Now Reading
Cum ne afecteaza dantura stresul?!

Cum ne afecteaza dantura stresul?!

Denumit boala noului secol, stresul are impact negativ asupra sănătății noastre, indiferent de vârstă. Conform ultimelor studii, factorii de stres din viața copiilor au repercusiuni nedorite și asupra sănătății dinților. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică mai exact care este legătura și ce putem face pentru a limita aceste efecte negative.

Stresul este prezent în viața noastră de zi cu zi, indiferent de sex, ocupație, statut social sau vârstă. Termenul „stres” descrie de fapt o stare mentală pe care profesioniștii din diverse domenii o determină prin tehnici diferite. Cercetătorii, spre exemplu, măsoară cantitatea de hormon cortizol din sânge, în vreme ce medicii generaliști sau stomatologii analizează comportamentul pacientului și folosesc întrebări pentru a înțelege nivelul de stres. Din ce în ce mai mulți copii experimentează perioade de stres și anxietate, iar asta îi poate afecta pe termen lung atât din punctul de vedere al sănătății generale, cât și al sănătății orale”, declară Sorina Stroe.

Un mediu stresant dezvoltă prematur dentiția definitivă

Copiii care provin din medii defavorizate social sau stresante încep să manifeste primele semne ale pubertății mult mai devreme decât cei de aceeași vârstă, dar proveniți din medii echilibrate de viață. Dacă mergem chiar mai devreme, în primii ani de viață, asistăm la o dezvoltare prematură a copiilor, ce duce la apariția precoce a dinților definitivi. Molarul numărul 1, de exemplu, ar trebui să erupă undeva la vârsta de șase ani. La această vârstă, copilul este pregătit să aibă grijă de dinții lui, știe să se spele corect pe dinți, are un regim alimentar mai diversificat, propice nevoilor dentiției, și este mai cooperant atunci când trebuie să meargă la stomatolog. Dacă acești molari definitivi apar mai devreme, riscă să se carieze chiar și din simplul fapt că cel mic nu este încă pregătit, fiziologic și comportamental, să aibă grijă de dinții săi definitivi”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe

Consumă mai multe dulciuri. Stresul le poate crește celor mici pofta pentru dulciuri. Se declanșează astfel comportamente nesănătoase, cum ar fi supraalimentarea sau consumul de alimente excesiv de zaharoase sau acide.

Stresul scade imunitatea. În acest fel, crește probabilitatea de apariție a infecțiilor și a altor probleme de sănătate orală.

Apare bruxismul. Un mediu stresant poate duce la declanșarea obiceiului de scrâșnire a dinților, cunoscut sub numele de bruxism. Acesta poate duce la tocirea dinților, probleme ale maxilarului și chiar a tulburare temporo-mandibulară. Bruxismul este însă un obicei normal în perioada erupției dinților definitivi.

Scade nivelul de salivă. A fost dovedit că stresul generează uscarea gurii, prin scăderea producției de salivă, ceea ce duce la un dezechilibru al pH-ului în cavitatea orală și la creșterea riscului de proliferare a bacteriilor dăunătoare”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Ce pot face părinții?

Potrivit BMC Oral Health, cei care se confruntă cu un mediu stresant, indiferent de vârstă, ar trebui să acorde o atenție deosebită îngrijirii orale. Metodele pentru a vă ajuta copilul în situații stresante și pentru a evita problemele orale asociate, pot include:

– Evitarea sau limitarea situațiilor care declanșează sau provoacă stres.

– Modelarea comportamentelor sănătoase prin practicarea unei îngrijiri dentare adecvate, a exercițiilor fizice, urmarea unei diete echilibrate și gestionarea corectă a propriului stres.

– Stabilirea unei ore adecvate de culcare și păstrarea unei rutine în ceea ce privește programul de somn pentru ca cel mic să se odihnească suficient și corespunzător”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

See Also

Stresul are efecte devastatoare si asupra dentitiei adultilor. „În epoca vitezei, ne grăbim să facem orice. Vrem să facem multe lucruri deodată și ne grăbim inclusiv când mâncăm, astfel că pot apărea accidente absurde precum mușcatul din furculiță sau din os. Astfel de accidente duc la fracturi dentare”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Stresul declanșează bruxismul si la adulti.

Așa cum s-a dovedit prin studii științifice, stresul declanșează bruxismul. Mai exact, acel obicei incontrolabil de a scrâșni din dinți, cu efecte nedorite asupra danturii. Printre efecte se numără ciobirea, tocirea sau chiar fracturarea dinților. De asemenea, în fazele mai avansate, apar durerile articulare, pentru că bruxismul afectează și integritatea articulației temporo-mandibulară, cea care dirijează deschiderea și închiderea gurii”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Totodata, nivelul ridicat de cortizol declanșează infecții. „Stresul poate ridica nivelul de cortizol, slăbindu-ne sistemul imunitar și expunând cavitatea orală la riscul apariției diverselor infecții, prin prisma contactului constant cu bacteriile la nivel oral”, continuă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Mâncatul rapid favorizează apariția cariilor. „Când suntem stresați mâncăm rapid și nu mestecăm suficient alimentele înainte să le înghițim. Mâncarea ajunge nemestecată în stomac, iar acesta secretă o cantitate mare de acid pentru a o digera și astfel poate apărea refluxul gastro-esofagian. Acesta are un impact negativ asupra cavității orale pentru că apare ph-ul acid care dă eroziuni la nivel dentar și sensibilizează dinții la atacul carios”, dezvăluie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2023 TheMooDBoard. ConceptFactory.ro all rights reserved

Scroll To Top