Now Reading
Puglia: descopera Italia din tocul cizmei!

Puglia: descopera Italia din tocul cizmei!

Un vecin mi-a spus odată că am nevoie de o viaţă pentru a vizită Italia, dar eu nu l-am crezut. Totusi, după patru vacanţe petrecute în inima Imperiului Roman m-am convins singură că, dacă m-aş fi născut în această ţară, nu aş mai fi vrut să ies în afară graniţelor ei! Anul acesta am ales două zone: coasta amalfitană şi Puglia.

Dar nu despre Positano, Sorrento şi Ravelo vreau să vă vorbesc, căci este suficient să va uitaţi pe contul de Instagram al oricărui blogger din România sau peste hotare pentru a “evalua” dintr-o privire tot ce este interesant. Surpriza vacanţei mele a venit din colţul opus al Coastei Amalfitane, mai exact din zona Puglia.

Tot ce ştiam despre această parte a Italiei aflată în tocul cizmei, era Alberobello (un orăşel cu case desprinse din desenele animate cu ştrumfi), însă absolut întâmplător mi-am rezervat câteva nopţi de cazare în Polignano a Mare. M-am cazat într-o casă mică şi cochetă, cu influenţe marine (Mare Nostrum Locazione Turistica) administrată de un cuplu româno-italian, de la care am aflat, chiar din prima seară, că toată lumea din zona aşteaptă vizită Ivankai Trump.

Este deja pentru a două oară când fiica preşedintelui SUA urmează să îşi închirieze o masserie în zona Puglia (masseria Petrarolo, o proprietate de lux dotată cu opt camere, trei bucătării, două piscine în mijlocul unei plantaţii cu măslini seculari), iar toţi localnicii (probabil şi paparazzi) o aşteaptă cu sufletul la gură… De altfel, în zonă se afla Emanuel Macron împreună cu soţia să, ceea ce a reprezentat o ştire de prima pagină în ziarele locale.

Aflat la 34 de kilometri de Bari (ajungi într-o oră, o oră şi jumătate din Bucureşti sau Timişoara cu Wizz Air), Polignano a Mare este o perlă încă nedescoperită de milioanele de turişti străini, fiind mai degrabă populară în rândul italienilor. Construit pe o stâncă săpată de valurile Mării Adriatice, micul orăşel pare desprins din serialul Game of Thrones. Te uiţi la un balcon şi speri să o surprinzi pe Daenerys Targarien uitându-se în zare după dragoni! Chiar din acel balcon însă (de pe o platformă poziţionată la 27 de metri înălţime), în luna iunie au sărit sportivii care au participat la Red Bull Cliff Diving Series, iar mii de spectatori din întreaga lume s-au înghesuit pe stâncile de jur împrejur sau pe yaht-uri să le vadă salturile.

Unul dintre punctele de atracţie ale orăşelului medieval este Lama Monachile, o mică plajă formată la marginea albiei unui râu. Acolo, poţi înota în apa azurie a mării Adriatice sau poţi sări de pe stânci direct în apă. Dacă toţi turiştii preferă să îşi facă Selfie-uri de pe podul principal al oraşului, cel mai bun loc pentru fotografii este, în schimb, atelierul artistului Peppino Campanella. El realizează artefacte şi obiecte de iluminat din sticlă şi te întâmpină prietenos să îi vizitezi atelierul cu zeci de exponate ce evocă animale marine, dar şi balconul aflat deasupra unuia dintre cele mai luxoase restaurante din oraş.

De la înălţime poţi admira şi statuia lui Domenico Modugno (cel care a făcut faimos cântecul Volare), originar din Polignano a Mare. O plimbare pe străzile labirintice ale oraşului te va ţine departe de arsiţa verii şi îţi va scoate în cale magazine cochete cu porţelanuri colorate, baruri şi restaurante în care poţi savura o bere artizanală, balcoane romantice, scări şi uşi însemnate cu versuri (unele dintre ele aparţinând lui Torquto Tasso). Totuşi, cel mai popular loc, ştiut numai de localnici, se află însă în piaţă principală a oraşului: aici poţi mânca gelato italienesc cu frişcă şi cafea specială (care conţine lichior amaretto şi coajă de lămâie).

Atracţia de lux a orăşelului este însă restaurantul La Grotta Palazzese, aflat în topul celor mai spectaculoase restaurante din lume. Vizitat în fiecare an de zeci de celebrităţi (eu am aflat despre acest restaurant urmărind-o pe Chiarra Ferragni) acesta este deschis numai în perioada: mai – octombrie. Totuşi, ce trebuie să ştii este că ai nevoie de rezervare cu ceva timp înainte (contra unei sume de 75 de euro). Aici poţi lua prânzul sau cina (restaurantul nu are totuşi o stea Michelin), iar pentru un meniu complet vei scoate din buzunar între 120 şi 160 de euro. În curând se va deschide şi hotelul La Grotta Palazesse (aflat în administrarea lui Scagliusi Modesto), deci zona va „exploda” în popularitate şi preţuri!

See Also

De altfel, celebritatea zonei a fost câştigată prin 2012, odată cu nunta lui Justin Timberlake şi a Jessicai Biel în Borgo Egnazia. Un alt eveniment foarte comentat a fost căsătoria unui milionar indian stabilit în Londra, care şi-a organizat contra sumei de 10 milioane de euro o nuntă cu 800 de invitaţi în Savelletri di Fasano, la care a cântat Shakira şi au fost aduşi elefanţi şi cai. Alte celebrităţi de renume mondial care au mai vizitat zona au fost Madonna (în Alberobello, Lecce şi Santa Maria di Cerrate), Tom Hanks şi Prinţul Charles

Toată zona este de altfel spectaculoasă, fiind numită noua Toscană a Italiei! La câţiva kilometri de Polignano a Mare se află oraşul Monopoli care te uimeşte prin străzile şi clădirile cochete, animate seara de restaurante pitoreşti, plaje sau lido frumos amenajate în care seară se poate dansa. Alte „bijuterii” ale zonei sunt oraşul Ostuni (numit şi La Citta Bianca), înconjurat de plantaţii de măslini, Locco Rotondo şi Martina Franca, care te vor impresiona prin arhitectura barocă a bisericilor şi clădirilor, străduţele înguste decorate minimalist cu plante mediteraneene şi cactuşi. De la mare, vacanţa poate continua în zona rurală, unde poţi sta la o casă truli (în zona Valle D’Itria) sau la o masserie dotată cu piscină şi amenajată în specificul zonei.

CITESTE SI: Ti Amo Furla

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comment (1)

Comments are closed

"

© 2023 TheMooDBoard. ConceptFactory.ro all rights reserved

Scroll To Top