilor de la Standford in procesul de a echilibra intrebarile in functie de nivelul de pregatire, in asa fel incat sa nu fie nici prea usoare, dar nici prea grele. “In acest fel, studentii nu simt ca esueaza, iar sansele de a indragi un domeniu cresc exponential. Acest sistem creaza studenti dornici sa invete, carora nu le ste teama esec. Deja exista campusuri smart care analizeaza date pentru a invata in ce domeniu lucreaza anumiti oameni si ce ii pasioneaza. Estimez ca in cinci ani de acum incolo se va pune un accent foarte mare in a anticipa comportamentul studentilor”, spune specialistul.

Marcho Marchesi , CTO la Happy Finish spune ca interfatele creier-computer, BCI vor avea un rol foarte important in procesul de invatare adaptiv! Marchesi construieste in prezent spatii imersive si inteactive pentru centrele de educatie. “Folosim ochelari de realitate virtuala si projection mapping pentru a crea set-upuri cat mai aproape de cele reale” pentru ca lumea reala ramane importanta  in procesul de memorare si invatare.

See Also
Cum va fi reinventata educatia in functie de piata de munca a viitorului

Nanjira Sambuli, manager al World Wide Web Foundation spune ca vom avea nevoie de programe care sa identifice si sa determine ce aptitudini trebuie sa aiba anagajatii viitorului, iar aici vorbim de 5, 10, 30 de ani. Acesta crede ca Inteligenta Artificial ava vea un rol foarte important in transformare educatiei, iar ca aceasta reprezinta mai degraba o oportunitate decat o amenintare!  

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2023 TheMooDBoard. ConceptFactory.ro all rights reserved

Scroll To Top