Jurnalist cu pese 25 de ani de experienta, participant din 1989 de sapte ori consecutiv la Jocurile Olimpice de Vara in calitate de acreditat Mass-Media, Andrei Nourescu comenteaza de pe “banca de rezerva” Jocurile Olimpice la Tokyo 2021 si ne da informatii din culise despre ce asteptari sa avem de la sportivii romani la aceasta editie atipica!
Jocurile Olimpice de Vara au fost amanata un an, din cauza Pandemiei Covid19. Consideri ca in momentul de fata au fost depasite toate riscurile? Nici vorba. Dovada sunt toate restrictiile si interdictiile, lipsa publicului si a oricaror turisti. Ceea ce face ca Olimpiada asta sa fie una imposibila, lipsita de farmec si de logica si chiar cu unele focare (in ciuda tuturor restrictiilor), dupa cum aud stirile care vin de acolo.
Intr-adevar, am asistat la o ceremonie fara public, cu un spectacol mai putin grandios decat in editiile precedente. Cat de importanta este energia publicului la astfel de evenimente de amploare? Este esentiala si vitala. Jocurile, intrecererile, spectacolul, toate sunt facute pentru public. Fara public, este doar o ambitie a unei afaceri de a continua si de a arata ca se poate si asa. Dar nu se poate.
Este un esec si chiar o ofensa adusa sportivilor, care concureaza in fata unor tribune goale. Doar o ambitie a unora de a nu pierde bani si business-uri!
Romania a luat prima medalie la spada prin Ana-Maria Popescu, ce inseamna aceasta prima performanta pentru psihicul sportivilor si pentru sustinatori, tinand cont ca sportul romanesc a trecut prin numeroase greutati in ultimii ani?
Medalia pentru Romania oricum avea sa vina. Ca a venit in prima zi este extraordinar, pentru ca inseamnă un plus de motivatie, de emulatie si de energie pozitiva pentru restul echipei noastre. Mai ales cand vine de la o sportiva veterana. Sper sa mai vina și alte medalii!
Cea mai recenta performanta a Romaniei a fost a lui David Popovici, care la 16 ani a vorbit in acest fel după ce s-a clasat pe locul 4 în finala probei de 200 m liber de la Jocurile Olimpice: „Cred ca daca imi lăsam o unghie un pic mai lunga, poate luam locul trei, dar nu conteaza asta. Am venit aici setat sa fac cat de bine pot eu, am si reusit. Si nu as putea sa fiu mai satisfacut. Astept sa-mi reproşeze antrenorul, eu nu pot decat sa ma bucur si o sa se bucure si el, sunt sigur. Scopul meu initial nu a fost sa iau medalie, a fost castig cât de multă experienţă se poate, sa le pot arăta tuturor la ce nivel pot sa aduc inotul. Eu nu consider ca am pierdut medalia, consider ca am castigat locul IV”.
Ce parere ai despre aceasta clasare si despre participarea romanilor la probele de inot? Despre rezultatele de la inot pot sa spun ca sunt remarcabile. Mai ales la ce conditii avem in tara. Cand ai un singur bazin bun, doua finale olimpice la baieti inseamnă ceva extraordinar. Sigur, n-au fost si medalii, concurenta si nivelul performantelor din natațta masculină nu ne permit inca decat sa fim aproape de medaliati, dar este oricum ceva peste asteptari. Si poate vom reveni la anii de glorie cand luam medalii prin nume ca Potec, Câșlaru sau Mocanu.
Dupa cum spuneai si tu sportivii au parte de restrictii dure la Tokyo, cum crezi ca vor depasi aceasta situatie? In general, viata sportivilor la o Olimpiada este plina de restrictii. Sigur, le vor lipsi iesirile in oras, dar care veneau oricum, in general, dupa terminarea probelor, deci n-as zice ca este chiar o schimbare radicala pentru ei, fata de alte editii. Viata in interiorul satului olimpic, un oras ermetic oricum, la orice editie, nu e schimbată prea mult, doar ca este limitat accesul “in-out”.
Reprezentantii Romaniei concureaza la inot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastica artistica baschet 3×3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masa, box, scrima, triatlon, judo, tir cu arcul si tenis. La ce disciplina te astepti sa castigam cele mai multe medalii? La oricare dintre ele este extrem de dificil de castigat mai multe medalii. Poate doar la gimnastica sau canotaj sa luam mai mult de o medalie, dar ar fi minunat macar sa luam macar cate o singura medalie, la vreo opt discipline… sa zicem.
Ai participat la randul tau la sapte editii consecutive ale Jocurilor Olimpice de Vara, ce a insemnat aceasta experienta acumulata in timp? Ar fi de povestit zile intregi. Am fost practic la toate editiile dupa 1989 incoace, sapte consecutive.
Olimpiadele inseamnă experiente unice. Deplasari de cate o lunăa, traite alaturi de
sportivi, de bucuriile sau de esecurile lor; zile full, cu drumuri de la o baza la alta, competitii, conferinte, transmisii si asa mai departe. Plus evenimente neprevazute si dramatice, cum au fost atentatul cu bomba de la Atlanta 1996 , cazurile de dopaj Andreea Raducan sau Mihaela Melinte la Sydney 2000 ori multe alte reportaje unice, pe care nu le pot uita si care mi-au adus la final de ani si satisfactia catorva Premii Ioan Chirila. Olimpiadele sunt pentru un jurnalist sportiv ceva unic, la fel ca si pentru un sportiv!
Au aparut sporturi noi la Jocurile Olimpice de vara, de exemplu skateboard, un sport urban ori surfing, un sport mai exotic. Ce parere ai despre aceasta schimbare de peradigma? Da, aasa este, dar in schimb s-a renuntat la baseball, softball si karate pentru viitoarea editie de la Paris 2024, unde in schimb vor rămane noile aparitii de la Tokyo, bouldering, speed climbing si lead climbing (catararea aceea pe pereti artificiali, cum vedem prin mall uri), surfing si skateboarding. Sunt discipline spectaculoase, cu multi fani si practicanti si cred că sunt si atractive pentru transmisiile televizate: “Vand bine, cum s-ar spune“!
Ce inseamna spiritul olimpic, olimpianismul?
Nu prea mai inseamna asa de mult ca in trecut. Totul a devenit o industrie de miliarde de dolari. Sportul este profesionist, iar fotbalul sau tenisul, sporturi unde multi performeri ocolesc participarile la Olimpiade nu prea au multe in comun cu notiunile astea. Sigur, sunt si sporturi care si-au mai pastrat din acest spirit olimpic si unde o simpla participare la Jocurile Olimpice inseamna enorm!
Am vazut anul acesta in prim plan defiland o echipa a refugiatilor, formata din 25 de atleti, din 11 tari (echipa infiintata in 2015). Participarea acestei echipe “trage un semnal de alarma” intr-o lume care nu a pus capat razboaielor? De regula, istoria spune ca functioneaza regula “Atunci cand Jocurile incep, armele tac” si se
opresc orice conflicte. Echipa asta este o incercare simbolica de a promova acest mesaj si de a-i ajuta pe cei care sufera din cauza diverselor conflicte armate de pe mapamond, dar nu sta deloc in puterea olimpismului ca acestea sa fie oprite definitiv!
Conform olympicmedalspredictions.com, Romania va obtine sase medalii la Tokyo, patru de argint și două de bronz. In același timp, bestsports.com considera ca Romania ar putea obține o medalie de aur și patru de bronz la aceasta
Olimpiada. AP News este de parere ca Romania va castiga cinci medalii. Trei la canotaj și câte una la inot și lupte, dar niciuna de aur. Cum comentezi aceste predictii? Toate au cumva un suport logic si pot deveni reale. Eu cred ca vom lua una sau doua la canotaj si gimnastica, una la natatie, una la scrima si poate una la lupte!
Ce crezi ca va face echipa nationala de fotbal la Olimpiada? Se va opri undeva pana in sferturi. Maximum. Medalie… nu cred!
Intradevar,de-a lungul timpului cele mai multe medalii le-am obtinut la gimnastica si canotaj. Crezi ca aceste sporturi vor fi marile castigatoare si in acest an? Teoria sau rezultatele asa ar indica. Jocurile produc insa mereu mari surprize. Placute sau neplacute. Nu este exclus ca gimnastica sau canotajul sa rateze medaliile cum la fel este posibil si sa avem o medalie de la un sport unde nimeni nu s-ar fi asteptat la asta. Asta este farmecul Jocurilor!
Retragerea in masa a tenismenelor române de la Tokyo a declansat un scandal de proportii în țară. Ion Tiriac a renuntat la președințta Federatiei Române de Tenis, in timp ce Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, a anunțat ca taie finanțarea tenisului romanesc. Cum crezi ca se va reflecta acest eveniment asupra performantei Mihaelei Burzanescu la tenis? Pe Miki nu o va afecta asta in niciun fel pentru ca este puternica si matura. Si oricum nu are nici o implicare sau legatura cu acest conflict. Pe de alta parte, eu inteleg decizia jucatoarelor care au decis sa nu participe. Nu datoreaza nimic nici statului roman si nici altcuiva. Au cariere profesioniste pe care si le gestioneaza cum cred ca este mai bine pentru ele si nu datoreaza explicatii nimanui. O participare la Jocurile Olimpice, pentru o jucatoare care nu are sanse de medalie, inseamna o scoatere de aproape o luna din circuitul sau.
Ce parere ai despre participarea lui Marian Dragulescu la 40 de ani la Olimpiada?
Marian este un talent. Un fenomen. Are un har dat de natura si o ambitie cum rar intalnesti. Eram cu el la Jocurile Olimpice de la Atena 2004, cand
a luat trei medalii. Are o forta incredibila de a face fata esecurilor sau perioadelor foarte grele, de a le depasi si de a continua. Este un exemplu cum rar exista in sportul mondial!
CITESTE SI: Bucuria unui meci trebuie sa se auda oricand si oriunde