Now Reading
Magnolia, cea mai dezirabila floare a primaverii!

Magnolia, cea mai dezirabila floare a primaverii!

Goana dupa magnolii a reinceput in Bucuresti, orasul inflorit care la finalul lunii martie s-a umplut de copaci, dar si de oameni care cauta cele mai instagramabile ipostaze!

Cartierelor istorice ale Bucurestiului precum Cotroceni, strazile cu nume de capitale din jurul Pietei Victoria, cele din zona Bulevardului Aviatorilor-Kiseleff si Gradina Icoanei sunt zonele cele mai cautate de iubitorii de magnolii in perioada primaverii, mai exact la finalul lunii martie, cand infloresc primii arbusti de magnolie.

Dincolo de copacii care au facut “istorie”, precum cei de pe strazile Barbu Delavrancea ori Mahatma Ghandi (despre care am scris aici), in ultimii ani bucurestenii, iar mai nou si autoritatile locale au plantat sute de noi copaci care au inceput sa infloreasca. Asa a aparut o idee minunata, initiata de Diana Robu si numita #HartaMagnoliile, despre care autorea spune ca “a invatat-o sa iubeasca Bucurestiul, din nou” oricat de gri si “prafos” ar fi el.

Surprinse de cei mai talentati fotografi, precum Vlad Eftenie  sau Bogdan Buzuleac, magnoliile inspira, de aceea in aceasta perioada vei vedea Feed-ul Instagram-ului plin de fotografii cu Influenceri (precum Larisa Costea) fotografiindu-se in cele mai glam ipostaze pe strazile Capitalei.

Mai mult, magnoliile inspira si creatori de frumos, designeri si artisti sa scrie ori sa picteze, precum talentata Madalina Andronic: “E una din serile acelea în care cerul învăluie totul într-o lumină purpurie. Cartierul e liniștit, aerul cald și dulce, mișcând încet ramurile unei magnolii magnifice care abia a izbucnit în floare acum câteva zile. Petale noi se desfac sub ochii tăi ca aripile unor fluturi, dansând din când în când pe șoaptele unei adieri. Este o priveliște spectaculoasă.

Șșș…se aude muzică de undeva. Privește în sus – ramurile cu boboci rozalii ajung până la o fereastră deschisă de la primul etaj al casei din fața ta. Lumina e slabă înăuntru, perdelele flutură în afară și un cuplu se leagănă pe ritmul lent al muzicii. Se mișcă cu ușurință, împletiți în îmbrățișare ca și cum ar fi aceeași persoană. Pare că fereastra îi încadrează ca o ramă de tablou, invitându-te să te oprești și să te minunezi în fața momentului lor. Și te oprești pentru ceva timp privindu-le sincronul până când ultimele acorduri ale melodiei pălesc.

Zâmbești și pornești mai departe în plimbarea ta. Ei continuă să danseze în fereastră, pierduți unul în brațele celuilalt. Sunt la o lecție de dans și este prima dată când se întâlnesc. Nu știu încă, dar este începutul vieții lor împreună și magnolia aceea va veghea mereu peste ei ca un martor tăcut al iubirii ce le va înflori”.

Plante care apartin familiei Magnoliacee dateaza de acum 95 de milioane de ani, un aspect considerat o a reprezenta o stare ancestrala este ca mugurele florii nu este inchis in sepale, ci intr-o bracta. Numele provine de la botanistul francez Pierre Magnol, director al Gradinii Botanice Regale din Montepellier, cel care a descoperit o planta de magnolie si a dat numele arbustului in 1694.

See Also

Nu stiu exact cand magnolia a devenit atat de populara, dar din documentare mea reiese ca ar fi fost adusa in Capitala de ambasadorii lui Alexandru Ioan Cuza, la fel ca platanii. Cert este ca arbustii de magnolie provin din tarile cu climat cald, de pe teritoriul Asiei, infloresc la finalul primaverii si pot atinge inaltimi intre 4 si 8 metri.

Exista peste 200 de specii de arbusti de magnolie (in Bucuresti gasesti mai rar o magnolie cu flori albe, decat cu flori roz), iar toti iubesc soarele si au o trasatura comuna: florile hermafrodite, in forma de cupa, de dimensiuni mari, cu petale albe, roz, violet, galbene care emana un parfum placut care nu sunt polenizate de albine, ci de coleoptere.

In Romania cele mai populare specii de magnolii sunt: Magnolia Stellata  este foarte comuna pe meleagurile noastre caracterizata prin coroana sa foarte ampla si rotunda cu florile albe, duble, mici, in forma de stea; MagnoliaxSoulangeana, ce poate atinge circa 7 metri cu flori de culoare roz cu interior alb, au forma de cupa si un parfum foarte puternic; Magnolia Liliiflora cu flori mari de culoare violet, cu nuante de crem in interior care apar in lunile mai, iunie; Magnolia Grandiflora este o specie de magnolie de dimensiuni mari, atat in ceea ce priveste inaltimea arbustului, cat si a florilor care ajung pana la 25 cm in diametru si au un parfum foarte intens).

Citeste si: Povestea ciresilor infloriti

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2023 TheMooDBoard. ConceptFactory.ro all rights reserved

Scroll To Top