1 Mai reprezinta neoficial inceputul verii! Este un preambul al anotimpului estival care ne redeschide placerea pentru escapade in natura si noi descoperiri! Iata recomandarile mele care ocolesc “clasicul” litoral si Valea Prahovei!
Singureni Manor (aflat in Giurgiu) ne propune de 1 mai un Festival al Bujorilor, acompaniat de un brunch pregatit de chef Alexandru Dumitru, plimbare in aer liber printre caprioarele domeniului si multa relaxare. Inspirat de gustul primaverii si de legumele care cresc in gradina proprietatii, chef Alex (pe care il gasiti si la restaurantul Anika) va pregati la restaurantul Paul’s Horses un Brunch special de 1 Mai cu legume proaspete si ierburi aromatice.
Daca te decizi sa iti petreci tot week-end-ul in acest retreat in natura, te poti bucura de o zona cu hamace, ideala pentru lectura si timp petrecut in liniste, piscina si sauna, o zona pentru Yoga si meditatie, hiking si biking in padure, tras cu arcul, echitatie si alte activitati recreative pentru copii!
Daca vrei sa vezi spectacolul bujorilor in salbaticie, te poti indrepta catre Dobrogea. Bujorul romanesc (Paeonia peregrina var. romanica) este o specie rara, ocrotita de lege in Romania, care se intalneste numai in padurile din zona Dobrogei (intre Tuzla si Mangalia, Babadag, Niculitel, Baia si insular in Muntii Macinului). Pentru a vedea bujorii infloriti trebuie sa urmezi traseul Cozluk, ce porneste din satul Greci si urca pe versantul vestic al Muntilor Macin, perfect pentru practicarea cicloturismului ori a drumetiilor.
Daca ajungi in Delta, iti recomand cazarea la Casa Filip, o veche gospodarie cu specific deltaic, ridicata in anul 1921, in vatra satului Sarichioi (judetul Tulcea) si la doar cativa pasi de malul lacului Razim. “Scopul nostru final a fost sa ii oferim Romaniei un nou reper de arhitectura traditionala si un nou punct de atractie pe harta turismului de nisa. Unul dintre cele mai frumoase momente din istoria căsuței noastre de oaspeți s-a petrecut în Noiembrie 2019. Atunci, la Anuala de Arhitectură, am reușit să obținem trofeul pentru secțiunea dedicată restaurării, reabilitării și reconversiei, plus premiul special al președintelui Ordinului Arhitecților din România (Filiala Dobrogea).
Suntem printre puținele Puncte Gastronomice Locale din Dobrogea. Nu ne-am dorit o bucătărie unde să le facem pe toate, așa că ne-am specializat exclusiv în preparate pescărești și lipovenești. Noutatea acestui sezon este că, datorită experienței cu familiile de ucraineni refugiate la noi, am inserat în meniul nostru și câteva dintre preparatele lor care ne-au plăcut cel mai mult“, spun proprietarii.
Despre frumusetea Deltei Dunarii si alte activitati interesante am scris in in acest articol.
Satul Banului este mereu o optiune pentru cei care vor sa evite aglomeratia de pe Valea Prahovei. Aflata la numai cativa kilometri de Domeniul Cantacuzino din Floresti este o bijuterie, realizata in stil muntenesc, dar adaptata nevoilor contemporane.
Despre Satul Banului, am scris in acest articol.
Dealul Mare este o zona cu un potential fantastic. Aflat la numai o ora de condus cu masina din Bucuresti, acest nou Provence al Romaniei ascunde printre dealurile verzi, podgorii si crame fabuloase, unde poti face degustari de vinuri, ture cu bicicleta si experiente gastronomice.
Recomandarile mele sunt Mierla Alba (o bijuterie de ceama despre care am scris aici), Licorna, Licorna Winehouse poziționată in localitatea Gura Vadului, la 7 km de orasul Mizil, pe care am avut placerea sa o vizitez anul trecut si superba crama Apogeum, fosta crama Tohani. La crama Apogeum puteti degusta vinuri obtinute in amfore din argila si poti afla istoria locului in care Printul Nicolae s-a casatorit in secret cu Ioana Doletti.
Mai departe de Valea Prahovei si de Brasov, sta ascuns printre colinele Transilvaniei superbul domeniu Zabola care de 600 de ani este resedinaa familiei Mikes. Aflate intr-un parc de 50 de hectare care se afunda in padurile vaste ale Carpaților Rasariteni, cladirile din diferite epoci au fost mereu folosite pentru cazarea musafirilor.
“Suntem profesioniști în ceea ce privește provincia. Transilvania este printre ultimele regiuni din Europa unde încă există natura sălbatică pe care dorim să o păstrăm astfel pentru următoarele generații. Afundați-vă în acest stil de viață tipică mediului rural din Transilvania și bucurați-vă de experiențe care redeschid bucuria zilelor glorioase ale anilor 20 când prietenii sau rudele vizitau domeniul pentru concerte, lectură, expoziții sau dineuri“, spun proprietarii.
Casele de oaspeți din secolele XVIII, XIX, sunt numite dupa funcțiile originale: The Machine House (Casa mașinăriei), The Saddle House (Casa harnașamentelor), The New Castle (Castelul nou) si sunt inconjurate de lacuri si padure cu peste 100 de specii de plante și animale, precum ursi, rasi, caprioare, mistreti. Pe langa observatul ursilor si calaritul in padure, la Zabola Estate poti face sauna in padure, plimbari cu barca sau poti lua o cina speciala!
Tot in zona se afla Castel Daniel ori Kalnoky Guesthouses care reflecta atmosfera transilvaneana!
CITESTE SI: Evadare la Satul Banului