Am descoperit-o pe adevarata “Emily in Paris”, o cheama Ioana Burcea, are 25 de ani si se ocupa de marketingul agentiei de turism Paralela 45. A studiat la Londra, apoi si-a luat diploma de “chef patiser”, la Paris, la renumitul Institut Le Cordon Bleu! Ea ne poarta cu mintea pe stradutele necunoscute ale “Capitalei Iubirii” si ne dezvaluie secrete ale Parisului!
Pe Ioana Burcea o cunosc de pe Instagram si prin cunostinte comune. Intotdeauna m-au fascinat fotografiile cu locuri exotice din lume, bunul gust al tinutelor pe care le poarta si pasiunea vizibila pentru design-ul interior. Sincronizare sau nu, cam in acelasi timp cu “explozia” de popularitate a serialului “Emily in Paris”, Ioana a facut o calatorie in Capitala Frantei care m-a inspirat sa ii iau un interviu despre fascinatia pentru Orasul Luminilor, in care ea a locuit si pe care ni-l poate prezenta obiectiv chiar daca planurile noastre de a calatori s-au mai amanat!
Ai urmat cursurile scolii din Paris “Le Cordon Bleu”, descrie-mi experienta de a trai in acest oras ca un om care studiaza si munceste si nu ca simplu vizitator. Parisul chiar are magia lui. Locuind acolo, isi mai “pierde” din elementul de noutate, dar niciodata din efectul Wow! Imi amintesc si acum cum nu am dat deloc drumul la televizor in toata perioada asta, intrucat alegeam sa-mi petrec serile plimbandu-ma prin oras, iar weekend-urile descoperind zone noi si interesante. Ma plimbam minimum 10 kilometri pe jos in fiecare zi (motiv pentru care nu m-am ingrasat un gram lucrand zilnic cu muuuulta ciocolata!). Cred ca francezii sunt singurul “detaliu” greu de digerat: sunt prea directi si cateodata de-a dreptul neprietenosi, dar intr-un final te obisnuiesti cu ei!
Cum decurgea pentru tine o zi tipica in Paris? Ziua mea incepea foarte devreme. Primul curs era la 8:00, ora la care trebuia sa fiu deja asezata in sala de curs cu uniforma Le Cordon Bleu curata si perfect calcata pe mine. Mi s a intamplat de mai multe ori sa mi se refuze accesul la ora pentru ca aveam uniforma putin sifonata. Numarul de ore la institut putea fi de 2 sau de 12 pe zi, in functie de dificultatea produsului pe care invatam sa-l preparam. Dupa o zi lunga, efectiv “ma taram” pana la vestiar sa ma schimb in hainele de strada si “trageam de mine” sa merg la sala. Daca reuseam, urma o ora de sport care ma ajuta sa scap de tot stresul acumulat in timpul zilei. Daca nu, ma plimbam pe langa Turnul Eiffel pana acasa, facand cumparaturi pentru cina. In zilele norocoase in care terminam devreme plecam direct sa ma plimb prin oras, avand de multe ori ca destinatie o patiserie!
Citeste si despre: Emily in Paris, serialul de pe Netflix care a cucerit intrega lume!
Care erau locurile tale preferate? Gradinile Palais Royale, gradinile palatului Luxembourg, piata din Passy, tot cartierul Marais si bine-inteles mult iubitul Saint Germain. Iubesc, de asemenea, si patiseriile idolilor mei si le consider chiar o serie de monument de vizitat: patiseria lui Cedric Grolet, Cyril Lignac, Eric Kayser, patiseria Stohrer (cea mai veche patiserie din Paris), Merveilleux de Fred, Odette, Yann Couvreur, Pierre Herme…
Poveste-mi de cateva colturi ascuns, pe care ai ajuns sa le cunosti si in care turistii nu ajung de obicei! Zona Passy, in arrondismentul 16. Este o zona rezidentiala si foarte colorat, fix vis- a -vis de Turnul Eiffel. Piata acoperita Passy este incredibila! Pentru cei care au mai mult timp de petrecut in capitala “iubirii”, recomand o vizita pana la zona lor de antichitati si vintage-uri, Marche au Puces de St-Ouen. Se poate ajunge cu metroul pana la Porte de Clignancourt.
Cum arata tinutele pe care le porti atunci cand calatoresti in Paris? Parisul m-a invatat sa-mi simplific garderoba si sa investesc in piese statement, de calitate. Mergand mult pe jos, aleg mereu sa ma incalt comod. In rest, port foarte multe non-culori, multe over coat-uri sau trench-uri statement, accesorii de cap (palarii, bentite, adorata bereta!). Imi place, de asemenea, sa accesorizez orice tinuta cu bijuterii de efect, numite si costume jewelry. Sunt o colectionara de brose, in special brose Chanel, pe care le adaug unde doresc sa punctez un look – cateodata pe piept, pe esarfa, pe palarie, pe maneca jachetei. Parisul m-a invatat sa mi achizitionez piese vintage, de la sacouri la pulovere de casmir. O piesa cu adevarat de calitate va trece testul timpului si va avea mereu mai multi “purtatori”!
Citeste si despre: Saptamana Modei de la Paris
Cum este experienta gastronomica in Paris? Ca nicaieri in lume! Poti alege sa mananci la un restaurant cu 3* Michelin sau, fix langa, la o brasserie de cartier unde cu 25Euro iti faci toate poftele. In Franta nu mai exista reguli in gastronomie, bucatarii adevarati sunt cei mai creativi oameni care inventeaza si re-inventeaza preparatele, aducandu-le in secolul nostru dar asigurandu-se ca se pastreaza gustul lor authentic. In Paris poti manca preparate de oriunde din lume – bucatarie etiopiana, coreana, indo-chinezeasca.
Cum mai arata Parisul acum dupa pandemie? La fel ca intotdeauna: plin de magie si speranta. Catedrala Notre-Dame este in reparatii, carciumile de cartier sunt pline, expozitiile de arta si moda se deschid asa cum au fost programate initial. Da, lumea poarta masca si esti rugat sa te dezinfectezi la intrarea fiecarui magazin. Nu face nimeni scandal, toata lumea tine cont de cei din jur si incearca impreuna sa treaca peste aceasta perioada grea. Nu mai este nici pe departe la fel de plin de turisti ca in alti ani – de aceea este un moment perfect pentru a-l vedea cu adevarat!
Citeste si despre: Expozitia dedicata lui Coco Chanel, la Paris!
Ce ai iubit si ce ai urat, atunci cand locuiai in Paris? Am iubit orasul cu totul, cu bune si cu rele. Am iubit cladirile (esti ca intr-un muzeu in aer liber constant, iti fuge ochiul intre toata frumusetea care te inconjoara), mancarea, cultura frumosului pe care si-au impus-o francezii. Ei chiar traiesc frumos, linistit, au acel “joie de vivre“. Un francez te va invata ce inseamna sa te bucuri de moment. Lucrul care mi-a displacut cel mai tare la Paris este faptul ca este un oras in care sunt contant greve si proteste… cand se intampla sa iasa lumea in strada, efectiv se blocheaza orasul!
Cum ai descrie parizienii la modul realist si obiectiv? Directi, dificili dar foarte interesanti. Sa ai norocul de a avea un prieten parizian este ca si cum ai avea langa tine o carte achizitionata de faimosii “bouquinisti” care nu are sfarsit.
De ce ar trebui cineva sa aleaga Parisul ca destinatie de calatorie in contextul pandemiei? Pentru ca doar acum vor vedea Parisul asa cum este el. Obiectivele turistice sunt deschise insa nu exista cozi mai mari de 10 minute nicaieri, restaurantele sunt la fel de bune si chiar mai primitoare ca inainte. Parisul nu si-a pierdut magia, chiar din contra, este in aer speranta si iubirea.