Now Reading
Statistică încurajatoare: românii reciclează de 5 ori mai mult decât în urmă cu 14 ani!

Statistică încurajatoare: românii reciclează de 5 ori mai mult decât în urmă cu 14 ani!

EDucatie pentru mediu!

Românii au devenit, în ultimii 14 ani, mult mai implicați în protejarea mediului înconjurător. Conform Raportului anual privind starea mediului în România, citat de Asociația RESPO DEEE, la nivelul anul 2019 s-au adunat din piață spre reciclare estimativ 100.000 tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), comparativ cu 21.718  tone DEEE în anul 2008.  Deși volumul DEEE-urilor colectate a crescut de 5  ori, specialiștii spun că încă nu suficient pentru a atinge normele impuse de Comunitatea Europeană.

EDucatie pentru mediu!

Conform studiilor sociale existente și a practicii unor țări mai evoluate decât noi în ceea ce privește reciclarea, Asociația RESPO DEEE consideră că educația de mediu produce efecte considerabile în societate într-o perioadă cuprinsă între 10-20 de ani. Este nevoie astfel de un schimb de generații pentru ca practica colectării și reciclării responsabile să devină un lucru uzual.

Trebuie precizat însă că, în țara noastră, prima organizație de transfer de responsabilitate (OTR) în domeniul deșeurilor de echipamente electrice și electronice a apărut în 2007, până atunci practica reciclării DEEE fiind necunoscută și aproape inexistentă.

Educația de mediu produce efecte concrete în 12-20 ani! Este nevoie, practic, de un schimb de generații pentru ca procesul de colectare a DEEE-urilor să devină unul firesc în viața tuturor oamenilor. Ne raportăm concret la exemplul României. În 2019 s-au strâns de aproape 5 de ori mai multe DEEE-uri din piață decât în 2008. Eforturile colective de conștientizare a populației, derulate atât de fiecare OTR cât și de Ministerul Mediului, produc astfel efecte încurajatoare”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

În anul 2019, la nivelul Uniunii Europene rata impusă de reciclare era de 45%, iar România a ajuns în anul 2019 la 35%. Ulterior, această rată de reciclare impusă a crescut la 65%. Vestea bună este că nici statele mai dezvoltate nu ating baremul impus de UE.

Noi însă, în România, trebuie să ne dublam eforturile de educare, colectare și reciclare în următoarea perioadă. Desigur, pentru acest lucru este nevoie de infrastructură de reciclare, ceea ce nouă ne lipsește. Nu avem fabrici suficiente, plasate strategic și echilibrat pe întreg teritoriul țării”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociatiei RESPO DEEE.

EDucatie pentru mediu!

Campaniile de mediu din prezent au efect imediat asupra unui procent destul de redus din populație, însă ele trebuie continuate și susținute pentru a schimba comportamentul majorității. De aceea, educarea copiilor și tinerei generații de azi este extrem de importantă pentru a construi un viitor sustenabil în țara noastră. Ei pot influența deciziile și comportamentul părinților lor și al celor din jurul lor. Din fericire, generația tânără este puternic înclinată spre a proteja mediul înconjurător și este deschisă să se implice activ în acțiuni sustenabile.

17% din deșeuri au fost reciclate anul trecut la nivel global

În 2021 omenirea a generat o cantitate record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arată Global Waste Monitor. Dintre acestea doar 17% au fost reciclate la nivel mondial. Educația în privința pericolului pe care îl reprezintă DEEE-urile se află încă în perioada de început, iar eforturile consistente vor produce efecte abia peste o decadă, când se așteaptă ca rata de reciclare să ajungă la nivel global între 35-40%.

Imprimarea unui comportament responsabil de mediu în rândul societății civile necesită timp, informare corectă, constantă și repetitivă, dar și reguli clare și sancțiuni considerabile. Unul dintre scopurile principale al activității noastre este acela de a educa populația, de aceea abordăm lunar diverse aspecte din problematica deșeurilor de echipamente electrice și electronice și lansăm campanii pentru grupe de vârstă diferite. Copilul de astăzi din clasa a V-a, educat corect și constant, are 85% șanse să devină un adult care colectează corect DEEE-urile pentru reciclarea lor responsabilă”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

EDucatie pentru mediu!

Oamenii sunt implicați, dar cer ca și companiile să fie responsabile

Potrivit unui studiu CSR Cone Communications/Ebiquity Global, cei mai mulți dintre consumatori se simt personal responsabili de abordarea problemelor de mediu. Cu toate acestea, ei consideră,  că marile corporații ar trebui să lucreze alături de oameni pentru a rezolva aceste probleme.

O majoritate covărșitoare, de 9 din 10 consumatori se așteaptă ca aceste companii să lucreze la fel de mult ca și consumatorii pentru a rezolva problemele care ne afectează mediul.

Iată câteva informații rezultate în urma sondajelor efectuate:

-63% dintre consumatori au cumpărat un produs asociat cu o cauză în ultimele 12 luni;

-90% dintre consumatori ar schimba brand-ul preferat cu unul asociat unei cauze sociale sau de mediu;

-84% dintre consumatorii globali spun că caută produse sustenabile și sunt de părere că disponibilitatea limitată a produselor sustenabile este bariera principală;

-71% dintre consumatorii globali sunt dispuși să plătească mai mult pentru un produs sustenabil din punct de vedere social sau ecologic.

-81% dintre consumatorii globali sunt dispuși să consume/cumpere mai puține produse pentru a conserva resursele naturale;

-61% dintre consumatorii globali sunt dispuși să împrumute sau împărtășească produse în loc să cumpere altele noi;

-80% dintre consumatorii globali sunt dispuși să cumpere un produs de la o marcă necunoscută dacă acesta își asumă angajamente social.

Toate aceste cifre sunt încurajatoare. Oamenii au înțeles că puterea exemplului este cheia în ceea ce privește viitorul nostru pe această Planetă. Nu ne putem scuza și să acuzăm doar marile corporații sau să așteptăm ca doar acestea să ia acțiuni concrete. Trebuie să ne schimbam comportamentul nostru de cumpăra, dar și modul în care aruncăm și cum alegem să reciclăm”, continuă Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro). 

Campaniile prin intermediul rețelelor de socializare, tot mai eficiente Rețelele de socializare au devenit una dintre cele mai la îndemână modalități de a face schimb de informații. Peste 60% dintre utilizatorii de telefoane mobile folosesc rețelele sociale ca o modalitate de a comunica cu companiile în ceea ce privește problemele de mediu. Aceiași consumatori împărtășesc adesea povești pozitive legate de mediu cu alții. Aproximativ 25% dintre utilizatorii rețelelor sociale folosesc aceste platforme pentru a crește gradul de conștientizare și cu privire la informațiile negative despre mediu.

Un studiu realizat de Centrul de Cercetare Pew a constatat că aproximativ 63% dintre utilizatorii de Twitter și Facebook folosesc aceste platforme ca principală sursă de informare. Pentru a transmite corect mesajul, organizațiile de conștientizare a mediului trebuie să își înțeleagă publicul.

 

EDucatie pentru mediu!

 

RESPO DEEE susține Nație prin Educație

Asociația RESPO DEEE se implică activ în educarea populației cu scopul de a conștientiza impactul negativ pe care deșeurile de echipamente electrice și electronice îl au asupra mediului. Astfel, în acest an, Asociația RESPO DEEE se numără printre partenerii celui mai mare concurs de robotică din România, organizat de Asociația “Nație prin Educație” numit FIRST TECH CHALLENGE.

Sub titulatura “Build The Future”, concursul de robotică a ajuns în acest an la cea de-a șasea ediție. Este dedicat elevilor din licee și include competiții regionale la Timișoara, Cluj și Iași și o fază națională care va avea loc în format LIVE/Hybrid la București. În competiție au fost înscrise 176 de echipe, iar aproximativ 50 vor ajunge în finala de la București.

Asociația RESPO DEEE va oferi, în cadrul finalei de la București, un premiu special JUDGE AWARD echipei care va dovedi că acționează RESPOnsabil în ceea ce privește managementul DEEE-urilor rezultate în urma construcției robotului ce reprezintă tema concursului.

“Considerăm că educația este cel mai important pilon când vorbim despre reciclare, iar printr-un astfel de parteneriat ajungem la un public țintă, la adolescenți deștepți, talentați și creativi care în urma activității de construcție a roboților generează tocmai DEEE-uri. Le-am explicat acestora prin webinarii care sunt pericolele pe care această categorie de deșeuri le ridică atât pentru mediu cât și pentru sănătatea oamenilor și am fost surprinși de deschiderea arătată și de dorința lor de a face un impact pozitiv în comunitățile lor prin puterea exemplului, reciclând corect”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO.

 

EDucatie pentru mediu!

DEEE-urile, un pericol pentru sănătate și pentru mediu

75% din electronicele vechi, nefolosite, se află încă în locuințele oamenilor! Acestea conțin substanțe periculoase, precum plumb, mercur, crom și cadmiu, metale grele și substanțe toxice inflamabile, ce pot deveni un mare pericol pentru sănătatea oamenilor, și a mediului înconjurător dacă sunt aruncate necorespunzător în natură.

Conform statisticilor, doar 20% din deșeurile electrice și electronice sunt reciclate corect la nivel global. Restul de 80% sunt ori abandonate în mediul înconjurător, ori arse, afectând, în toate situațiile, solul, aerul și apa și, implicit, sănătatea oamenilor.

În plus, este de menționat faptul că, prin reciclarea corectă a acestora, vom putea susține economia circulară. Toate deșeurile de acest tip conțin materii prime ce pot fi reciclate și reintroduse în procesul de producție ca materii prime. Doar în 2019 valoarea materiilor prime din echipamentele electrice și electronice generate a fost de 50,8 miliarde de Euro.

Reciclarea corectă a DEEE-urilor va reduce considerabil emisiile de dioxid de carbon generate de exploatarea minereurilor pentru materii prime noi. Conform statisticilor, în 2019, 15 tone de CO2 au fost împiedicate să ajungă în atmosferă, doar prin reciclarea corectă a fierului, aluminiului și cuprului din totalul de deșeuri de echipamente electrice și electronice produse global.

Din păcate, situația în România nu este încă una exemplară. Conform celor mai recente studii, realizate în 2017, rata de colectare a DEEE-urilor în țara noastră a fost de doar 23%, România clasându-se pe penultimul loc în Europa la acest capitol.

Soluții gratuite pentru reciclare corectă și eficientă a DEEE

În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice și electronice comandând telefonic sau online, pe www.respo.ro, cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menționată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de specialiști și transportată spre centrele de reciclare.

Cutia RESPO este soluția pe care o propunem pentru ca echipamentele electrice de mici dimensiuni să nu mai ajungă la groapa de gunoi. Aceasta este realizată din carton și cred ar trebui să o avem cu toții în casă pentru a strânge deșeurile. După ce se umple, putem duce cutia la magazinele partenere care colectează, o putem scoate afară atunci când vine mașina de gunoi sau putem suna la tel verde pentru a afla care este cel mai apropiat punct”, concluzionează Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

EDucatie pentru mediu!

În 2021 omenirea a generat o cantitate record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arată Global Waste Monitor. Ca și comparație, deșeurile generate depășesc greutatea Marelui Zid Chinezesc, considerat cel mai greu obiect artificial de pe suprafața Pământului.

See Also
EDucatie pentru mediu!

Reprezentanții Asociației RESPO DEEE atrag atenția că, din păcate, doar 17% dintre acestea au ajuns în circuitul corect de reciclare, restul fiind aruncate la gunoiul menajer sau în natură, poluând apa și solul și afectând în cele din urmă și sănătatea oamenilor. Acest lucru se întâmplă și în România, unde procentul de preluare spre reciclare este încă foarte redus.

Conform RESPO DEEE, printre deșeurile generate în 2021 se află produse ieșite din ciclul de utilizare precum televizoare, calculatoare, electrocasnice, imprimante, routere, echipamente audio, camere video, componente ale calculatoarelor, cabluri, chiar și jucării electronice și instrumente muzicale. 

Cantitatea globală de DEEE din 2021 este cu 4 milioane de tone mai mare în comparație cu 2019,  când s-au raportat 53,4 milioane de tone și cu 21% mai mare decât în 2014, când cifrele indicau 45 de milioane de tone. Dacă se urmează această tendință, specialiștii estimează că totalul deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) generat anual va depăși 74 de milioane de tone până în 2030.

Situația este foarte gravă și este generată de trei cauze principale. În primul rând,  tot mai multă lume are acces la echipamente electrice și electronice de mici dimensiuni pentru că acestea au devenit foarte ieftine. Apoi, ciclurile de viață ale produselor sunt acum mai scurte. Apar mereu modele noi și mai performante și le înlocuim rapid pe cele existente. Nu în ultimul rând, avem opțiuni limitate de reparație. Spre exemplu, s-a stricat cuptorul cu microunde și mai nimeni nu-și mai pune problema să-l ducă la reparat, astfel că majoritatea oamenilor îl aruncă și cumpără altul nou. Și, din păcate, nu mulți îl oferă spre reciclare. Potrivit studiilor, europenii păstrează încă în gospodării cam 15% din echipamentele  electronice stricate sau pe care nu le mai folosesc. Cam 5 kilograme, în medie. Iar exemplele pot continua!”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro).  

Cât de mult se colectează DEEE-urile în România Conform Raportului anual privind starea mediului în România, publicat în 2020, în ultimii ani se observă o creștere accentuată a procentului de reciclare DEEE-urilor, dar nu suficientă.

În anul 2008, cantitatea de produse electrice și electronice (EEE) introduse în piață atingea cifra record de 244.050 de tone. Ulterior, această cantitate a scăzut din cauza crizei economice. În 2014, au fost introduse în piață 139.587 tone echipamente electrice, în 2017 aproximativ 237.774 de tone, 261.146 tone în 2018 și estimativ 241.428 tone în 2019 (cifrele raportate la acest an sunt încă incomplete).

În această perioadă, cantitatea de DEEE-uri ridicată din piață a crescut de la 3734 tone în 2008, la 28.853 tone în 2014 și 62.192 tone în 2018. Pentru 2019 și 2020, cifrele sunt estimative, în 2019 ridicându-se 84.408 tone deșeuri electrice și electronice, pentru ca, în 2020, cifra totală să ajungă la 100.000 de tone. Piața de colectare în România a crescut astfel semnificativ, dar nu suficient, din 2008 până în 2020.

România are transpuse prevederile legislației europene, precum și bazele unei industrii de management al DEEE-urilor. Vedem o evoluție, lentă, ce-i drept, dar există.

Din păcate, volumul deșeurilor creste mult mai repede decât se dezvoltă industria de management al acestora. Prin urmare, impactul pozitiv al activităților noastre asupra mediului înconjurător este deocamdată foarte mic. Degeaba reciclăm un frigider din Timișoara dacă cel mai apropiat centru de sortare și reciclare se află la Câmpia Turzii, însemnând să emitem CO2 cu mijlocul de transport. În aceste condiții, poluarea este mai mare decât beneficiul adus de reciclarea acelui frigider. Din acest motiv, este foarte important să analizam situația actuală și apoi să ne asezăm la discuții, toate părțile implicate în managementul DEEE-urilor, și să gândim un mod de lucru care să producă reale efecte pozitive asupra mediului înconjurător”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro).  

Dezastru în America Latină. Australia un exemplu. Dintre toate regiunile din lume, un dezastru ecologic întâlnim în America Latină. Numărul deșeurilor de echipamente electrice și electronice din cele 13 țări care formează America Latină a crescut cu 49% între 2010 și 2019, însă doar 3% au fost colectate și reciclate, potrivit unei evaluări a ONU. Astfel, în 2019, DEEE-urile generate de cei 206 milioane de cetățeni din cele 13 țări au atins 1,3 milioane de tone. Altfel spus, greutatea unei caravane de camioane încărcate la greutate maximă și înșirate de-a lungul a 670 de kilometri. Prin comparație, cifra de deșeuri generate în 2010 a fost de 900.000 de tone.

Conform Regional E-waste Monitor for the Arab States 2021, în UAE numărul de echipamente electrice și electronice introduse pe piață a crescut cu 30%, de la 3,2 milioane tone sau 8,8 kilograme per locuitor, în 2010, la 4,1 milioane tone (sau 9,5 kg/locuitor) în 2019. În aceeași perioadă de timp, generarea de deșeuri în regiune a crescut cu 61% de la 1,8 milioane tone (4,9 kg/locuitor), în 2010, la 2,8 milioane tone (6,6 kg/locuitor) în 2019. Cel mai mare generator de deșeuri de echipamente electrice și electronice este Arabia Saudită, cu 595 mii de tone (sau 13,2 kg/locuitor).  Același studiu arată că statele arabe au colectat și gestionat corect doar 2,2 mii de tone (0,01 kg/locuitor) DEEE în 2019, ceea ce echivalează cu o rată de colectare infimă, de doar 0,1 % din deșeurile generate.

La polul opus, în ceea ce privește reciclarea, stă Australia, unde 54% dintre toate deșeurile electronice sunt colectate în mod corect și intră astfel în circuitul de reciclare.  În 2019, aproximativ 975.000 de tone de echipamente electrice și electronice noi au intrat pe piața australiană. În același an, au fost generate 521.000 de tone de deșeuri electronice, ceea ce echivalează cu 20,4 kg de deșeuri electronice pe cap de locuitor. Dintre acestea, jumătate au ajuns în fabricile de reciclare conform E-Product Stewartship Report Australia.

Și din Olanda vin statistici încurajatoare. În 2018, cantitatea generată de DEEE a fost de 366 mii de tone tone, reprezentând o creștere de 13% față de 2010. Dintre acestea, jumătate au fost reciclate.

Cum trebuie educată populația pentru a fi responsabilă în viața de zi cu zi Soluția este să ne schimbăm modul în care consumăm. De exemplu, dacă folosim un televizor timp de 13 ani, în loc de 6 ani, împiedicăm emanarea în atmosferă a aproximativ 660 kg de gaze cu efect de seră. Apoi, dacă folosim un telefon mobil smart timp de 7 ani, în loc de 2 ani și jumătate, stratul de ozon va fi ferit de 100 kg de gaze cu efect de seră. Totul se reduce la educație și să înțelegem cum facem rău mediului, chiar fără să știm. Nu este dificil să ne schimbăm comportamentul pentru a fi responsabili față de societate și mediu. Înainte să cumpărăm noi și noi produse, haideți să ne gândim dacă noi chiar avem nevoie de ele sau dacă doar suntem tentați să le luăm pentru că sunt la reducere.

De foarte multe ori, oamenii cumpără compulsiv, deși ar putea trăi fără acele produse. Tinerii sunt tentați să își schimbe des telefoanele mobile și gadgeturi, dorind cele mai noi modele. În acest mod, ne umplem locuințele cu tot felul de echipamente inutile, iar, atunci când vrem să renunțăm la cele vechi, nu procedăm tot timpul corect și nu le oferim spre reciclare. Asociația RESPO oferă preluarea și transportul gratuit al acestor deșeuri, direct de la domiciliu sau sediul companiilor. Este necesar ca oamenii să comande gratuit online, pe www.respo.ro, sau telefonic la Tel Verde 0900 800 219, recipientele potrivite, în care vor depozita deșeurile dorite și apoi să sune la același număr de telefon pentru ca un colector RESPO să le preia gratuit și să le transporte spre centrele unde acestea vor fi reciclate corespunzător”, continuă Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Este important, așadar, ca populația să conștientizeze că aceste deșeuri fac rău planetei și sănătății oamenilor.

Deșeurile de echipamente electrice și electronice nu trebuie păstrate în locuințe sau în birouri și nu trebuie aruncate la gunoiul menajer ori în mediul înconjurător pentru că, astfel, nu vor ajunge în centrele speciale de sortare spre reciclare.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, substanțele nocive din componența acestor deșeuri ajung în organism prin ingestia de alimente, apă, sol și praf care sunt contaminate, prin inhalarea gazelor și particulelor de aer după arderea DEEE-urilor sau prin contactul pielii cu substanțe corozive și alte substanțe chimice, direct cu deșeurile sau prin depunerile particulelor pe haine.

Bebelușii pot să fie chiar și ei contaminați fie prin laptele consumat (inclusiv cel matern), fie încă din perioada de sarcină. La fel și copiii care petrec mai mult timp în contact direct cu obiectele din jur, cu solul, cu praful depus, obișnuiesc să introducă în gură obiectele pe care le descoperă și se pot răni mai des în contactul cu obiectele din natură, inclusiv DEEE-uri.

Rapoartele medicale ale OMS mai arată că femeile gravide care locuiesc sau muncesc în apropierea acestor tipuri de deșeuri riscă să expună fătul la substanțe toxice, foarte periculoase, chiar și în doze foarte mici, afectând dezvoltarea intrauterină, cu efecte negative pe toată durata vieții copilului.

Asociația Respo DEEE se dedică unui proces de colectare și reciclare DEEE performant. Proces care asigură condițiile de calitate, fiabilitate și progres technologic la standarde ridicate. Serviciile există pentru a crea un sistem eficient de colectare, logistică, tratare și valorificare a DEEE. Totul cu scopul de a reduce la maximum risipa și impactul asupra mediului înconjurător.

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2023 TheMooDBoard. ConceptFactory.ro all rights reserved

Scroll To Top