Este Luna Dovleacului, nu numai pentru ca se apropie Halloween-ul, ci pentru ca aceasta legume este vedeta, atat ca décor, cat si in gastronomia de sezon. O bucatarie in care miroase a dovleac copt cu scortisoara iti alinta simturile si iti incalzeste sufletul in aceasta luna in care ai nevoie de pulovere calduroase si de ceaiuri fierbinti.
Pe mine intotdeauna m-a fascinate forma si culoarea portocalie a dovleacului si inca imi amintesc cu placere si nostalgie de momentele in care faceam felinare din bostani, la bunici la tara. O imagine cu cel mai mare dovleac din Europa, expus in Covent Garden, pana la finalul lunii octombrie mi-a amintit de placerea de a-mi orna intrarea casei cu bostani si tartacute!
Crescut in Tara Galilor, bostanul urias cantareste o tona si este inconjurat de 150 de dovleci mai mici! Iata o imagine demna de “photo opportunity” pentru Instagram, dar si un prilej sa aflam cateva lucruri interesante despre dovleci!
Cel mai probabil, dovleacul isi are originea in America de Nord, seminte de dovleac au fost gasite in Mexic si datate intre 7000-5500 î.Hr. Acum, in afara continentului Antarctica sunt cultivati dovleci aproape oriunde in lume. Exista 800 de soiuri de dovleci, dintre care „doar” 200 sunt comestibile. Cel mai mare dovleac poate cantari 2 tone, ca cel expus la Covent Garden, dar in mod normal un dovleac are intre 6-18 kilograme. Dovlecii nu sunt numai rotunzi, ei pot avea forme de para ori ceapa si culori diferite: albi, galbeni, verzi, patati.
Morton, Illinois este auto-declarata Capitala a dovleacului în lume, iar din 1966, se organizează anual un festival care sarbatoreste dovleacul. Probabil că cea mai populara utilizare a dovlecilor nu este consumul lor.
O tradiție despre care se crede că iși are originea în Irlanda, este decuparea acestuia in anumite forme cu ocazia sezonului ce culminează cu sărbătoarea Halloween. Interiorul este scos, dovleacul are sculptată o fața mai mult sau mai puțin infricoșatoare si o sursă de lumina plasata in interior pentru a crea efectul de felinar. Se clatește interiorul dovleacului gol cu oțet si se pulverizează exteriorul cu fixativ pentru a evita mucegaiul.
„Pumpkin Spice Latte” a fost inițial creat pentru a evoca condimentele folosite într-o plăcintă de dovleac, nu gustul dovleacului în sine. Prezentat în 2003, celebrul mix original al celebrului lanț de cafea (Starbucks) conținea dovleac real pentru prima dată abia in 2015.
Cand cumparați un dovleac, asigurați-va că are tulpina sa, altfel s-ar putea sa nu mai fie comestibil. De asemenea, dovleacul trebuie sa fie mai greu decat pare. Bateți-l puțin și dacă sună gol, înseamnă că este copt. Dovlecii pot fi depozitați în locuri reci, uscate și intunecate timp de cateva saptamani. După ce a fost taiat un dovleac, trebuie sa il păstrati la frigider, unde va rezista până la 30 de zile.
Din octombrie pana in noiembrie este sezonul de varf pentru dovleac care este bine cunoscut pentru beneficiile pe care le aduce organismului, dar si pentru utilizările multiple în preparatele culinare. Dovleacul este ingredientul de baza care ofera gustul si savoarea unor rețete de exceptie, precum supa de dovleac, dovleacul copt, pui in dovleac, crema de zahar ars in dovleac, placinta ori tarta cu dovleac, reteta sugerata de Simona’s Cook Shop, unde poti gasi atat retete, cat si toate articolele de bucatarie necesare pentru a pregati astfel de preparate delicioase!
Daca iti plac decorurile cu dovleci te poti inscrie la workshop-urile propuse de Dhaniel Nora de la Purple Flowers. ”Am dat startul campaniei de salvare a ostanilor. Cand toata lumea ii gateste, noi ii infrumusetam! La workshop-urile din 22 (incepe la 6 seara) sau 24 (incepe la 10 dimineata) vom invata sa facem un aranjament floral intr-un bostan, iar la cel de pe 31 octombrie (incepe la 10 dimineata) vom invata cum se face un bostan sculptat de Halloween pe care il vom pune intr-un aranjament floral. La finalul workshopului, fiecare participant va pastra aranjamentul pe care l-a realizat”. Costul este 249 lei.
“Un workshop-urile dureaza aproximativ 2 – 3 ore, si vom avea pe langa distractie si voie buna, un decor superb de facut poze, si un mic bufet cu bunatati (inclusiv placinta de dovleac). Workshopurile se vor desfasura la Atelierul Purple Flowers (Str. Tuzla, Nr. 44) respectand normele de siguranta si distantare sociala. Toti participantii vor avea propria masa de lucru si vor trebui sa poarte masca”, spune Dhaniel.
Pentru toti cei care nu pot sa vina la workshop dar ar vrea sa faca un bostan echipa Purple Flowers a pregatit un kit cu tot ce ai nevoie ca sa iti faci propriul bostan cu flori acasa (include un videoclip cu instructiuni pas cu pas despre cum se face un aranjament in bostan), in valoare de 234 lei cu livrare gratuita oriunde in Romania.
Citeste si despre: Ateliere florale de poveste