Toamna este anotimpul strugurilor, mustului, dar mai ales a vinului si unul dintre cele mai prielnice momente de a petrece un weekend relaxant la o crama. Cand dimineata este racoroasa, dar la pranz razele soarelui inca te gadila, o sambata petrecuta intr-o vie poate deveni o experienta romantica si poetica pe care ti-o vei aminti toata viata.
Daca locuiesti in Bucuresti, cel mai indemana este Drumul Vinului. Acesta este un traseu de 150 de kilometri, ce include si zona Ceptura-Tohani. Drumul Vinului se afla pe aceeasi latitudine cu regiunea Bordeaux din Franta, renumita pentru soiul de vin care-i poarta numele si reuneste numeroase crame si podgorii. Nu le voi enumera, ci ma voi referi in acest articol la una dintre cele mai pitoresti crame pe care am avut norocul sa o descopar si care m-a purtat cu gandul la vacantele mele in Provence ori Chianti: Mierla Alba.
Mierla Alba este o crama mica si romantica, amplasata in Dealul Mare si asa cum evoca si numele este o… raritate. O mierla alba poti vedea poate doar o data in viata daca ai noroc, si cam asa este si cu acest loc unde creaza vin Daniel Dorneanu si Razvan Macici. Cum drumul pana la aceasta crama este usor labirintic, cand ajungi pe dealurile pline de vii cu aspect pitoresc ale regiunii Tohani, descoperi un loc cu un farmec aparte, cu o atmosfera intima, relaxanta si calda!
Cum treci de portile impozante si intri in curtea cu pietricele si tufe de lavanda ti se desfasoara in fata ochilor un superb conac cu arhitectura neo-romaneasca cu un balcon plin de muscatel, de unde poti admira regiunea viticola deluroasa. De sus, vei remarca si romantica masuta cu scaune din lemn, de sub nucul impozant, craitele si crizantemele ce creaza superbul décor autumnal.
Daca esti un pasionat al lucrurilor vechi, vei remarca scaunele din lemn reconditionate, sculptate manual ori usile masive de la intrarea din crama realizata din lemn de doaga de butoi.
Cand vei cobori scarile catre beciul racoros, vei zari o fanatana din piatra, apoi logo-ul cramei, o eleganta mierla alba. Apoi, in fata ochilor ti se vor desfasura siruri superbe de butoaie si un raft impresionant cu sticle de vin, ca intr-un rai al lui Bachus. “Vinul este dincolo de cuvinte”, spune Razvan Macici, unul dintre coproprietarii cramei, in timp ce Daniel Dorneanu, celalalt coproprietar te imbie: “Haide, gusta, sa intelegi ce minunantie…” Si am inceput degustarea care a durat vreo trei ore…
Am inceput cu vinuri albe Feteasca Alba Valahorum 2019, Chardonnay Crucea Manafului 2018, am continuat cu roze Busuioaca Rose Valahorum 2019 si rosii: Cupaj rosu 2017 Crucea Manafului si Mierla Alba 2017 si ne-am relaxat papilele gustative cu branzeturi alese si aromate. “Crama Mierla Alba valorifica un sol absolut special care, desi aflat intr-o zona deluroasa, inalta, inca pastreaza urme marine vechi de milenii”, spun coproprietarii!
Lansata in 2019, Crama Mierla Alba face parte dintr-un proiect indraznet numit Valahorum care a intentionat sa reuneasca sub umbrela lui vinurile reper ale Romaniei, atat din zona Dealul Mare, cat si din Dragasani. Trei crame, Apogeum, Mierla Alba si Mennini cu trei colectii de vinuri imbuteliate in editii limitate, toate acestea reprezinta brand-ul Valahorum!
La Mierla Alba, o degustare de vinuri incepe de la 60 de lei si ajunge la 100 de lei si se face cu o rezervare in prealabil. Drumul din Bucuresti cu autoturismul este de o ora, o ora si jumatate, iar pe drum te mai poti opri la alte crame din zona ori poti vizita cateva conace din zona.