Now Reading
Sandra Gateajeanu Gheorghe: “Asistam la o transformare a normelor de protocol prin adaptarea la contemporan!”

Sandra Gateajeanu Gheorghe: “Asistam la o transformare a normelor de protocol prin adaptarea la contemporan!”

Sandra Gatejeanu Gheorghe, diplomat MAE, lector la Institutul Diplomatic Roman si fost director de protocol al Casei Regale a Romaniei, ne dezvaluie la ce se mai refera bunele maniere, eticheta, protocolul si diplomatia in zilele de azi si cum se adapteaza acestea contextului vremurilor pe care le traim!

Codul bunelor maniere a aparut ca un raspuns firesc la probleme cotidiene ale societatii, iar bazele sale isi au originea in antichitate, nu (asa cum s-ar crede) ca inventie a vreunui om excentric ori ca niste norme ale aristocratiei: in spatiile civice – cum ar fi agora, teatrul sau forumul- codul bunelor maniere era utilizat des in arta oratorica prin care oamenii erau invatati cum sa convietuiasca fara a avea comportamente deranjante pentru cei din jurul lor. Sunt reguli care stau la baza oricarei societati sanatoase si civilizate, dar partea interesanta este ca sunt in continua schimbare!

Am vorbit cu Sandra Gatejeanu Gheorghe, diplomat MAE, lector la Institutul Diplomatic Roman si fost director de protocol al Casei Regale a Romaniei, despre bune maniere, eticheta, protocol si diplomatie si cum se adapteaza acestea contextului vremurilor pe care le traim!

Ce mai inseamna bunele maniere in ziua de azi? In principiu, bunele maniere au ajuns sa se “inventeze” si reinventeze, caci acel cod de eticheta, de protocol este un termen care acum ne duce cu gandul la generatia bunicilor nostri ori la generatiile anterioare… Este adevarat ca exista norme care se aplica si acum la fel ca in urma cu o suta de ani, de exemplu felul in care asezam masa care nu s-a schimbat foarte mult, dar sunt si reguli noi care apar zi de zi, pe masura ce societatea evolueaza, se schimba si apar diferente culturale.

De exemplu, una dintre cele mai la indemana situatii care imi vine in minte este ca, atunci cand asteptam la rand, sa platim o factura cu card-ul (uneori este nevoie sa introdicem codul PIN), iar faptul ca ceilalti participanti la rand intorc capul este o norma de eticheta, de bune maniere, aparuta odata cu evolutia societatii!

Putem vorbi deja si despre eticheta in mediul on-line: un set de norme care a aparut odata cu aparitia si folosirea retelelor de socializare, a corespondentei pe e-mail si care ne “dicteaza” ce sa facem si ce sa nu facem in mediul online. Desigur, unii respecta acest cod, altii nu!

Deci, din punctul meu de vedere, codul bunelor maniere este un ansamblu de norme, menit a ne face viata mai usoara si care sunt adaptate societatii, culturii respective. De exemplu, daca ne referim la Orientul Mijlociu respectam un set de norme, mergand spre tarile nordice ne adaptam altor reguli. In tarile nordice femeile ar putea sa fie deranjate de un gest de curtoazie prin care un barbat le tine usa si le invita sa intre intr-o cladire inaintea lui. In Arabia Saudita femeile au castigat cu putin timp in urma dreptul de a conduce o masina.

Putem vorbi si despre un cod al bunelor maniere pe timp de razboi? Da, asa cum am vazut si in timpul Pandemiei Covid-19, cand am invatat reguli noi, de exemplu purtatul mastii ori distantarea fata de alte persoane, la fel observam zilele acestea ca apar “reguli de bun simt” si in acest context. In general, ar trebui sa ne raportam la normele de bun simt, ce ar trebui si ce nu sa facem?! De exemplu: sa difuzam la televizor imagini cu copii sau nu, sa folosim pe social media limbaj violent, ori, nu?! Este dificil sa mai vorbesti despre eticheta in cazul unui razboi, desi din punctul meu de vedere este o componenta importanta a conduitei umane, caci tocmai nerespectarea acestor norme ar putea genera si mai multa panica, decat exista in mod normal!

Cat de important este rolul diplomatiei in viata si in gestionarea relatiilor in general? Diplomatia este esentiala in tot ceea ce facem, nu numai in relatiile internationale. Diplomatia, alaturi de protocol care este o parte componenta a diplomatiei ne ajuta sa interactionam cu cei din jur si sa avem un contact pozitiv, atat in mediul privat, cat si cel oficial!

Esti de parere ca aceste lucruri ce tin de bunul simt in general ar trebui predate si la scoala? Sunt multe tari in care eticheta sa preda… de la gradinita, pana la scoala. Sunt de parere ca aceste norme sociale ar trebui invatate de la cele mai mici varste, evident vorbim despre cei sapte ani de acasa, la care se adauga educatia de la scoala. Ar fi esential sa avem si noi aceste cursuri. La un moment dat, tineam si eu astfel de cursuri la scoala Ecolage, unde informatiile se predau intaractiv si sunt adaptate pe intelesul copiilor si cu informatii pe intelesul celor mici.

Sa vorbim si despre eticheta in moda! Ce parere ai despre acest subiect: sunt romanii corect imbracati? Se intampla sa vad deseori greseli de eticheta in moda. In general, daca participi la un eveniment pe baza de invitatie pe care este mentionat un dress-code, ar trebui sa il respecti. Daca acest dress-code nu este specificat pe invitatie, atunci ar trebui sa adresam o intrebare organizatorilor despre acest cod vestimentar care este recomandat. Gresit este sa fii “overdressed”, dar si “underdressed”.

De exemplu, in Marea Britanie exista numeroase cluburi si restaurante unde nu poti intra, nu poti lua masa daca nu porti cravata, sacou. La fel se intampla si in cazul unor evenimente sportive cu staif, de pilda turneul de tenis de la Wimbledon.

See Also

Ce parere ai despre revenirea palariei in tinutele actuale? Reprezinta un lucru pozitiv. Imi place mult acest accesoriu, care a fost “renegat” in perioada comunista fiind considerat un simbol al burgheziei. De altfel, observam in istorie ca eticheta a fost influentata si de aspectele politice. Dupa ce Regele Mihai I a fost fortat sa abdice de la tronul Romaniei si s-a instaurat regimului comunist am asistat la modificari semnificative in zona vestimentara si in moda romanilor. Palaria a fost inlocuita cu sapca, basca, basma, caciula si alte accesorii ale proletariatului. Dupa anii ‘90, palaria a revenit timid in moda, iar in ultimii ani s-a observat o tendinta puternica de revenire in moda contemporana. Desigur, palaria nu poate fi purtata oricand si oricum, dar revenirea ei in moda este un element pozitiv!

In privinta vestimentatiei si a modei, nerespecarea etichetei nu este cauzata numai de necunoastere. Este celebra fotografia cu Nicolae Ceausescu in vizita la Londra (unde la un dineu cu dress-code white-tie, la care barbatii erau obligati sa poarte frac, iar femeile rochii lungi, de seara), acesta a purtat costum de zi ca un afront in locul tinutei de gala cu decoratii si medalii!

Ce alte tendinte de revenire la normalitate ai mai observat in societatea romaneasca post-decembrista? Observ o preocupare mai mare a tinerilor de a respecta regulile protocolului si diplomatiei, a cunoasterii si a aplicarii in viata personala a acestora. Intr-adevar multi dintre noi am invatat de la bunici care traisera in perioada Monarhiei niste reguli de bun simt, dar acum observ si la multi dintre studenti si elevi o revenire la respectarea regulilor, de a intocmi o scrisoare, o cerere, de a respecta dress-code-ul vestimentar, de a se implica activ in societate, de a face munca de voluntariat.

Mai observ, o adaptare la nou: de exemplu, acum totul se anunta pe Social Media, chiar si nasterea unui nou membru al unei familii regale care inainte se anunta la poarta palatului! Deci asistam la o transformare a normelor de protocol prin adaptarea la contemporan!

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2020 TheMooDBoard. ConceptFactory.ro all rights reserved

Scroll To Top