Now Reading
Destinatii de toamna in Romania!

Destinatii de toamna in Romania!

Destinatii detoamna: de la cazanele Dunarii la Drumul Vinului

Din ce în ce mai multe persoane au redescoperit frumuseţea toamnei! Paleta caldă de culori, mirosul de fum, foşnetul frunzelor uscate, plimbările în natură, urmate de o cuibărire într-o pătură miţoasă şi o cană fierbinte de ceai… Da, toamna are farmecul ei! Chiar dacă ne oferă mai puţine zile însorite şi un sentiment de profundă melancolie în aşteptarea iernii ne putem trata cu plimbări de week-end, ce promit mângâierea privirii şi răsfăţarea papilelor gustative!

Destinatii detoamna: de la cazanele Dunarii la Drumul Vinului
Plimbare in coctombrie la Cazanele Dunarii

Cum fierbe apa în Cazanele Dunării  

O destinaţie devenită populară în ultimii ani, Cazanele Dunării ne oferă în această perioadă tablouri demne de pictorii impresionişti. Stâncile sunt învăluite de fuioare de nori, iar arbuştii şi copacii sunt zugrăviţi într-o paletă cromatică minunată de la galben cald, la ruginiu şi nuanţe de sienna arsă. Aflat în zona Turnu Severin-Orşova, Parcul Naţional Porţile de Fier pare o comoară pe care abia acum o descoperă turiştii. Zona are un potenţial încă neexploatat la maxima lui valoare, dar frumuseţea ei constă exact în acest mister.


Destinatii detoamna: de la cazanele Dunarii la Drumul VinuluiMalurile româneşti ale Dunării au început să facă loc pensiunilor primitoare, iar în plimbările cu barca cu motor descoperi locuri cu încărcătură istorică. De exemplu, Tabula Traiana, o placă memorială ridicată de Împăratul Traian în cinstea victoriei Imperiului Roman asupra regatului dac, ce marchează marşul trupelor romane spre Dacia. Tabula se află pe malul sârbesc şi este singura care se mai poate admira, dintre cele zece construite de romani, întrucât a fost ridicată cu 30 de metri pentru a nu fi acoperite de ape, odată cu construirea barajului Porţile de Fier.

Destinatii detoamna: de la cazanele Dunarii la Drumul Vinului

Pe malul românesc vei face multe fotografii cu portretul lui Decebal, săpat în piatră precum statuile de preşedinţi americani de pe muntele Rushmore. Basorelieful este opera a 12 sculptori alpinişti care au lucrat mai bine de zece ani, iar lucrarea a fost finanţată de Iosif Constantin Drăgan cu un milion de euro, fiind cea mai înaltă sculptură în stâncă din Europa: peste 55 de metri. De aici, îţi continui drumul pe lângă Mănăstirea Mraconia, spre peşterea Veterani, Peştera Ponicova, unde se poate intra cu caiacul de pe Dunăre sau pe uscat din Cheile Ponicovei. Dacă eşti pasionat de drumeţii pe munte, poţi face un traseu montan de o oră şi jumătate pe Ciucaru Mare.

Destinatii detoamna: de la cazanele Dunarii la Drumul VinuluiDacă vrei însă să rămâi pe apă, îţi poţi continua călătoria până la Cazanele Mari ale Dunării, unde poţi vedea cum fierbe apa, un fenomen rar şi greu de explicat! Pentru această excursie, rezervă-ţi cel puţin trei zile, întrucât drumul până la Turnu Severin este de şase ore, iar la transportul pe Dunăre cu bacul nu s-a gândit încă nimeni! Călătoria cu barca te poate costa între 35 şi 50 de lei, depinde cum negociezi cu barcagiul.

Destinatii detoamna: de la cazanele Dunarii la Drumul Vinului

Vinul se degustă la cramă

Viile au fost culese, iar vinul se poate degusta prin pieţele agroturistice, dar totuşi este mult mai plăcut să te îmbeţi cu miresmele lui direct de la producători! Zona Dealul Mare este generoasă cu iubitorii licorilor bahice şi din ce în ce mai multe crame au început să implementeze conceptul de degustare de vin, precum în Provence sau Toscana! La numai 100 de km de Bucureşti, aproape de Ploieşti se află câteva crame cu potenţial turistic de week-end. Crama Rotenberg, aflată în Ceptura de Jos, şi-a deschis porţile primitoare către cei care vor să testeze vinuri Merlot. Cele 23 de hectare, aflate între Ceptura şi Fântânele sunt deschise celor care vor să le bată cu piciorul, căruţa sau cu maşina de teren. Plimbările sunt desăvârşite cu degustări comparative de vinuri, platouri cu brânzeturi sau bunătăţi pârjolite pe grătar.Destinatii detoamna: de la cazanele Dunarii la Drumul Vinului

Excursia se poate face într-o zi, iar bugetul variază în funcţie de numărul persoanelor cu care alcătuiţi un grup. De exemplu, pentru grupuri mai mici de 12 persoane, patru vinuri pot fi testate contra sumei de 60 de lei de persoană, iar o plimbare cu căruţa prin vie costă 12 lei, în timp ce costul unui platou cu brânzeturi pentru şase persoane ajunge la 120 lei. Tot în zonă se mai află, Mierla Alba, Valahorum, Domeniile Tohani, Crama Budureasca, Crama Serve, Domeniile Dealu Mare Urlaţi, Cramele Basilescu şi O Mie de Chipuri.

Destinatii detoamna: de la cazanele Dunarii la Drumul Vinului

Un alt drum al vinului, ce promite dealuri pictate cu vii ruginii, se află în zona Drăgăşani. Aici se află câteva dintre cele mai spectaculoase crame, amenajate pe lângă conace reabilitate cu potenţial de petrecere a unui week-end de calitate. Avincis este un conac în stilul neoromânesc, inspirat din arhitectura ctitorilor brâncoveneşti, unde puteţi rămâne şi peste noapte. Degustările de vinuri se pot face la crama Bauer, la crama Stirbey ori la vila Dobrusa, cu o rezervare in prealabil.

See Also
Destinatii detoamna: de la cazanele Dunarii la Drumul Vinului

Destinatii detoamna: de la cazanele Dunarii la Drumul Vinului

Bucate alese pentru o toamnă îmbelşugată

Pentru că toamna ne place să ne gâdilăm papilele gustative, o călătorie culinară poate fi o idee interesantă pentru week-end. După Ziua Recoltei, Domeniul Manasia din Urziceni organizează cu regularitate brunch-uri la conac, în care puteţi degusta preparate gătite cu măiestrie de un chef, ce reinterpretează reţete tradiţionale într-un stil modern cu focus pe ingrediente light. Brunch-urile necesita o rezervare în prealabil pentru a participa la ele.

Destinatii detoamna: de la cazanele Dunarii la Drumul Vinului

Spre Râmnicu Vâlcea, un loc de legendă promite bunătăţi tradiţionale olteneşti, inspirate din meniurile cu ştaif ale boierilor de altă dată, numai bune pentru o toamnă îmbelşugată. Dacă ai ratat Sărbătoarea Mărului Domnesc, cu siguranţă mai găseşti un borcan de gem din mere şi smochine, la Conacul lui Maldar, unde te poţi caza şi peste noapte . Înspre Transilvania, la 15 kilometri de Mediaş te aşteaptă Bio Moşna, ferma biologică a familiei Schuster, unde poţi degusta produse de casă, obţinute natural după reţete săseşti, cum ar fi caşcaval cu verdeţuri sau brânză cremă cu gutui.

Indiferent ce alegi, toamna merită savurată pe îndelete!  

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (4)

Comments are closed

"

© 2023 TheMooDBoard. ConceptFactory.ro all rights reserved

Scroll To Top