Now Reading
Deseurile invizibile ajung in natura si la gunoi!

Deseurile invizibile ajung in natura si la gunoi!

Anual ajungem să generăm 9 milioane de tone de astfel de deșeuri, la nivel mondial, conform Global Waste Monitor. Cantitatea este enormă, cât ar încăpea în peste 500.000 de camioane care formează o coloană de 5.640 de km, de la București până în Mongolia.
Aproape 20% din totalul deșeurilor electrice și electronice pe care le generăm anual este reprezentat de cabluri nefolosite, jucării electronice, stick-uri USB, gadgeturi smart și dispozitive de vapat. Toate aceste  echipamente de mici dimensiuni sunt adesea ignorate de oameni, nefiind considerate atât de periculoase pentru mediu. 
”Aceste deșeuri sunt denumite deșeuri “invizibile”, pentru că nu sunt percepute de o mare parte a consumatorilor ca fiind deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE). Din acestea, 3.2 milioane de tone sunt doar jucăriile electrice scoase din uz. Apoi, avem 1 milion de tone de cabluri care conțin cupru, un material prețios și ușor de reciclat, ce au fost aruncate doar anul trecut. Cu această cantitate am putea înconjura Pământul de 107 ori”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.
Reprezentanții Asociației RESPO DEEE atrag atenția că, din păcate, doar 17% dintre deșeurile ”invizibile” ajung anual în circuitul corect de reciclare, restul fiind aruncate la gunoiul menajer sau în natură, poluând apa și solul și afectând în cele din urmă și sănătatea oamenilor. Acest lucru se întâmplă și în România, unde procentul de preluare spre reciclare este încă foarte redus. La nivel global, anual se generează 9 milioane de tone doar de astfel de deșeuri.

Acestea au însă o valoare economică importantă, iar impactul economic ar fi de miliarde de dolari dacă s-ar recupera materiile prime odată cu intrarea lor într-un circuit corect de reciclare. Aproape 80% dintre acestea sfârșesc însă aruncate la gunoi, pot cauza incendii, poluează solul, apele și sunt nocive pentru sănătatea oamenilor pentru ca au în componență substanțe periculoase” declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.


Vape-urile, deseurile “invizibile” cu cea mai mare rată de creștere
În ceea ce privește vape-urile, se estimează că 844 de milioane de astfel de dispozitive sunt aruncate anual. Adunate la un loc, ele ar putea forma un munte de deșeuri egal cu de șase ori greutatea Turnului Eiffel din Paris.
Numai în Marea Britanie, conform studiului Material Focus, numărul de vape-uri aruncate a crescut de la 1,3 milioane pe săptămână în 2022 la 5 milioane pe săptămână în 2023. Tot din același studiu reiese că doar 16% dintre acestea ajung într-un circuit corect de reciclare, restul fiind aruncate la gunoiul menajer sau în natură, reprezentând un pericol uriaș de incendii și de poluare. Aceste țigarete electronice conțin baterii ușor inflamabile și au provocat anul trecut, doar în Marea Britanie, peste 700 de incendii, dintre care unele chiar în coșurile de gunoi din casele oamenilor.

Mai mult, aceste dispozitive sunt ușor de reciclat și contin litiu și cupru. Tot statisticile din Marea Britanie ne arată că doar din țigarete electronice s-ar putea recupera materii prime estimate la 200 de milioane de lire sterline anual și s-ar genera suficient litiu pentru produce baterii pentru 5000 de mașini electrice anual.În Statele Unite, vânzările de țigări electronice le-au depășit deja pe cele de tutun clasic, iar România nu face nici ea excepție și nu a fost ocolită de aceste noi dispozitive de fumat – studiile arată că cel puțin 50% dintre adolescenții români au încercat o țigară electronică în ultima lună.“Din estimările Asociației RESPO DEEE, anual în România sunt aruncate la gunoi cel puțin 50 de milioane de astfel de dispozitive, cu impact nociv asupra mediului și sănătății oamenilor. Dacă ar fi gestionate corespunzător, atunci ar reprezenta o sursă importantă de materii prime, mai ales de cupru și litiu. În plus, Comisia Europeană consideră litiul o <materie primă strategică>, esențială pentru economia Europei și pentru tranziția la energia verde. Din păcate, în contextul în care puține dintre dispozitivele care o conțin ajung în circuitul corect de reciclare, această materie primă este pe cale de dispariție”, mai spune Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.


Cum oferi gratuit spre reciclare DEEE-urile în România

În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice și electronice de mici dimensiuni. comandând telefonic sau online, pe www.respo.ro, cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menționată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de specialiști și transportată spre centrele de reciclare.„Cutia RESPO este soluția pe care o propunem pentru ca deșeurile <invizibile> să nu mai ajungă la groapa de gunoi. Aceasta este realizată din carton și cred ar trebui să o avem cu toții în casă pentru a strânge deșeurile. După ce se umple, putem duce cutia la magazinele partenere care colectează, o putem scoate afară atunci când vine mașina de gunoi sau putem suna la tel verde pentru a afla care este cel mai apropiat punct”, concluzionează Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2023 TheMooDBoard. ConceptFactory.ro all rights reserved

Scroll To Top