Viata culturala este inca vie! MNAC propune o expozitie fotografica de exceptie: “OARECARI. 1967 – 1978“. In Curtea Scoalei ai “Arte pentru carte”, tablouri realizate de copii din medii defavorizate, la MNAR il vei redescoperi pe Rosenthal in cea mai ampla expozitie dedicata pictorului roman. Sun Plaza Pop Up Museums care pune in centrul atentiei instrumentele si povestile Institutului Astronomic al Academiei Romane.
Muzeul de Arta Contemporana ne propune “OARECARI. 1967 – 1978“. Expozitia prezinta prezinta o selectie de imagini din reportajele realizate de Ioan Matei Agapi, dar si fotografii personale de vacanta sau de la nunti. Nascut in Iasi, artistul a fotografiat oameni de rand, dar si diverse personalitati din scena politica și culturala, a momentului, intr-o maniera aparte. Fotografiile din expozitie arata modul în care Ioan Matei Agapi se regasea in cei pe care ii fotografia, dar si capacitatea lui de a vedea individul si umanitatea indiferent de varsta, gen, statut sau clasa sociala.
“Fotograful avea un simt al observatiei ascutit si repera particularitatile unei situatii sau ale unui individ pe care nu le trecea niciodată cu vederea. Oamenii simpli, numit ichiar de el <<oarecari>> in notitele sale, sunt adusi in centrul atentiei la fel cum au intrat în atenția lui. In acelasi timp expozitia îl prezinta pe fotograful Ioan Matei Agapi, o legenda locala la Iasi, dar mai putin cunoscut la nivel national si international. Cu aceasta ocazie sunt puse in lumina, nu doar personajele din fata aparatului de fotografiat, ci si omul din spatele obiectivului”, spune curatoarea expozitiei.
Expozitia OARECARI. 1967 – 1978 vazuti de Ioan Matei Agapi face parte din demersul fiicei sale, Nora Agapi, de a salva si digitaliza colectia imensă de fotografii ale artistului iesean, dar si de a prezenta public o parte din opera sa. Documentarist si fotograf celebru in Iasi, Ioan Matei Agapi a surprins peste 40 de ani de istorie in fotografii, mii de negative, zeci de placi de sticla, aparate foto si obiective ce au devenit una dintre cele mai mari colectii private din Romania. Arhiva Agapi a fost ignorata timp de 30 de ani, fiind tinută in conditii improprii, iar riscul de a se deteriora iremediabil a devenit realitate in ultimii ani.
Citeste si: Constientizare prin arta in spatiul public
La MNAR puteti vizita expozitia aniversara „Constantin Daniel Rosenthal, un artist in vremea revolutiei”, prilejuita de implinirea a 200 de ani de la nasterea artistului care ne-a daruit lucrarile emblematice „Romania Revolutionara” și „Romania rupandu-si catusele pe Campia Libertatii”. Este cea mai ampla expozitie monografica dedicata lui C.D. Rosenthal la noi in tara, prima fiind deschisa in 1970 de Muzeul de Arta al RSR.
„După cincizeci de ani de la singura expozitie dedicata lui C.D. Rosenthal, consideram ca evenimentul de fata reprezinta un bun prilej atat pentru o meritata reevaluare a operei artistului pentru o reflectie asupra intersecției dintre arta si politica, subiect perfect actual in toate timpurile”, considera curatorul expozitiei.
Catalogul care insoteste expozitia reuneste toate lucrarile artistului ce au putut fi identificate in tara si in strainatate, in colectii muzeale si particulare, unele necunoscute si nepublicate pana astazi, dar si scrisorile cunoscute pană acum, pastrate in arhive din România – la Biblioteca Academiei Romane si Biblioteca Nationala–, pe care artistul-revoluționar C.D. Rosenthal i le-a adresat prietenului său C.A. Rosetti. Multe dintre aceste scrisori au fost descifrate si traduse in premieră cu această ocazie, iar publicarea lor integrala dezvaluie o lume si un stil de viata aproape pierdute pentru omul secolului XXI.
„De la ‘48 am invatat ceea ce ar fi trebuit sa invatam cu mult inainte, vai, anume de a începe reforma cu noi insine, inainte de a ne amesteca in treburile altora”, ii scria C.D. Rosenthal lui C.A. Rosetti pe 30 ianuarie 1851.
La Sun Plaza a avut loc Pop Up Museums, in care au fost aduse gratuit in fata publicului cele mai interesante exponate de la Muzeul Cailor Ferate Romane, Muzeul Parfumului si de la Institutul Astronomic al Academiei Romane. Expozitia oferita de Institutul Astronomic al Academiei Romane a dat sansa vizitatorilor sa calatoreasca printre stele. Cele mai importante instrumente folosite de-a lungul timpului, dar si povestile fascinante ale oamenilor care le-au folosit au fost scoase in premiera in afara Institutului si expuse in Sun Plaza.
Aflat pe strada Cutitul de Argint nr. 5, “Institutul Astronomic al Academiei Romane este piatra de temelie a cercetarii cerului din tara noastra. Ingineri, astronomi si mari personalitati ai ultimilor 100 de ani au lucrat impreună in domeniul din parcul Carol pentru a pune Romania pe harta stelara. Aici s-a stabilit ora exacta a tarii ani la rand. Aici s-au facut primele fotografii din lume ale planetei Pluto pe care le-a folosit inclusiv NASA. Aici se fac calcule de precizie folosite în misiunile de explorare a spatiului“, spun reperezentantii muzeului care poate fi vizitat cu programare in prealabil la astro@astro.ro.
In gradina nonconformistului bar, In Curtea Scoalei a avut loc un manifest pentru arta si artisti necunoscuti, elevi si eleve – adolescenti, care nu au avut parte pana acum de scene si reflectoarepentru a se exprima artistic, realizat de World Vision Romania. “Arte pentru Carte ea fost o expozitie caritabila in care peste 15 artisti adolescenti, proveniti din medii defavorizate care arata ce inseamnă sustinerea educatiei. Pe mine m-au impresionat mesajele scrise manual de copii care explicau ce inseamna valoarea unui tablou in mese calde.
“Vino sa descoperi cum chiar si in cele mai sarace unghere ale tarii, in locuri nestiute se nasc talente. Talente care au nevoie de sustinere pentru a se educa, rafina, evolua. Insa fara educatie, talentul e irosit. Fara sustinere, incurajari si aplauze la scena deschisa, artisti si artiste raman doar niste talente ascunse“, spun cei de la World Vision care lucreaza pentru 20.000 de copii din zone defavorizate din Romania si pentru care tu poti inca dona pe site-ul asociatiei.
Citeste si: Interviu cu Marina Aristotel “Prin arta esti parte a unei taine“