Palaria este un accesoriu care, dincolo de rolul functional si estetic, a exprimat poziționarea in societate. Poate mai mult decat orice alt articol vestimentar, palaria a devenit de-a lungul timpului o extensie a personalitatii fiecaruia, un accesoriu care, purtat corect, marcheaza anumite ocazii sau evenimente!
Dupa o lunga perioada in care palaria a fost un simbol al burgheziei, iar traditia purtarii acestui accesoriu a fost intrerupta am vorbit cu Corina Leca, creatoarea brandul-ui romanesc “DeCorina- Hats” despre revenirea palariei in garderoba cotidiana.
Pe Corina Leca am cunoscut-o in casa organizatorilor Karpatia Horse Show, eveniment ecvestru de renume care si-a propus in ultimii ani reinvierea traditiei purtarii palariilor la evenimentele hipice. Este o persoana discreta si eleganta, dar si foarte pasionala, cand vine vorba despre munca ei. In urma cu trei ani Corina, o frumoasa roscata din Bucuresti imi povestea cu multa pasiune despre brand-ul sau de palarii la care a visat 20 de ani. Am privit-o cu usoara reticenta, desi imi vorbea cu insufletire despre ce masini si-a cumparat, ce materiale, despre cum se croieste o palarie, dar mai ales cum se personalizeaza un astfel de accesoriu elegant.
Citeste si: Muzica si echitatie pe Domenii nobiliare
Am descoperit ca avem si ceva in comun: amandoua am studiat la London College of Fashion, dar Corina s-a specializat in arta confectionarii palariilor, iar un an mai tarziu a participat la Hat Week, un eveniment londonez cu staif care aduna Milliners din intreaga lume intr-o serie de evenimente dedicate palariilor si fascinatoarelor.
Am vizitat-o pe Corina in cochetul atelier din Capitan Mircea Vasilescu, unde am descoperit cateva creatii extrem de haioase: de exemplu o palarie in forma de capac de Coca Cola, ori palarii cu albine de care m-am indragostit… eu insami purtand o astfel de palarie la Ziua Regalitatii din 2019. In atelierul Corinei mi-am dat seama ca arta confectionarii palariilor nu este o joaca de copil si ca, dupa o investitie de peste 150.000 de euro, facuta in doua etape, Corina a reusit sa confectioneze din materiale naturale de cea mai buna calitate, aceste accesorii realizate dupa metode realizate manual care au ramas neschimbate de sute de ani.
Fiecare palarie duce mai departe energia Corinei si a echipei ei, dar ofera celui care o poarta o cale prin care isi poate exprima personalitatea, intrucat multe dintre modele sunt rezultatul unei munci colaborative in care clientul povesteste ce isi doreste de la un model BeSpoke. Corina spune ca palariile sunt pentru oameni autentici si „ca un om care isi asumă purtarea unei palarii are ceva special de aratat si merita sa iasa in evidenta”.
Evident, o activitate profesionala de peste 15 ani in organizarea de evenimente, a ajutat-o pe Corina Leca sa inteleaga cum sa comunice cu clientii, sa vina in intampinarea nevoilor lor si, mai mult, sa transmita emotii prin design si crearea de experiente. Am avut placerea sa o urmaresc pe Corina Leca in plina actiune la lansarea colectiei de toamna-iarna iarna, „Warriors”, ce a inclus palarii realizate din fetru, in culori vibrante, in forme si cu accesorii unice. Prin aceasta colectie, designerul a spus povestea „razboinicilor”, personaje istorice sau de legendă care au inspirat-o pe sa-și urmeze visul de a deveni creator de palăaii. Defilarea pe „catwalk” a fost de fapt „on horseback”, modele fiind campioni internationali si concurenti in probele de echitatie Karpatia Horse Show, care au purtat palariile DeCorina „la inaltime”, salutand publicul din saua cailor.
Citeste si: Interviu cu Mihnea Virgolici despre echitatie ca un mod de viata
Organizarea impecabila a primei defilari mi-a creat senzatia ca Leca stie exact ce isi doreste, asa ca ascensiunea ei, foarte rapida in lumea designerilor locali si internationali nu a fost deloc surprinzatoare. Un an mai tarziu, Corina a expus la New York, unde, in cadrul evenimentului prezentat Institutul Cultural Roman din New York a prezentat o colectie de 10 palarii inspirate din simbolurile Martisorului: cosarul, ghiocelul, ciuperca, cuibul de pasari, fluturele, potcoava, trifoi, gargarita si cusma romaneasca tesuta in fire de lana alb si rosu. Modelele au prezentat desculte si imbracate in ii romanesti (vintage).
Palaria al carui nume m-a atras cel mai mult a fost Pussy Willow al carui nume vine de la povestea pentru copii scrisă de Margaret Wise Brown in 1951 in care se povesteste despre o pisica care a primit numele de „Pussy Willow” după puful din blana gasit în jurul ei. Pussy Willow este formata manual si decorata cu broderii realizate cu ajutorul unei masini de brodat foarte veche si rara. Pe broderii sunt aplicate margele din sticla, cusute manual.
O alta colectie care mi-a placut a fost Plie, inspirata din balet care arata eleganta si gratie.”Este o reverenta pentru ce mi-a oferit viata. Sa prezint o colectre la New York Fashion Week era un pas pe care il vedea in acest business, dar a venit mai repede decat ma asteptam. Cand vine vorba de un business pornit din vocatie, nu stai sa te gandesti, sa faci un business plan! Pentru mine a fost dintotdeauna bucuria de a face ceva cu propriile maini, de a confectiona”.
O palarie costa intre 150 si 400 de euro, iar cea mai scumpa ajunge la pretul de 600 de euro. Materialele sunt procurate de la furnizori din Europa, iar confectionarea unei palarii poate dura ca proces pana la doua saptamani. Mai nou, clientii pot proba inainte palariile pe care le vor comanda printr-o aplicatie, pe site-ul designerului.
In prezent, in atelierul Corinei se pot realiza mini serii, precum The Bucket List, StreetWise, NutCracker, ori colectia Bridal, dedicata viitoarelor mirese, dar si alte accesorii personalizate pe “sufletul si capodul clientului”. In toamna aceasta Corina Leca a facut parte si din Romanian Design Week, prezentand la TheArk o colectie de palarii si totodata un Conformateur care a fost inventat de francezul Allie Maillard in 1852, “reconditionata” de sotul sau George Leca.
Citeste si: Interviu cu talentatul domn Leca, despre cai si masini de cusut reconditionate