Am fost mereu o persoana activa, iar vacantele mele, chiar si evadarile de weekend au avut o doza de adrenalina… cu alte cuvinte, chiar si daca plecam 2-3 zile din oras, nu imi placea sa stau sa lenevesc intr-un singur loc! A merge la munte a insemnat mereu o drumetie prin padure ori pe crestele Carpatilor, nicidecum lenevit la soare ori la gratar cu prietenii, pana intr-o zi… Mai exact, pana cand am devenit mama unui baietel la fel de activ ca si mine. Asa am inceput sa caut un loc linistit, aproape de Bucuresti, unde sa imi incarc bateriile, departe de zgomotul orasului.
De fapt, locul m-a gasit pe mine, in urma cu 4 ani, cand ma aflam in Spania, la Tomatina, Bataia cu Tomate de la Bunol! In acel moment, ma ocupam de comunicarea si promovarea evenimentului ecvestru Karpatia Horse Show, ce se desfasura pe Domeniul Cantacuzino. Un localnic foarte dragut, din Satul banului, Magureni ne oferea noua organizatorilor, o casa de vacanta pentru a contribui la dezvoltarea zonei. Recunosc, ca am privit cu o usoar reticenta aceasta propunere si am trimis propunerea catre unul dintre colegi pentru a verifica locul. Feedback-ul a fost Wow! Casa flata la numai cativa kilometri de Domeniul Cantacuzino din Floresti este o bijuterie, realizata in stil muntenesc, dar adaptata nevoilor contemporane. Singurul impediment, la momentul respective era ca nu exista o conexiune buna la Internet. De fapt, exact acest lucru s-a dovedit a fi un avantaj in conditiile in care cu totii ne dorim un Detox de tehnologie, macar din cand in cand…

Am petrecut zile si seri memorabile in aceasta casa cu echipa Karpatia Horse Show si Karpatia Pony Show, inainte si dupa evenimente, la semineu cu un pahar de vin, cand ne intorceam epuizati de pe Domeniul Cantacuzino, dar am simtit ca nu m-am bucurat niciodata suficient de acest loc, fiind mereu pe fuga. Asa ca, in luna iunie a acestui an, 2020, dupa doua trei luni de stat in casa din cauza Pandemiei cu noul Coronavirus, am evadat spre Satul Banului, alaturi de cativa prieteni dragi si de “piticul nostru atomic” de 11 luni. Ce ne-a incantat din start a fost ca drumul este foarte scurt, adica de la Paralela 45 mai ai un sfert de ora de mers cu masina, iar pe drum am descoperit si un camp de maci desprins parca din tablourile impresioniste!
Casa era la fel de pitoreasca cum mi-o aminteam: cu o bolta superba de trandafiri pe prispa din lemn, cu o livada la intrare si o pajiste minunata verde, proaspat cosita si tufe de lavanda. Totusi, proprietatea a suferit si unele imbunatatiri: un hambar traditional si un patul au fost transformate in case de oaspeti, cu tot confortul necesar, iar gradina a fost imbunatatita cu o zona pentru gratar, foc de tabara si o gradina de legume.

Camerele ne-au cucerit pe loc prin perspectiva superba asupra proprietatii si peisajul care lasa sa se desfasoare in fata ochilor zona subcarpatica ori magurile, dar si prin decorul romanesc. Proprietarul a strans de-a lungul anilor numeroase obiecte traditionale, pe care nu mai ai ocazia sa le admire decat la Muzeul Satului ori Muzeul Taranului Roman si a decorat cu mult gust pensiunea. Astfel, covata tine loc de chiuveta, valize militare din lemn au devenit noptiere, bancnote din perioada Monarhiei au fost inramate sub forma de tablouri, iar la parter o colectie impresionanta de vinyl-uri se cer a fi ascultate la pick-up.
“Atunci când vremurile ne-au dat posibilitatea să vedem și alte locuri din lumea largă, și am început cu toții să explorăm Europa și nu numai, atunci am văzut și am simțit că România a avut un potențial extraordinar pe care ușor, ușor a început să-l piardă. Ne-am dat seama că tradiționalul autentic al României dispărea treptat în ciuda faptului că arhitectura populară românească a fost una dintre cele mai frumoase din întreagă Europă și tradițiile românești, unele din cele mai calde și bogate pe care le văzusem. Ne-am hotărât să nu lăsăm autenticul să piara si am început să strângem de prin podurile caselor, obiecte vechi, verosimile, grinzi și lemne vechi de peste o sută de ani, de la casele dărâmate și uite așa timp de paisprezece ani am strâns lemn cu lemn, laviță cu laviță, poveste cu poveste, poză cu poză. În anul 2012 le-a sosit sorocul să le așezam cap la cap și să construim în Satul Banului un loc tradițional autentic și astfel a început să prindă contur casa din Satul Banului“, ne-a povestit Razvan Dobre, proprietarul acestui loc unic!

“O casă construită exclusiv cu meseriași din Satul Banului, cu materiale recuperate de la casele din sat, și cu un aspect inspirat din casele țăranilor din această zonă. Ne-am decis să deschidem către oaspeți camerele din hambarul gospodăriei unde va puteți caza, camere care pentru autenticitate, fiecare, poartă amprenta uneia dintre maicile noastre (străbunici), în ideea de a putea fi simțită cât mai de aproape atmosfera autentică a caselor țărănești”, ne-a mai declarat proprietarul care are povesti extraordinare despre zona munteneasca, neexploatata inca la justa ei valoare.
Numele camerelor din hambar sunt date în amintirea a trei dintre străbunicile proprietarului: Maica Lina, Maica Floarea și Maica Lisandra, iar parterul acestuia a devenit spațiul comun în care vă puteți relaxa citind sau ascultând muzică veche în fața semineului. Maicile sunt străbunicile în odăile cărora am crescut, am copilărit și am simțit mirosul de busuioc și gutui al traiului neaoș românesc. În bucătăriile lor de vară, lipite cu pământ pe jos, am simțit pentru prima data gustul tocanițelor de vară făcute din roșii bine coapte cu ceapă verde călită, gătite într-o gamelă militară de aluminiu, pe o plită improvizată deasupra unui foc de crengi uscate sau coceni de stiuleti de porumb.”
Cum conceptul “from farm to table” a devenit foarte popular, asa la casa de oaspeti Satul Banului, legumele si verdeturile care se cultiva in gradina ajunge pe masa in bucate de inspiratie locala, gatite cu multa pricepere de bucataresele din zona. Noi am fost foarte incantati de copanele de rata cu varza gatita cu tomate, placinta cu verdeturi si pui, rosiile umplute, tarta cu aluat fraged si caise ori florile de salcam in aluat si evident salata de laptuci cu ceapa verde si marar.
Ce am facut la pensiune? Nimic, nimic si iar nimic… Nu este chiar asa, in primul rand am stat pe iarba, la soare pe niste perne imense, apoi am ras si am povestit, am rasfoit un album despre conacele uitate ale Romaniei, am baut vin langa focul de tabara, am ascultat vinyl-uri si am dansat, ne-m odihnit si am mancat si cel mai important lucru… nu am butonat telefoanele, locul fiind off-line!
Cativa dintre noi, mai aventurosi au plecat printre maguri, adica pe portita din spatele curtii, trecand raul Provita si s-au plimbat prin padure, unde au cules fragi, dar au vazut si niste demonstratii de enduro! Totusi, in Satul Banului sunt mult mai multe lucruri palpitante de facut, printre care si echitatie pentru incepatori, plimbari cu bicicleta, drumetii ori trasee off-road!

Pentru o vacanta mai lunga, de o saptamana se pot face si mici excursii in zona, fie pe Drumul Vinului, fie in zona Comarnic. De exemplu, se poate vizita Domeniul Floresti cu ruinele palatului Micul Trianon, Conacul Bellu, castelul Iuliei Hasdeu, Muzeu Memorial Nicolae Iorga ori Conacul Pana-Filipescu.