Ce au in comun masinile de cusut, leadership-ul si caii? Aparent nimic, si totul! Toate “ascund” povesti si pasiuni! George Leca, corporatist cu experienta in leadership care a locuit 10 ani la Londra a reusit sa faca din toate aceste pasiuni business-uri de succes in Romania!
L-am cunoscut pe George Leca in 2018 cu ocazia Karpatia Horse Show 2018, in culisele prezentarii primei colectii de palarii purtate de calareti profesionisti, Warriors gandita si realizata de designer-ul Corina Leca, fondatoarea DeCorina Hats. Acela a fost momentul in care mi s-a confirmat ca si in spatele fiecarei femei de succes, se afla un barbat inventiv si capabil.
Corina Leca mi-a povestit ca George este cel care o ajuta zi de zi in business-ul de manufacturare de palarii la comanda, atat cu idei, cat si cu lucruri practice. De altfel, cei doi soti se sustin reciproc in aviata de zi cu zi si formeaza “un cuplu sincronizat” precum calul si calaretul si in alte afaceri, pe care le deruleaza cu succes impreuna. De exemplu, HorseEye, educatie cu ajutorul cailor in trainingurilor de business si leadership si DisruptHR.
Un an mai tarziu, aveam sa il reintalnesc pe “talentatul domn” Leca, tot la Karpatia Horse Show, unde a prezentat o superba colectie de masini de cusut reconditionate, apoi la Marché de Noël , iar anul acesta la Romanian Design Week unde a introdus publicului din Romania un Conformateur, unul dintre putinele aparate vechi de masurat circumferinta capului pentru palarii. L-am intrebat despre pasiunea sa pentru reconditionarea masinilor de cusut vechi, dar si despre o idee mai veche de a realiza un muzeu cu aceste masini cu o istorie fascinanta si povestile fabricantilor care la vremea lor au fost inovatorii si miliardarii lumii!
Citeste si: Echitatia ca mod de viata
George, reconditionezi masini de cusut si alte masini vechi de palarii. De unde ti-a venit aceasta idee? Am fost intotdeauna preocupat de mecanica si de povesti (fiind un povestitor eu insumi). Am inceput sa reconditionez masini de cusut si alte masini vechi de palarii, cand sotia mea, Corina a fondat brandul DeCorina Hats a avut nevoie de cineva care sa se ocupe de organizarea atelierului si de tehnologia necesara. Domeniul este de nisa, asa ca, desi Corina a invatat la London Fashion School si s-a pregatit cu palarieri renumiti, adevarul este ca erau inca multe necunoscute cu privire la masini… deci m-am apucat sa studiez temeinic: mai intai despre tesaturi si materiele, despre cusaturi, ace si multitudinea de variabile din industria textila, apoi am inceput sa studiez masinile.
De unde procurezi mai exact masinile de cusut pe care le reconditionezi?Mestesugul palariilor este foarte vechi si multe dintre masini nu se mai fabrica de multe zeci sau chiar peste o suta de ani. Am inceput sa caut masinile prin toata lumea, sa le cumpar, sa inteleg cu lucreaza si sa le reconditionez. Masinile sunt procurate de la persoane fizice despre care aud intreband in comunitati sau le cumpar la licitatie. In Romania nu se gasesc, asa ca multe sunt cumparate din Marea Britanie, SUA, Italia, Olanda si chiar Australia. Apoi am dat de povestile masinilor. De fapt, povestile fabricantilor care la vremea lor au fost inovatorii si miliardarii lumii, sau ale proprietarilor acestor masini.
Ce implica mai exact un proces de reconditionare a acestor masini? Unele masini sunt restaurate, adica readuse la functionarea si aspectul initial, folosind materialele de epoca, iar altele reconditionate. Pentru mine este esential ca toate sa functioneze asa cum au functionat atunci cand au iesit pe poarta fabricii si mai ales sa fie folosite pentru diverse operatiuni in atelierul de palarii al Corinei. Implica refacerea componentelor mecanice, inlocuirea cu piese de la alte masini vechi sau reproducerea unor piese uzate sau lipsa, inseamna revopsirea lor si refacerea decoratiunior care de cele mai multe ori sunt aurite si foarte elaborate, apoi recalibrarea si reglarea lor pentru a functiona perfect.
Mi-ai povestit la un moment dat ca vrei sa deschizi un mini muzeu de masini de cusut, mai ramane valabila o astfel de idee? Am in jur de 100 de masini, multe dintre ele fabricate intre anii 1850 si 1900. Tehnologia lor este spectaculoasa, de multe ori descopar ca o anumita inovatie admirata la scule si dispozitive moderne despre care credeam ca este tehnologie recenta este de fapt inventata in 1950. Toata aceasta “fascinatie” personala si povestile fabuloase ale fabricantilor merita impartasite! Evident, as face un muzeu care sa fie interactiv si care sa contina povesti, deci idea cu muzeul ramane.
De curand, in cadrul Romanian Design Week ai prezentat un aparat vechi de masurat circumferinta capului pentru palarii. Ce imi poti povesti despre aceasta experienta? Este vorba despre Conformateur care a fost inventat de francezul Allie Maillard in 1852. Se pare ca a fost inventat in sprijinul frenologiei, pseudostiinta care incerca sa lege caracterul unei persoane de forma capului. A fost adoptat rapid de catre palarieri intrucat este de mare ajutor in fabricarea unei palarii care nu cade de pe cap cand te apleci, nu te strange, nu joaca pe cap, nu se lasa dusa de vant. Au mai ramas foarte putine in lume si sunt farte scumpe, in jur de 15.000$. Noi suntem norocosi pentru ca avem unul pe care l-am restaurat minutios, am mers pana la a ma asigura ca lemnul isi pastreaza mirosul original. Este perfect functional si este folosit de Corina, de aceea palariile ei sunt printre cele mai confortabile din lume.
Cat de mult te implici in business-ul de facut palarii la comanda? O ajut pe sotia mea Corina, fondatoarea DeCorina Hats cat pot de mult cu tehnologia, intretinerea si caut tot timpul sa automatizez. Cumpar materiale si unelte. Nu o ajut la design pentru ca nu o poate ajuta nimeni, ea este un geniu in design.
In paralel dezvolti ateliere prin care faci terapie hipica, de unde aceasta idee? Da, este un mod de aface cunostinta oamenilor cu cei mai buni “profesori” din viata mea, caii. Sunt calaret de multa vreme, lucrez cu caii si iubesc caii care sunt de multa vreme de ajutor in terapie, am multa experienta de business in multinationale si m-am gandit sa le combin. Organizam seminariile de leadership cu cai de sapte ani si am avut mii de clienti care la randul lor au avut rezultate remarcabile.
Ai locuit multi ani la Londra, cum a fost revenirea si readaptarea la societatea romaneasca? Eu am locuit 10 ani la Londra, dar inainte de asta am locuit in mai multe tari, chiar si in Orientul Mijlociu. Pentru mine a fost acasa in fecare loc, pt ca am reusit sa gasesc oameni buni peste tot si sa apreciez ceea ce ofera tara, locul, comunitatea respectiva. Asa ca a fost usor. M-as putea adapta usor in orice tara care are cai.
Citeste si despre: Echitatie si lifestyle-ul contemporan