Now Reading
Liana Alexandru: de la pupitrul stirilor la cele mai frumoase carti pentru copii!

Liana Alexandru: de la pupitrul stirilor la cele mai frumoase carti pentru copii!

Jurnalista Liana Alexandru a lansat cartea "Cea mai frumoasa noapte/Cea mai frumoasa zi"

Jurnalist de televiziune si radio cu condei ascutit si cu un profund simt civic, Liana Alexandru a facut un neasteptat “viraj” din talk-show, news-alert si breaking-news catre carti de copii! A lansat impreuna cu editura Humanitas Junior cartea de povesti “Cea mai frumoasa noapte/Cea mai frumoasa zi” care poate deveni cel mai frumos si interesant cadou de sarbatori!

Jurnalista Liana Alexandru a lansat cartea "Cea mai frumoasa noapte/Cea mai frumoasa zi"

Pe Liana Alexandru o cunoasteti de la jurnalele de stiri din prime-time. Este una dintre cele mai frumoase prezentatoare de televiziune care s-au facut remarcate nu numai prin chipul angelic, ci prin stapanirea de care dadea dovada “in focul” breaking-news-urilor! Dupa ani petrecuti pe “frontul” stirilor, Liana a devenit mama unei superbe fetite, careia a dorit sa ii ofere mai mult timp.

Apoi, si-a ales exact acele lucruri pe care mai tarziu ar fi regretat ca nu le-a facut niciodata: sa urmeze cursuri de actorie si sa scrie fictiune! Asa s-au nascut carti de poezii si povesti pe care le gasim acum pe rafturile librariilor, precum “Cea mai frumoasa noapte/Cea mai frumoasa zi” ori “Baiatul care nu credea in Mos Craciun”. Am vorbit cu Liana despre pasiunea ei pentru scris, despre povesti nespuse ale copilariei idilice si despre cum le putem redeschide apetitul celor mici pentru lectura, intr-o perioada dominata de device-urile electronice, retele de socializare si tehnologie!

Jurnalista Liana Alexandru a lansat cartea "Cea mai frumoasa noapte/Cea mai frumoasa zi"

Care este “povestea” din spatele povestii? Anul acesta a nins in decembrie, un semn parca miraculos al naturii. Dar, in ultimii ani, sarbatorile de Craciun au fost tot mai calde, mai nefiresti, cu temperaturi ridicate si fara zapada. In partea asta de lume, ninge o data, de doua ori pe an, ceea ce face ca iarna sa dispara usor, usor ca anotimp, iar Craciunul sa fie lipsit de farmecul de alta data. Am simtit nevoia sa le vorbesc copiilor despre aceste schimbari climatice, numite ‘’incalzire globala’’ ce provoaca disparitia naturii sabatice si a biodiversitatii din care omul face parte.

Copiii de azi vor fi oamenii cei mai afectati maine. Tot de la ei poate veni si speranta, daca inteleg ce se intampla cu natura si cresc responsabili. Aceasta carte le vine in ajutor, caci Mos Craciun e la randul sau foarte ingrijorat de disparitia “magiei albe”,  asa ca porneste in cautarea unor fiinte fabuloase cu sprijinul carora sa poata salva cea mai frumoasa sarbatoare din an, Craciunul. In prima poveste, “Cea mai frumoasa noapte“, Mosul salveaza “animalele fabuloase”, iar in cea de a doua, “Cea mai frumoasa zi”, salveaza o fetita, pe nume Merry, care devine cel mai vesel spiridus din convoiul sau de Craciun. In ansamblu, cartea lanseaza mesajul acesta: ca nimeni nu se salveaza singur, oamenii si animalele trebuie sa se salveze impreuna! 

Citeste si: Craciun 2020… anulat?!

Jurnalista Liana Alexandru a lansat cartea "Cea mai frumoasa noapte/Cea mai frumoasa zi"

In cat timp s-a materializat acest proiect: de la idee, proiect la cartea propriu zisa?Am inceput sa scriu iarna trecuta, dupa ce l-am trimis in lume pe “Baiatul care nu credea in Mos Craciun”, prima mea carte. Dar, apoi, a venit pandemia si o vreme am fost pur si simplu blocata, nu ma puteam gandi la povestile mele in niciun fel. Nu stiu de ce mi-a venit sa scriu atunci poezie, poate pentru ca rima cu pandemie… In orice caz, ma simteam mai libera scriind versuri. Asa a aparut “Nebunul Semn si Vrajitoarea de Necuvinte”, o poveste in versuri despre “un virus al literelor” care da lumea peste cap. Poemul acesta, care a aparut online la Humanitas Junior, de Paste, m-a salvat. A fost ca o vrajitorie! Apoi, pe masura ce a inflorit natura, am continuat sa scriu la povestile de iarna in timp ce afara se facea tot mai cald. Asta ma inspira mult. Sa ma pot scufunda in alt anotimp.

Este o carte cu doua coperti si doua povesti… de unde aceasta idee “cu susul in jos” ori cu final neasteptat?! Aveam in planul initial o carte cu trei povesti. Doua dintre ele, pe care le-am si publicat, aveau in comun nu doar tema, ci si stilul si personajele. O a treia poveste, la care am renuntat, “Cine a oprit Timpul?”, e un pic mai filosofica si din ea lipsesc animalele fabuloase ce formeaza noul convoi al lui Mos Craciun. Ne-am gandit ca primele doua sunt povesti surori, iar Iustina Croitoru, coordonatoare Humanitas Junior, a avut aceasta idee grozava, sa facem o carte cu povesti intoarse, care sa stea impreuna imbratisate si sa formeze o carte continua ce incepe de oriunde ai porni sa o citesti. Mi-a placut mult si ideea de a avea o coperta rosie pentru “Cea mai frumoasa noapte”, care se numea initial “Legenda pentru animalele fabuloase”, si coperta albastra pentru “Cea mai frumoasa zi”, care e o legenda moderna pentru Merry Christmas. Asa ca le-am pastrat doar pe acestea doua, fiindca le sta prea bine impreuna. Iar ilustratoarea Daniela Olaru le-a făcut niste picturi spectaculoase. Mi-a colorat gandurile. Acum nu mai pot imagina povestile acestea decat in desenele ei.

Jurnalista Liana Alexandru a lansat cartea "Cea mai frumoasa noapte/Cea mai frumoasa zi"

Povestea este inspirata din copilaria ta ori este un produs strict al imaginatiei?Tablourile care deschid si inchid fiecare poveste ca niste globuri sunt descrieri ale atmosferei de basm din iernile copilariei mele. La bunicii mei de la tara, ningea atat de mult ca nametii depaseau gardul casei. Noi, copiii, ne adunam ziua la porti si ne faceam cazemate in spatele carora ne piteam si azvarleam cu bulgari, apoi le daramam și purtam batalii strasnice in mijlocul drumului. “Cuceream teritorii”, cum spune povestea. Apoi, ne intorceam uzi leoraca in casa, ne puneam hainele pe soba si, cand se lasa intunericul, ne infofoleam iar si porneam cu toti cei de pe ulita prin sat, la colindat. Eu eram printre cei mai mici si primeam cele mai multe nuci. Eram atat de fericiti! In rest, nu e scorneală, desi pare. E o incercare de a reface un puzzle din bucati de realitate si din mesaje care trebuie sa se faca auzite. Nici nu stiu daca aceste mesaje imi apartin, dar simt ca trebuie sa le scriu. Pentru mine, fictiunea are alcatuirea visului, isi ia bucati din realitate si le reasambleaza logic in narativul unei noi lumi.

Citeste si: Fargon, un robotel care ne reinvata valorile umane

Jurnalista Liana Alexandru a lansat cartea "Cea mai frumoasa noapte/Cea mai frumoasa zi"

Cum a reactionat fetita ta, atunci cand i-ai citit povestea? A fost foarte emotionata, mai ales ca, pe parcurs ce am scris, mi-a facut si cateva sugestiil. Selona mi l-a dat pe Artificica, spiridusul ce apare la finalul spectacolului din Ajun de Craciun si care anunta marea surpriza a serii. Mi-e drag acest personaj, e emotia intruchipata si expresia magiei inca posibile. Ea e foarte atasata de prima mea carte “Baiatul care nu credea in Mos Craciun’’ pe care i-am citit-o de atatea ori, ca ii stie prima parte pe dinafara. Cand a ajuns acasa primul exemplar de la editura, a fost atat de coplesita ca m-a intrebat daca-l poate atinge. Apoi, mi-a zis: “Mami, felicitari! Da-mi voie sa te-mbratisez!” M-a topit!

Jurnalista Liana Alexandru a lansat cartea "Cea mai frumoasa noapte/Cea mai frumoasa zi"

See Also
Jurnalista Liana Alexandru a lansat cartea "Cea mai frumoasa noapte/Cea mai frumoasa zi"

Ai lucrat multi ani in televiziune, in focul breaking news-urilor, cum te-ai repozitionat dupa plecarea din aceasta zona intensa a media? Am lucrat aproape 15 ani in televiziune, la Realitatea TV si la Digi24, si patru ani, la inceputuri, in Uniplus Radio. Au fost multi ani de prime-time, de talk-show, de news-alert si de breaking-news. Atat de multi, ca o schimbare de ritm era necesara. Viata are si un alt puls, mai ales cand ai copil, iar eu mi-am construit atat de mulți ani o cariera solida si am ajuns ca femeie in meserie atat de sus, incat mi s-a parut absurd sa esuez tocmai ca mama. Prioritar pentru mine a fost sa-i ofer mai mult timp fetitei mele, apoi mi-am ales exact acele lucruri pe care mai tarziu as fi regretat ca nu le-am facut din timp: sa urmez cursuri de actorie si sa scriu fictiune. 

Comunici in continuare mult prin retelele de socializare cu publicul tau si ai opinii foarte ferme. A fost o trecere neasteptata din zona social-politica catre aceasta noua latura de autor de carti de copii. Ce feedbackuri ai primit de la cei ce te urmaresc? Nu a fost o trecere neasteptata pentru cine m-a urmarit de-a lungul timpului. E o impletire a formelor mele prin scris. Ca jurnalist, am luat mereu atitudine impotriva derapajelor de la valorile democratice, occidentale, am vorbit la radio și am scris pe platforme online din primii ani de televiziune. Iar, acum, ca autor de fictiune pentru copii, duc mesajele sociale si promovez valorile umaniste in care cred prin naratiuni care sa insamanteze empatia, grija fata de cei de de langa noi, spiritul civic. Daca ai o voce si ai un condei, cred ca ai si o datorie!

Jurnalista Liana Alexandru a lansat cartea "Cea mai frumoasa noapte/Cea mai frumoasa zi"

Ne plangem ca noua generatie de copii si adolescenti nu mai citeste, ci petrece mult timp in fata ecranelor televizoarelor, computerelor, smart phone-urilor. Cum le redeschidem copiilor apetitul pentru lectura? Copiii nu citesc pentru ca nu citesc nici parintii. Un copil invata mai mult din ce face decat din ce spune parintele. Iar, daca un copil isi vede parintele stand mereu pe computer, acest fel al adultului de a petrece timpul devine pentru cel mic dezirabil. Iar cititul e un lucru de neinteles pentru copil cata vreme nimeni din familie nu face asta. Cand sunt mici, copiii adora cartile, abia asteapta sa le citeasca cineva povesti. Trist e ca pierd bucuria imediat ce invata chiar ei sa citeasca pentru ca nu e nimeni langa ei, sa le explice ceea nu inteleg si sa facă asta impreuna. Ca sa-ti raspund clar, le redeschidem pofta de citit copiilor, daca ne asezam langa ei si citim cat mai mult, cat mai des.

Se spune ca orice criza ascunde o oportunitate, cum te-ai reinventat in anul 2020 si ce asteptari ai de la anul 2021? Oamenilor care scriu le place izolarea. Pe mine, asta nu m-a incurcat deloc, ci lipsa de interactiune umana, care e o nevoie fundamentala a fiintei sociale. Lipsa de chipuri reale, de atingeri, de gesturi firesti am resimtit-o foarte tare mai ales in a doua parte a anului. Mi-e dor de imbratisari, de fetele oamenilor, de zambetele adevarate. Mi-e dor de banalitatea lumii de dinainte si de spectacolul vietii pe care-l puteam obtine atat de usor. Abia anul viitor, cand speram sa ne putem vaccina si sa fim sanatosi cat mai multi, vom putea intelege ce a insemnat pandemia asta pentru fiecare. 

Jurnalista Liana Alexandru a lansat cartea "Cea mai frumoasa noapte/Cea mai frumoasa zi"

Intentionezi sa mai publici si alte carti? Eu am scris mai multe povesti de iarna, nu toate merg in aceleasi colectii, unele sunt pentru adulti, mai filosofice, sau cu umor. Ca sa publici o carte, ea trebuie sa fie un proiect intreg cand vede lumina tiparului. In minte am multe grozavii, o noua poveste pentru copii, o carte de proza scurta pentru adulti, poate si o carte de poeme, dar nu stiu ce va prinde contur pana la final.

Citeste si: Interviu cu pianista Madalina Pasol “Arta creeaza o legatura intre om si divinitate”

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (4)

Comments are closed

"

© 2023 TheMooDBoard. ConceptFactory.ro all rights reserved

Scroll To Top