Proiectul Itinerama – „Explorator in Baragan” ne invita sa descoperim patrimoniul material si imaterial din zona Baraganului, odata cu lansarea primului ghid turistic online destinat exclusiv regiunii din sud-estul Romaniei!
Regiunea de sud-est a Romaniei va beneficia de primul ghid turistic online. Accesibil pe site-ul itinerama.ro/baragan, acesta include in prima faza, prezentarea a 60 de obiective turistice – multe dintre ele descoperite de echipa proiectului in aproape trei luni de cercetare a regiunii – insoțtite de fotografii realizate de Adriana Lucaciu si Razvan Voiculescu. Turul pitorescului Baragan este completata de o serie de filmari aeriene.
„Prin Explorator in Baragan aducem in fata publicului o regiune cu un patrimoniu cultural si natural bogat si unic in România si in Europa. Intr-unul dintre cele mai recente ghiduri turistice dedicate Romaniei, orasul Braila este prezentat din punct de vedere cultural in mai puțin de o pagina, iar mențiuni despre judetele Ialomita si Calarasi lipsesc cu desavarsire”, spune Cristian Curus, initiatorul si coordonatorul proiectului.
Ghidul, „Explorator in Baragan” include si patru tururi recomandate prezentate sub forma primului ghid audio al regiunii:
- Baraganul de sud (include cele mai importante obiective din Calarasi si Ialomita)
- Baraganul de sud la Nord, pe Dunăre (include obiective din Calarasi, Ialomita si Braila)
- Turul conacelor din Baragan
- Turul lacasurilor de cult din Baragan
Primul muzeu 3D al aBaraganului si tururi virtuale
Vase de cult si figurine vechi de peste 6000 de ani, tablouri de la inceputul secolului al XIX-lea, dar si un pelican cret (specie strict protejată) sunt doar cateva dintre obiectele ce vor fi prezentate in format 3D pe platforma itinerama.ro/baragan.
Intr-o primă faza vor fi prezentate 40 de obiecte, selectate din patrimoniul a patru muzee partenere – Muzeul Judetean Ialomita din Slobozia, Muzeul Dunarii De Jos din Calarasi, Muzeul Carol I Braila si Muzeul Civilizatiei Gumelnita din Oltenita.
Citeste si: Un tur al conacelor uitate
Muzeul 3D se va lansa pe 13 noiembrie 2020, in cadrul conferintei Re:Start Baragan.
Conferinta online Re:Start Baragan cuprinde o serie de evenimente online dedicate patrimoniului material si imaterial al zonei, dar si posibilitatilor de dezvoltare turistica pe care le are aceasta. Fie că vorbim despre reflectarea Baraganului in literatura de catre scriitorii locului: Stefan Banulescu (Ialomita), Alexandru Sahia (Calarasi), Mihail Sebastian si Fanus Neagu (Braila) si, cel mai celebru exemplu, Panait Istrati.

Seria de evenimente online isi doreste sa ofere o privire de ansamblu asupra Baraganului si a comorilor sale printre care monumente arhitecturale ce trebuie salvate: Conacul Orezeanu (comuna Traian, jud. Braila), ansamblul Conacului Bolomey (jud. Ialomita), Biserica Magureni (comuna Sarulesti, jud. Calarasi) sau Moara Violattos (Braila).
Evenimentele vor avea ca invitati reprezentanti ai muzeelor din regiunea Baraganului, specialsti din industria turismului cultural si experti din domeniul cultural. Toate dezbaterile vor fi transmise pe pagina facebook.com/itinerama, iar programul sesiunilor este următorul:
- Marti, 10 noiembrie – ora 18:00-19:00 – Scriitorii Baraganului
- Miercuri, 11 noiembrie – ora 18:00-19:00 – Ruinele turistice ale Baraganului
- Joi, 12 noiembrie – ora 18:00-19:00 – Ionel Perlea – 120 de ani de la naștere
- Vineri, 13 noiembrie – ora 14:00-15:30 – Potentialul turistic cultural al Baraganului
- Vineri, 13 noiembrie – ora 18:00-19:00 – Instantanee din Baragan – vernisaj expozitie foto Adriana Lucaciu si Razvan Voiculescu
Citeste si: Romania autentica la Muzeul Golestilor
Vor exista si tururi virtuale dedicate dirijorului Ionel Perlea si sculptorul Nicapetre
Pentru a marca aniversarea a 120 de ani de la nasterea artistului Ionel Perlea, Itinerama – „Explorator în Baragan” ofera ocazia de a vizita Casa Memoriala Ionel Perlea de la Ograda, printr-un tur virtual al obiectivului de patrimoniu.
Nascut pe 13 December 1900 in comuna Ograda din judetul Ialomita, Ionel Perlea a fost un emblematic dirijor si compozitor roman, care in timpul carierei sale artistice a condus prestigioasa orchestra a Metropolitan Opera din New York, dar a dirijat si numeroase spectacole de opera in Viena, Paris, Buenos Aires si Florenta.
Anul viitor se vor aniversa 85 de ani de la nasterea unui alt artist al Baraganului, de data asta un sculptor – Nicapetre (pe numele lui civil Petre Balanica), născut pe 27 ianuarie 1936 la Braila. Desi foarte putin cunoscut publiculu, Nicapetre a fost un artist apreciat la nivel mondial pentru varietatea tehnicilor si prin complexitatea operei sale, prezentata în galerii, muzee de referinta sau instalata îi parcuri culturale si spaţii publice in Canada, Statele Unite ale Americii, Japonia, Grecia, Germania, Austria.
Pe platforma itinerama.ro/baragan va fi disponibil si un tur al Centrul Cultural Nicapetre din Braila, înfiinţat în anul 2001, pentru a pune în valoare opera sculptorului Nicapetre, donată Muzeului Brailei „Carol I”.
Ambele tururi virtuale se vor lansa joi, 12 noiembrie, in cadrul conferintei Re:Start Baragan.
Citeste si: Conacul Bratienilor redat vizitatorilor