O dantură curată și strălucitoare îi oferă fiecărei persoane o mai mare încredere în sine, astfel că pocedurile de albire a dinților sunt la mare căutare. În timp ce unii apelează la tehnici profesionale, în cabinetul medicilor stomatologi, alții fac primul pas utilizând o pastă de dinți pentru albire. Totuși, cât de eficiente sunt acestea, comparativ cu tratamentele profesionale?
Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune ce șanse avem să obținem o nuanță mult mai deschisă a dinților cu astfel de produse. „Înainte de a decide ce procedură vrem să urmăm, este important să ne informăm și să aflăm dacă ne pune sau nu în pericol sănătatea dinților. Sunt multe opțiuni pe piață, de aceea recomand să întrebați medicul stomatolog dacă ceea ce doriți să cumpărați este eficient și sigur pentru dantura voastră”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Pastele pentru albire sensibilizează dinții? „Cele mai la îndemână metode sunt pastele de dinți de albire, pentru că sunt accesibile ca preț și pot fi cumpărate din magazinul sau farmacia apropiată. Ele, însă, nu sunt întotdeauna eficiente sau benefice pentru dinții noștri. Pastele abrazive, de exemplu, cu granule, pot să curețe petele superficiale, dar nu și pe cele profund impregnate în dinți. Pastele ce conțin agenți de albire au efect în anumite cazuri, în funcție de particularitățile pacienților. Trebuie să le folosim cu măsură, nu pe termen lung, deoarece pot da sensibilitate dentară”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Sunt mai bune benzile de albire? „Personal, nu recomand benzile de albire, care se găsesc în farmacii, sau kiturile de albire pentru acasă, comercializate pe internet. În primul rând, pentru că, pe marea majoritate dintre acestea, nu se specifică substanța activă și concentrația ei. În al doilea rând, pentru că am avut multe cazuri de pacienți care, după ce au folosit astfel de produse, au rămas cu sensibilitate dentară, care poate fi greu de atenuat. Sfatul meu este că, dacă ne dorim un efect mai evident, să apelăm la albirea profesională în cabinet sau la kituri de folosit acasă luate de la medicul dentist. Acesta știe ce concentrație este indicată pentru fiecare pacient și îl instruiește pentru a urma corect pașii procedurii”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Cum albim dintii fără nerv? „Este important să înțelegem și care sunt <<limitele>> albirii. Atunci când avem de-a face cu dinți devitali (fără nerv), este necesară o albire internă, procedură complet diferită de cea de albire externă. În această situație, medicul stomatolog introduce gel de albire în interiorul dintelui și îl lăsăm acolo timp de câteva zile”, spune Sorina Stroe.
Ce metode de albire recomanda medicul? „Albirea se poate realiza fie acasă, cu gutiere recomandate de medic, pe care pacientul și le aplică singur timp de 7-14 zile pentru câteva ore pe zi, fie în cabinet, într-o ședință de maximum o oră. Diferența între cele două proceduri stă în concentrația gelului. Ceea ce folosim în cabinet este în concentrație dublă față de ceea ce primesc pacienții acasă. La varianta de cabinet, medicul izolează riguroas părțile moi (mucoase, gingie), pentru a împiedica contactul gelului cu ele. Gelul poate arde țesuturile moi, lucru complet reversibil, însă neplăcut ca senzație. În plus, în cabinet putem amplifica efectul gelului cu ajutorul laserului. În plus, atenție! Atunci când realizăm albirea acasă, să fim atenți la restricțiile cu privire la lichide colorate! Trebuie să le evităm atât pe perioada tratamentului, cât și o săptămână după!”, spunee medicul stomatolog Sorina Stroe.
De altfel, albirea dentară este unul dintre cele mai cunoscute și mai în vogă procedee de estetică dentară, fie că o realizăm acasă ori în cabinetul stomatologic. Cât de mult durează însă efectul?
„Albirea dentară este o procedură la mare căutare, așa cum orice îmbunătățire în plan estetic ne face să fim mai siguri pe noi, astfel având rezultate mai bune în toate domeniile vieții noastre. Albirea se poate realiza fie acasă, fie în cabinetul medicului stomatolog”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce tip de albire este bine să evităm? „Sunt de evitat produsele ce se găsesc pe piață sub formă de benzi, pixuri și chiar sisteme de albire acasă cu mini lămpi de intensificare. Pe aceste produse, în marea lor majoritate, nu sunt specificate concentrația și tipul susbstanței de albire utilizate. Acesta este motivul pentru care eu nu recomand utilizarea lor. Mai mult decât atât, am întâlnit mulți pacienți care, după ce au folosit astfel de sisteme, au rămas cu sensibilități care s-au menținut pe termen lung. Nu mai puteau să consume lichide calde/reci/acidulate”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
De ce este mai indicata albirea dentara in cabinet? „Albirea în cabinet se face într-o singură ședință care durează maximum o oră, în funcție de concentrația produsului. Ea poate fi făcută cu sau fără laser, acesta având rolul de a intensifica acțiunea gelului”, spune Sorina Stroe.
La ce rezultate să ne așteptăm? „Prefer întotdeauna să mențin așteptări realiste în rândul pacienților mei. De aceea, le explic de fiecare dată că nu putem avea garanția exactă a câte nuanțe se vor albi dinții post tratament. Statistic, cu cât pacienții sunt mai tineri (ceea ce înseamnă că structura internă a dinților, a canaliculelor dentinare este mai largă și permite ajungerea gelului de albire cât mai în profunzime), cu atât rezultatele sunt mai evidente. Însă, cu cât înaintăm în vârstă, aceste structuri interne dentare suferă modificări, se strâmtează, permițând astfel mai puțin gelului să ajungă în profunzime și dând un efect mai puțin evident”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Cât se menține rezultatul? „De asemenea, la capitolul așteptări realiste, le menționez întotdeauna pacienților mei că albirea dentară nu este un proces <<pe viață>>. În timp, dintii se vor colora. Durata de viață a rezultatului depinde mult de obiceiurile pacientului. Dacă este fumător, dacă consumă cafea sau ceai. Toți aceștia sunt factori care contribuie la scăderea timpului de menținere a rezultatului”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce facem după tratamentul de albire?„Esențial după un tratament de albire dentară, indiferent că a fost făcut acasă ori în cabinet, este să NU consumăm lichide colorate timp de 7 zile. Procesul de albire este în fapt un proces de deshidratare a dintelui. În urma albirii, în următoarele câteva zile, dinții se rehidratează din salivă. Sigur că dacă acolo întâlnim agenți coloranți, rezultatul va avea de suferit. Practic, considerăm rezultatul stabil la 7 zile post tratament. Atenție! Vinul alb este galben ca și nuanță, să nu ne lăsăm păcăliți de denumiri!
Pentru pacienții dependenți de cafea, recomand ca măcar primele zile să nu consume deloc cafea. Apoi, dacă dorința este foarte mare, să o consume cu paiul, evitând astfel pe cât posibil contactul direct cu dinții. Și să se spele pe dinți ulterior. Pentru menținerea pe termen lung a rezultatelor, ideal este de altfel să continuăm să bem cafeaua/ceaiul sau lichidele colorate la modul general cu paiul”, recomandă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Pateaza apa de gura dintii? Apa de gură este folosită de oameni pentru a menține respirația proaspătă și pentru a elimina diferite bacterii periculoase din cavitatea orală. Utilizarea ei vine însă cu o serie de beneficii și dezavantaje. „În primul rând, trebuie știut faptul că apa de gură nu înlocuiește periajul în niciun fel, ci doar vine să-l completeze”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Dezinfectează apa de gura zonele greu accesibile din cavitatea orală? „Un prim beneficiu al apei de gură este acela că ea ajunge în locuri greu de abordat cu periuța dentară, dezinfectând astfel zona respectivă. Știm cu toții că periuța de dinți, oricât de performantă ar fi, nu poate curăța eficient toate suprafețele dentare. Atunci apa de gură, folosită în completarea periajului corect realizat, reprezintă un pas important în rutina de îngrijire a dinților”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ne poate salva de respirația urât mirositoare? „Pentru cei ce suferă de halitoză (respirație urât mirositoare), apa de gură poate fi de un real ajutor, diminuând disconfortul social trăit de acești pacienți. Atenție însă! Nu întotdeauna respirația urât mirositoare are ca sursă cavitatea orală. Uneori cauza poate porni din tractul digestiv”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Care sunt beneficiile fluorului și ale clorhexidinei? „Clorhexidina, unul din cei mai cunoscuți dezinfectanți de uz dentar, are ca efect și reducerea cantității de placă bacteriană depusă și implicit a tartrului. Ca efect benefic menționez aici reducerea incidenței gingivitei, atunci când folosirea apei de gură este acompaniată de obiceiuri corecte de igiena dentară. De asemenea, multe ape de gură conțin fluor, care remineralizează smalțul dentar, scâzand astfel prevalența cariilor”, adaugă medicul stomatolog.
Ce dezavantajele prezinta apa de gură? Pătează dinții „Cei mai buni dezinfectanți de uz dentar, de genul clorhexidinei, și, mai ales, combinații ale lor în timp, folosiți neîntrerupt, pătează dinții! Sigur că petele se curăță foarte ușor printr-o ședință de igienizare, dar sunt inestetice între timp”, spune Sorina Stroe.
Elimină și bacteriile folositoare “Un alt aspect extrem de important este că în cavitatea orală se află multe bacterii, bune și rele. În cazul unui pacient sănătos, aceste bacterii trăiesc într-un echilibru ce întreține starea de sănătate a acestuia. Acele ape de gură care promit că distrug 99.99% din bacterii de fapt nu ajută deloc, ci mai degrabă încurcă. Asta pentru că așa cum le distrug pe cele rele, le vor distruge și pe cele bune, cu roluri importante în diverse funcții”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Folosim sau nu apa de gură? „Ca în multe alte domenii, important este echilibrul și măsura. De aceea e bine să folosim cu pauze apa de gură, conform unei scheme stabilite împreună cu medicul stomatolog. Evitați apele de gură cu alcool care usucă mucoasele, creând o senzație neplăcută. Și, închei ca întotdeauna, spunând că o igienă corectă e unul din ingredientele cele mai importante pentru o bună sănătate orală, asociat cu vizitele regulate la dentist”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.
Igiena orală are un rol esențial în prevenirea cariilor și a altor posibile afecțiuni la nivel oral. Există însă încă un factor foarte important de care trebuie să ținem cont: apa pe care o folosim/consumăm. Este de preferat cea de la robinet sau ar fi mai bine să de îndreptăm spre variantele de apă îmbuteliată?
Cat de sigura este apa de la robinet? „Pe lângă o dietă echilibrată, obiceiuri corecte de igienă dentară și vizite regulate la medicul stomatolog, apa are un rol foarte important în păstrarea unei bune sănătăți orale. Avem opțiunea de a consuma apa de la robinet sau cea îmbuteliată în comerț”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Care este conținutul de minerale al apei? „Pe lângă rolul de hidratare, apa este foarte importantă și prin aportul de minerale, printre care și fluorul. Știm deja despre fluor că are un rol cât se poate de important atunci când este vorba despre prevenirea apariției cariilor. De cele mai multe ori, conținutul de minerale și inclusiv fluor este menționat pe eticheta oricărei sticle de apă îmbuteliată. Ideal este să avem un conținut de 1 mg fluor la 1 litru de apă (0,7-1,2 ppm)”, recomandă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Dar al apei de la robinet?„Pentru a afla informații despre apa curentă, putem apela telefonic organele abilitate. Vom avea concentrații de fluor în funcție de pământul din care vine apa și de procesele de tratare și filtrare”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Este buna apa filtrata? „Dacă folosim filtre de casă, informația legată de conținutul de minerale o putem regăsi cel mai probabil citind manualul de instrucțiuni al filtrului”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Cat de sanatoasa este apa minerală? „Apa carbogazoasă este mai acidă decât cea clasică. Explicația este simplă. Carbonatarea se obține prin adăugarea dioxidului de carbon, care se transformă în acid carbonic în gură. Cu toate acestea, studiile arată că mediul creat nu este suficient de acid pentru a cauza probleme reale la nivel dentar. Apa carbogazoasă îndulcită sau cu arome poate avea însă o aciditate mai mare care, pe termen lung, să dăuneze dinților”, încheie medicul stomatolog.