Now Reading
Medeea Marinescu o actrita fragila cu un joc actoricesc “contondent”!

Medeea Marinescu o actrita fragila cu un joc actoricesc “contondent”!

Medeea Marinescu despre teatru si viata in Pandemie

Este genul de actrita despre care ai senzatia ca o cunosti dintotdeauna! Ai trait alaturi de ea aventurile din filmul pentru copii “Maria Mirabela”, ai redescoperit-o mai tarziu in filmele frantuzesti “Je vous trouve tres beau” si “Donnant donnant”, poate ai avut ocazia sa o vezi pe scena marilor teatre din Bucuresti si din tara. Medeea Marinescu este mai presus de o actrita talentata, un om valoros pe care societatea romaneasca trebuie sa invete sa il pretuiasca si sa il aprecieze chiar ACUM!

Medeea Marinescu despre teatru si viata in Pandemie
 
A debutat in cinematografie la varsta de trei ani, in 1977, in filmul “Iarna Bobocilor” regizat de Mircea Moldovan. Este fiica operatorului de imagine Ion Marinescu, asa ca platourile de filmare din Buftea i-au fost atat a doua casa, cat si loc de joaca. Acolo lucra si mama sa, ca “make-up artist” de film si tot acela a fost locul in care fetita de atunci a avut enorma sansa de a “fura” meserie de la cei mai mari artisti ai Romaniei. Cu o parte dintre acesti actori, Medeea Marinescu a avut ocazia, mai tarziu, dupa absolvirea “Academiei de Teatru si Film” sa joace pe marile scene ale teatrului din Romania.
 
 
Anul trecut, cand s-a anuntat lockdown-ul ar fi trebuit sa joc cu Florin Piersic <<Straini in Noapte>>. Eram in drum spre Teatrul National Bucuresti. Aveam o agenda in care imi notasem toate spectacolele in care ar fi trebuit sa joc in 2020, niciunul dintre toate acestea nu au mai avut loc, dar vor trebui totusi reprogramate!”, spune actrita. “Atunci mi-am zis ca este o prostie sa imi mai fac planuri! Am refuzat sa ma mai gandesc pentru ca am trait 46 de ani programandu-mi viata. Mi-am zis: ce ar fi daca nu mi-as mai programa… daca as <<supravietui>> fiecarei zi asa cum vine?!”
 
Medeea Marinescu despre teatru si viata in Pandemie
Fotografie revista Tango
 
De curand s-au redeschis teatrele care momentan si-au reluat activitatea cu publicul la capacitatea de maximum 30% a unei sali de spectacol. “Mi-am dat seama, chiar in ziua in care s-a anuntat redeschiderea teatrelor ca am o problema referitoare la conditionare si ca societatea aceasta in care traim contra-cronometru, o societatea consumerista, nastea deja o revolta si o frustrare in mine, inainte de pandemia Covid-19, iar asta nu as mai vrea sa se intample”, spune Medeea Marinescu (noul ambasador Gerovital) care anul trecut a invatat sa “faca pace” cu ea insasi.
 
Medeea Marinescu despre teatru si viata in Pandemie
Imagine din noua campanie Gerovital al carei ambasador este Medeea Marinescu
 
In toata aceasta perioada de “relaxare” si “inactivitate” s-a gandit la verile pe care le petrecea la bunici, la Suceava, unde nu avea televizor ori alte lucruri care sa o distraga, “Cateodata aveam senzatia ca ma plictisesc… mergeam in tufele de zmeur, imi imaginam povesti, eram mai atenta si mai conectata cu copiii cu care ma jucam pentru ca, evident nu aveam gadget-uri care sa ma distraga, eram conectata cu bunicii… 2020 m-a facut sa ma gandesc la acea perioada in care nu aveam sentimentul ca pierd vremea! Apoi, intrand intr-un mecanism, aveam sentimentul de vinovatie… Ei bine, eu nu mai vreau sa am acel sentiment de vinovatie!
 
Medeea Marinescu despre teatru si viata in Pandemie
 
Pe plan personal, actrita, mama a doi copii, Luca si Filip, Medeea Marinescu a trecut printr-o serie de schimbari benefice alaturi de partenerul sau, directorul de imagine George Dascalescu: “Am gatit, am mai reorganizat casa si am suplinit dascalii pentru ca scoala este on-line. Am vazut filme, am stat pur si simplu acasa, mi-am culcat seara copiii… Am realizat ca inainte eram mereu contra-cronometru si ca ma simteam vinovata daca iroseam timpul ori acum mi-am dat seama ca nu era nimic gresit in a lua o pauza. Pandemia m-a invatat sa nu mai fug cu orice pret, m-am resetat mental, m-am reconectat cu copiii, a fost un castig imens, chiar daca am pierdut pe partea
profesionala”.
 
Medeea Marinescu despre teatru si viata in Pandemie
 
Viata de actor nu este simpla. Noi ca spectatori ori telespectatori, avem doar o perspectiva trunchiata asupra lucrurilor. Cumparam un bilet la teatru si ne asteptam ca actorii ce performeaza pe scena sa dea ce este mai bun in jocul actoricesc, fara sa luam in considerare o zi mai proasta ori un program suprasolicitat.
 
Medeea Marinescu despre teatru si viata in Pandemie
Scena din filmul Je Vous trouve tres beau
 
Veneam noaptea de la filmari, de la Piatra Neamt, seara aveam spectacol la Pitesti, apoi ma intoarceam la Bucuresti, ca a doua zi sa plec din nou catre Piatra Neamt. Mergi cu masina, coloana are de suferit. Copiii nu inteleg ca atunci cand ei vin de la scoala, tu pleci la serviciu, la spectacol, nu inteleg ca trebuie sa lucrezi si sambata si duminica… poate lunea e libera. Fix acest timp pierdut l-am recastigat in pandemie. Sa iti vezi copiii ca adorm fericiti, sa te trezesti dimineata cu ei zambind, acesta este marele castig!”, spune Medeea Marinescu.
 
Medeea Marinescu despre teatru si viata in Pandemie
Scena din filmul Donnant Donnant
 
Tentatia “workaholic-ilor” este sa se arunce in munca si sa recupereze timpul pierdut, spune actrita care a avut senzatia ca atunci cand se va urca pe scena nu va mai fii sigura pe ea insasi, ca s-a deprofesionalizat.
 
Medeea Marinescu despre teatru si viata in Pandemie
 
Totusi, spectacolele online au ajutat-o sa depaseasca aceasta temere si i-au deschis o noua perspectiva: “M-am simtit ciudat ca nu aveam feedback-ul publicului, dar in acelasi timp am avut emotii ca niste mii de ochi se uita la noi, deci emotia exista. Evident, nu stii cat de conectat esti cu publicul tau si nu as inlocui teatrul live cu cel on-line, dar am realizat ca s-a creat o noua nisa. Chiar am urmarit un spectacol de-al Liei Bugnar la care mai mult de jumatate din spectatori erau din afara Romaniei si scriau in timp real mesaje. Au spus ca a fost sansa lor sa vada un spectacol, pe care altfel nu l-ar fi vazut, deci nu cred ca ar fi o idee rea ca unele spectacole sa fie jucate si on-line.”
 
Medeea Marinescu despre teatru si viata in Pandemie
 
De curand, pe micile ecrane, pe postul HBO a fost difuzat serialul “Bani negri (pentru zile albe)” in care Medeea Marinescu joaca rolul principal al unei directoare de banci, implicata intr-un jaf. Actiunea serialului este pe alocuri comica, dar mai degraba dramatica.  Evelina, o directoare de banca pe care o detesti si o admiri in acelasi timp este exponentul unor personaje pe care de altfel le regasesti in societatea contemporana romaneasca. “Am conturat foarte atent acest personaj. Evelina este o directoare de banca intr-un oras de provincie, este o femeie extrem de desteapta… si evident te gandesti: de ce nu este la Bucuresti ori intr-un oras mare, caci ea are niste calitati clare?! Este intr-un oras de provincie, dar se pozitioneaza foarte bine. Nivelul ei social se vede, atat din modul in care se imbraca, cat si din masina scumpa pe care o conduce, vila pe care o inaugureaza inca din primul episod, modul in care se imbraca”, spune Medeea care a avut marea provocare de a contura un personaj elegant, dar corupt!
 
Medeea Marinescu despre teatru si viata in Pandemie
 
Personajul Evelina este o tipa pragmatica, careia ii place sa joace periculos si care isi doreste sa isi dea singura <<un challenge>>: ca poate sa faca mai mult decat ar fi putut face un om normal in acel oras de provincie, iar Medeea ne explica: “Am avut lungi discutii cu regizorul (Daniel Sandu, cunoscut pentru lungmetrajul “Cu un Pas in urma Serafimilor”). Daca spunem provincie, nu trebuie sa confundam acest concept cu provincialismul. De altfel, eu am jucat mult timp in tara, pana sa inceapa pandemia, s-a intamplat sa joc in spectacole cumparate de banci ori institutii si am intalnit multi oameni de o eleganta surprinzatoare, asa ca m-am inspirat din aceste experiente”.
 
Medeea Marinescu despre teatru si viata in Pandemie
 
 
Transformarea in personajul Evelina a fost facuta de o echipa de experti. Hairstilistul Catalin Ciutu a venit cu ideea unei tunsori stricte, cu o coafura asimetrica si o nuanta blonda, in timp ce designerul de costume, Ina Isbasescu (Atelier Persona) si-a imaginat o “panoplie” de costume prin care personajul trece de sobrietate, merge spre sofisticare si strictete, surprinzand tipologia personajului.
 
Mi-a placut ideea Inei ca Evelina este ca un animal de prada, sa ca in toate costumele exista un element cu animal-print: la pantofi, la centura, la cureaua ceasului, la captuseala balonzaidului. Apoi, costumele sunt cambrate, liniile sunt exacte, nimic nu este lejer pentru ca trebuia ca acest personaj sa impuna respect, sa se impuna. Costumele foarte bine gandite pe proportiile mele dau o nota exacta personajului Evelina: de la pantofii stiletto care imi impuneau un anumit mers, la centurile stranse care ma obligau sa tin pieptul in fata, ca ma tineau in tensiune”.
 
Medeea Marinescu despre teatru si viata in Pandemie
 
Cu sase episoade, serialul “Bani negri (pentru zile albe)” care urmeaza sa fie difuzat in SUA si in care joaca Alexandru Papadopol, Adriana Titieni, Gavril Patru, Adrian Titieni, Cristian Bota si alti actori, a fost filmat in decursul anului 2019, doar cateva scene adaugandu-se in 2020 si a fost deja difuzat de HBO, dar este in continuare disponibil in reteaua HBO GO. Fiind la limita dintre comedie si drama, acesta este o fresca a societatii tratata cu mult umor si ironie.
 
Medeea Marinescu despre teatru si viata in Pandemie
 
Serialul propune inca de la inceput o situatie care pare paradoxala pentru o societate normala. Sa vezi ca niste indivizi cinstiti ajung sa fie victimele politiei, lumii politice, institutiilor oficiale este la limita verosimilului si totusi au existat numeroase situatii in care manageri de companii din Romania au fost condamnati pentru coruptie ori exemple in care politia statea la masa cu interlopii. Dar uitati-va la stiri si veti vedea in cate situatii paradoxale s-a aflat societatea romaneasca pana acum, dar pentru ca s-au inmultit, am ajus sa nu le mai vedem”, adauga Medeea Marinescu.
 
 
Pentru acest rol, actrita a participat la mai multe casting-uri, timp de o luna si jumatate cu mai multe variante de distributii, cea finala fiind aleasa de catre HBO Londra.
 
Imi plac personajele negative. M-am lansat interpretand un personaj negativ in Maria Mirabela, dar rautatile unui copil sunt trecute cu vederea. Daca reuseseti insa sa faci dintr-un personaj negativ unul iubit, aici este marele castig. Pentru a face acest lucru trebuie sa devii avocatul personajului, sa reusesti sa ti-l insusesti, altfel faci o caricatura, o fantosa. Trebuie sa il faci credibil, sa il integrezi in personalitatea ta si sa ii gasesti argumente. Doar luptand cu motivele lui, vei face personajul credibil, iar publicul va ajunge sa il doreasca, sa il iubeasca”, spune Medeea Marinescu care a avut o colaborare extraordinara cu Daniel Sandu, regizor alaturi de care a lucrat in scurt metrajul “Vocea a doua”.
 
Citeste si: Interviu cu Ina Isbasescu (Atelier Persona)
 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comment (1)

Comments are closed

"

© 2023 TheMooDBoard. ConceptFactory.ro all rights reserved

Scroll To Top