Eclere, savarine, gelato, Tiramisu, cheese cake… Toate ma duc cu gandul la vara, la relaxare, la seri urbane petrecute lejer ori la dimineti de duminica “fara zor”! Iata cateva destinatii “dulci” care iti vor gadila papila in aceasta vara, in Bucuresti!
Prima data cand am vazut un roi de fete, in jurul unei cofetarii a fost la Londra, in fata celebrei Peggy Porscshen Cakes din Belgravia, poate unul dintre cea mai Instagramabila cofetarii din lume, datorita nuantelor roz ale fatadei si a ghirlandelor de flori care impodobeau intrarea. Desigur, in Londra sunt numeroase alte cofetarii extraordinare: de a celebrele ceainarii unde te simti ca in Alice in Tara Minunilor , pana la locurile urbane cu grafitti-uri colorate si prajituri delicioase. Ce le diferentiaza? Marketingul, puterea Social Media, promovarea prin Influenceri si apoi… gustul!
Desigur, trendul a aparut foarte rapid si in Romania, la inceputut timid, in locuri cunoscute pentru magazinele de lux, resturantele si terasele cu clientela pretentioasa, apoi in locuri urbane cu priza la public. Dulciurile au devenit “piese de arta” in culori intense, cu detalii uimitoare, cu nume exotice, cu colectii couture si reprezentate de ambasadori (de exemplu Grace Couture Cakes).
Macaroons (initial de la Madame Lucie, apoi pentru scurt timp de la Laduree) au devenit dintr-un desert parizian, dulciuri la moda, pe care le gasesti acum la orice eveniment public sau privat atunci cand exista un bar de dulciuri, iar eclerurile au redevenit in topul preferintelor bucurestenilor!
“Liberte, fraternite, savarine!” De curand, pe Calea Dorobantilor 33A, a aparut si prima cofetarie cu savarine. “Liberté – spirit liber, inspirant, calauzitor, calator, explorator, o noua directie si un reper in cofetaria frantuzeasca autentica din Bucuresti“, spun reprezentantii brand-ului care ne fac si o promisiune: “savarine autentice frantuzesti preparate si vandute in aceeasi zi, pe care le producem in laboratorul nostru din ingrediente de baza de cea mai inalta calitate: unt si smantana naturala pentru frisca din Normandia, vanilie naturala pastai din Madagascar, fructe proaspete, rom Diplomatico si Grand Marnier“.
Personal, asociez aceasta prajitura cu o cofetarie de pe Bulevardul Mihalache, unde ma indulceam cand ieseam seara de la liceu, dar si cu o calatorie la Napoli, unde am descperit “Baba au rhum” cu crema de fistic!
Dincolo de savarine, in topul preferintelor mele ramane French Revolution, primul brand autohton de eclere care s-a incumetat sa deschida un mic shop langa Ateneu, unde am mancat pentru prima oara cele mai scumpe, dar si cele mai bune ecleruri din Bucuresti!
Cu patru shop-uri in Bucuresti, la Victoriei (Aviatorilor 8A), Ateneul Roman (Constantin Esarcu nr 1), in Floreasca (Calea Floreasca 169A), Bridge3 (Constantin Ghercu 1B), French Revolution este poate cel mai de succes brand in zona dulciurilor autohtone! Preferatul meu este Paris Breast. “Eclerul este una dintre cele mai dificile prajituri din lume, o zic experții, nu noi. Eclerul manufacturat cum trebuie, intr-o gama variata de retete este cu atât mai greu. Noi n-am stiut asta cand am început. Dar daca ar fi s-o luam de la început n-am face nimic diferit. Ingredientele principale ar fi aceleasi: pasiunea pentru lucrul facut impecabil si fara compromis, bucuria de a crea, respectul pentru clienti, angajtți și pentru business in general, perseverenta si curajul in decizii. Pe langa aceste ingrediente, ouale, untul, laptele, fructele si ciocolata sunt… detalii!”
Poate ati trecut vreodata seara pe Calea Victoriei pe langa Piata Amzei si ati vazut un lung sir de oameni care asteptau in fata unui loc frumos luminat! Velocita se numeste gelateria cea mai populara din Bucuresti, un loc superb amenajat de Cristian Corvin care serveste o varietate de gelato, sorebetto, titramisu si cafea de specialitate!
Dincolo de minunatele gusturi de inghetata (fistic, nocciola, caramel, fior di latte, mango ori zmeura) locul este un reper de intalnire al hipsterilor din oras si un perfect “spot” de socializare la un pahar de prosecco ori de ce nu, la coada de asteptare?!
Friddi aflat la parterul cladirii The Landmark este un alt loc renumit pentru inghetata buna si weekenduri lejere cu prietenii ori copiii!
“Gelato, prietenie si far niente” este dezideratul acestui mic shop de inghetata care te hipnotizeaza printr-o scurta descriere a unei inghetate perfecte: “Solul vulcanic, fertil, briza Mediteranei si clima blanda din Sicilia compun un terroir perfect pentru unele dintre cele mai bune portocale din lume. Portocalele Siciliei au inspirat scriitori ca Oscar Wilde sau Guy de Maupassant si au marcat istoria culinara a regiunii. Mica noastra poveste de la #Friddi dedicata acestui fruct a luat forma unui sorbetto cremos si fin, cu gust dulce și bogat, o placere pentru palat si pentru imagintție deopotriva“!
Cheesecake-ul este piesa de rezistenta Sweetology (Calea Victoriei 122), dar si inghetata artizanala. “Fisticul si mango isi disputa suprematia in privinta inghetatei, secondati de reteta proprie pe baza de grapefruit roz si Aperol. Multi stiu ca dupa inghetata de fistic poti verifica o gelaterie buna, fiind unul dintre ingredientele cele mai scumpe, iar sorbetul de mango este preferatul veganilor. Intre sortimentele de cheesecake se da o batalie si mai stransa. Daca cel de lime si bezea este preferat de clientii care prefera un desert mai usor, cele clasice cu ciocolata sau fistic sunt preferate de cei care apreciaza mai mult gustul intens si cremozitatea”, spun reprezentantii brand-ului.