„Gusti! Si apoi mananci – cu chef Alex Petricean” este cel mai nou show culinar, difuzat de TVR1, ce prezinta retete reinterpretate, trucuri in bucătărie, invitati din lumea gastronomiei. Pe acest D’Artagnan al bucatariei romanesti- il puteti urmari la TVR 1, de luni pana joi, de la ora 13.30- l-am provocat la o discutie despre cat este “inspiratie si cat transpiratie” in bucatarie?!
Inalt, brunet, ochi patrunzători, scolit in strainătate… fac treaba in bucătărie. Poate asa ar fi suna un anunt la Mica Publicitate, cu care Alex Petricean ar fi avut mare succes. Dar acesta NU este un anunt, iar Alex Petricean are de oferit mult mai mult decat atat. Dupa ce a manuit spada timp de 15 ani, tanarul „D’Artagnan” al bucatariei romanesti a decis ca preferă lama din otel inoxidabil a cutitelor profesionale! In 2018, la Romanian Hospitality Awards a fost declarat cel mai bun chef din România – titlu pe care l-a redobandit si la gala din acest an. De la inceputul lunii noiembrie, chef Alex Petricean ne invita sa privim si sa gustam din priviri bucataria romaneasca, in cel mai nou show culinar autohton: „Gusti! Si apoi mananci – cu chef Alex Petricean”!
Te-am remarcat intr-un show care s-a difuzat la televizor, apoi am avut sansa sa mananc in doua dintre restaurantele in care ai gatit. Cum ai reusit intr-un timp relativ scurt sa faci un salt spectaculos pe scena noii bucatarii romanesti? Nu știu daca opt ani reprezinta un timp atat de scurt, insa de cand am inceput ( de la 25 de ani) mi-am dat seama ca am de recuperat foarte multe pentru a ajunge acolo unde imi doresc. Am muncit, am studiat și am sacrificat totul pentru bucatarie. Nu am ratat nicio ocazie de a invata și a de studia mai multe despre acest domeniu. Cred ca este un curs firesc al lucrurilor pentru ca am crezut in bucataria romanească si am demonstrat ca se pot face altfel lucrurile.
Citeste si: Dejun haute-cuisine la Manasia
Oriunde ai gatit, ai incercat sa reinventezi preparate romanesti intr-un stil contemporan. Cat de greu este de fapt acest proces? Sincer, nu mi-am dorit de la inceput sa abordez bucataria romaneasca. Odata cu experientele, pe care le-am avut, mi-am dat seama ca tara noastra intruneste toate datele pentru a exploata latura gastronomica autentica si cu precadere ingredientul si gustul romanesc.
Cat este “inspiratie si cat transpiratie” in bucatarie? Inspirație 15%, talent 10% și muncă 75%.
Ce deosebeste un bucatar de un chef? Functia de bucatar defineste mai mult partea de executie, in timp ce cheful trebuie sa fie un lider cu o filosofie foarte bine determinata, cu propriile reguli și valori. Chef-ul, pe langa un bun executant, este profesionistul exemplu dintr-o bucatarie.
Ce aduce nou emisiunea ta publicului, in contextul unor productii care deja au foarte mult succes la alte posturi comerciale? „Guști! Și apoi mananci” este o emisiune de educatie culinara, ce isi dorește sa construiasca un bagaj tehnic cu telespectatorii, ca mai apoi sa foloseasca acele informatii drept “punți de creatie” in bucatariile lor de acasa. Ne bazam foarte mult pe creativitate si mai puțin pe retete standard. Punem accent pe intrebarile de genul „ce pot face de mancare cu o ceapa, faina și doi cartofi?”, iar atunci cand ai cunostințe culinare deja vei sti ce sa faci. Gustam in timp ce gatim, ne folosim toate simțurile pentru a intelege ce este gustul și cum il putem dezvolta in ceva memorabil. Invitam oameni care au expertiza in lumea gastronomica, oameni pasionati șs de succes, care au reusit sa faca lucrurile asa cum trebuie, ghidandu-se dupa propriul set de valori. Ei ne vor inspira si ne vor dezvalui din trucurile lor.
Emisiunea isi propune să provoace telespectatorii, ea aducand nu doar celebre retete reinterpretate, ci si un adevarat spectacol de “texturi” si gusturi. „Reteta zilei”, „Tips & Tricks”, „Retete cu doar 10 lei”, „Invitati din lumea gastronomica” sunt doar cateva dintre rubrici.
Filosofia lui Alex Petricean este una moderna, avangardista: „Bucataria romaneasca e vazuta ca fiind foarte grea, cu multe prajeli, multe aluaturi si, cumva, noi incercam sa diminuăm aceasta <<faima>> si sa pregatim meniuri moderne, dar si usor de digerat”, spune el. Mai mult, cunoscutul chef este recunoscător pentru diversitatea pe care spatiul romanesc o ofera gastronomiei: „Mi-am dat seama, dupa tot ce am invatat în strainătate, ca avem un mare potential: avem traditie, avem ingrediente, avem un terroir foarte interesant: de la Marea Neagra la Varful Moldoveanu – inseamnă ca ai o diversitate, ai cu ce să lucrezi, pentru ca Romania si natura sunt darnice cu noi”, mai declara chef Petricean.
Ceafa la gratar, mici cu cartofi prajiti, tocanite ori sarmale – toate vor capata noi valente, odata ce le vom vedea gatite cu maestrie de mainile lui Alex Petricean. Celebrul chef este convins că pana si cele mai pretentioase gusturi vor fi satisfacute si ca nimeni nu se va opri din mancat dupa o singura imbucatura.