Now Reading
De ce apare halitoza? Probleme cu dintii sau stomacul?

De ce apare halitoza? Probleme cu dintii sau stomacul?

Respirația urât mirositoare, cunoscută și sub numele de halitoză, este adesea un indiciu al unor probleme de sănătate orală. Una dintre cele mai frecvente cauze o reprezintă prezența cariilor dentare netratate. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică cum pot cariile să ducă la apariția halitozei.

Respirația urât mirositoare, cunoscută și sub numele de halitoză, este adesea un indiciu al unor probleme de sănătate orală. Una dintre cele mai frecvente cauze o reprezintă prezența cariilor dentare netratate. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică cum pot cariile să ducă la apariția halitozei.

“Așa cum un zâmbet frumos ne ajută să ne simțim mai bine în pielea noastră, să fim mai sociabili și productivi, tot așa și o respirație proaspătă joacă un rol esențial în relațiile noastre interpersonale și starea noastră generală de bine. Atunci când ne confruntăm cu o respirație urât mirositoare (halitoză), suntem adesea mai reținuți în interacțiunile cu ceilalți. Astfel apar complexele care ne transformă în persoane retrase, nesociabile și mai puțin productive”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
 
Care sunt cauzele care duc la apariția halitozei?
 
“Cea mai simplă abordare pentru a identifica cauzele halitozei este să începem căutarea în mediul cel mai apropiat: cavitatea orală. Putem vorbi aici despre:

1. Xerostomie (gura uscată): glandele salivare nu produc suficientă salivă. În contextul în care saliva are un rol important în curățarea cavității bucale și neutralizarea acizilor produse de bacterii, xerostomia poate duce la halitoză. Xerostomia poate apărea și ca și consecință a unor tratamente medicamentoase.
2. Igiena orală deficitară: Placa bacteriană acumulată pe dinți și limbă poate produce compuși urât mirositori.
3. Cariile dentare netratate: Acestea pot reține resturi alimentare. Astfel se creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor care produc mirosuri neplăcute.
4. Lucrările protetice incorect adaptate: Acestea pot reține resturi alimentare, ceea ce favorizează astfel proliferarea bacteriilor.
5. Tartrul și gingivita: Tartrul acumulat la nivelul dinților și inflamația gingiilor sunt frecvent asociate cu halitoza.
6. Bolile parodontale: Pungile parodontale, care se formează în cadrul bolii parodontale, pot reține bacterii și resturi alimentare.
 
7. Complicațiile cariilor: Cariile netratate pot duce la gangrenă dentară, o sursă majoră de miros neplăcut.

Dacă eliminăm toate cauzele de origine dentară sau legate de cavitatea orală, trebuie să căutăm răspunsurile mai adânc, la nivelul tractului digestiv. Anumite afecțiuni digestive, cum ar fi refluxul gastroesofagian, ulcerul gastric sau problemele hepatice și renale, pot favoriza apariția halitozei. De asemenea, infecțiile din tractul respirator superior pot contribui și ele la o respirație urât mirositoare”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
 
Cum scăpam de halitoză?
 
“Cel mai eficient mod este să nu ne ascundem de această problemă, ci să căutăm ajutor pentru rezolvarea acesteia. Primul pas este să consultăm medicul dentist, care poate evalua și trata orice cauză de origine dentară. Ulterior, trebuie să urmăm recomandările lui, care pot include:
 
1. Igiena orală corectă și susținută: Periajul dinților de două ori pe zi, folosirea dușului bucal și a apei de gură antibacteriene sunt esențiale.
2. Dietă echilibrată și corectă: Reducerea consumului de alimente dulci și carbohidrați, care hrănesc bacteriile producătoare de acizi.
3. Hidratare adecvată: Consumul suficient de apă ajută la combaterea xerostomiei.
4. Evitarea fumatului: Fumatul contribuie semnificativ la apariția halitozei și a altor probleme dentare.
5. Controale regulate la dentist: Vizitele regulate la dentist ajută la depistarea timpurie și tratarea eficientă a problemelor dentare”, mai spune Dr. Sorina Stroe (MG Dental).
 
Concluzie
“Cariile sunt o cauză indirectă a respirației urât mirositoare. Practic, ce miroase urât nu este caria, ci bacteriile care produc sulf si alte substanțe cu un miros neplăcut. Cu o igienă orală corectă și susținută, combinată cu o dietă echilibrată și controale regulate la stomatolog, putem menține o respirație proaspătă și sănătoasă”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2023 TheMooDBoard. ConceptFactory.ro all rights reserved

Scroll To Top