Madalina Pasol este una dintre cele mai cunoscute pianiste din Romania, recunoscuta peste hotare si laureata la numeroase concursuri internationale! In Romania a cantat atat in cadrul Festivalului “George Enescu”, cat si in spatii neconventionale, in colaborare cu Metrorex, cat si ca pianist de jazz in cadrul Jazz Festival Ferentari!
Madalina Pasol are muzica in ADN! Provine dintr-o familie de muzicieni, membri ai importantelor orchestre romanesti, timp de trei generatii. Tatal ei a fost sef partida violoncel al Orchestrei Radio din Romania, unde bunicul ei a performat timp de 50 de ani, in calitate de solist. “Se implinesc 103 de ani de cand a fost nascut bunicul meu, deci suntem o familie cu traditie pe scenele muzicii clasice din Romania. Bunicul meu, Stanciu Pasol a fost contrabasist – sef de partida al Orchestrei Nationale Radio aproape jumatate de secol. In alte tari, a fost medaliat de onoare al institutiei. Tata, Teodor Cristian Pasol a activat la fel mai mult de 35 de ani in aceasta orchestra ca violoncelist si fratele meu, Catalin Pasol este membru al aceleasi institutii de peste 25 de ani! Prea putin conteaza aceste lucruri in Romania”.
Citeste si: Interviu cu cobzarul Simion Bogdan -Mihai
In copilarie, talentata pianista a primit primele lectii de pian de la bunicul sau: “Eram extrem de pasionata de pian, iar parintii mei, in special tata si bunicul fiind artisti, stiau ce inseamna sa faci performanta si erau foarte stricti cu programul meu. Bunicul exersa zilnic cu mine si fratele meu teorie muzicala si dezvoltarea auzului muzical. Tata cum ne prindea, cum ne punea sa studiem si ne corecta greselile”. La noua ani a debutat cu Orchestra de Camera Sinfonietta, la Muzeul National de Arta cu concertul pentru pian in FaMinor de Johann Sebastian Bach. “Familia se ocupa in fiecare minut de noi! Bunica gatea, mama statea cu mine zilnic ore in sir sa studiez la pian, cateodata trei-patru ore, apoi temele de scoala, apoi seara partidele de sah cu bunicul”, isi aminteste Madalina cu nostalgie de vremurile frumoase ale copilariei, ce par acum desprinse din romane…
Citeste si: The Queens Gambit deschide apetitul pentru sah
Dupa absolvirea liceului George Enescu copilaria s-a incheiat brusc. In 1994 a plecat la Germania pentru a-si continua studiile la Universitatea de Arte din Berlin la clasa profesorului Georg Sava, iar apoi la clasa profesorului Pascal Devoyon. A fost recunoscuta prin premii, burse, diplome la concursuri nationale si internationale (bursa NaFög a Senatului Cultural German, bursa Fundatiei Paul Hindemith, bursa Universitatii de Arte din Berlin, bursa pentru studiile doctorale ale Universitatii de Muzica din Bucuresti).
In strainatate a venit si recunoasterea. A fost una dintre finalistele Concursului International pentru pian Busoni din Italia a Concursului International ARD de la Munchen si a primit premiul trei la Concursul Artur Schnabel. In 2003, este laureata a Concursului Regina Elisabeta de la Bruxelles si in 2004 participa la Concursul International de pian din Sendai, Japonia. In turneele sale, a concertat ca solista sau in formatii camerale împreuna cu solisti si artisti de renume mondial, precum clarinetistul Giora Feidmann in Filarmonica din Berlin, Jakov Kreizberg si Orchestra Operei Comice din Berlin, Orchestra Universitatii de Arte din Berlin.
Apoi, a revenit in Romania! “Am revenit in tara din nevoia de a-mi creste copilul alaturi de familia mea! Mama a facut naveta intre Bucuresti si Berlin aproape un an, apoi am luat decizia de a reveni in Romania deoarece vremea este mult mai prietenoasa, iar ajutorul pe care ti-l da propria familie nu poate fi inlocuit de nimeni si nimic. Fetita mea, Ava Pasol invata de la tatal meu si fratele meu violoncel. Ei studiaza zilnic cu ea, tata este descentent al marelui maestru profesor Antropov, iar fratele meu a fost ele al maestrului Marin Cazacu. Deci, mai mai bine de atat nu se poate! Mama mea, se ocupa de lectiile ei, de orele de pictura, engleza, sport si toate celelalte activitati. Petrecem cu familia mea proprie vacantele, calatorind cu autorulota si descoperind Romania.”
Citeste si: Un tur al conacelor uitate
Acum, Ava o ajuta pe Madalina sa stranga bani pentru a-i oferi lui Darius, un baietel care sufera de autism si care este crescut de o mama pianista singura care mai are doi copii, un Craciun mai frumos. “Va invit sa urmariti recitalul nostru de Craciun in care alaturi de elevele mele dragi, Medeea Moraras de 8 ani si Maria Males, familia Pasol va va delecta cu muzica de cea mai buna calitate si o licitatie a picturii Avei Pasol dedicata lui Darius care va fi licitata. De altfel, puteti dona 20 de lei in contul: RO89 CECE B319 30RO N293 7585 Alaturi de Darius Asociatia Rotary Club Bucuresti, CEC BANK S.A.”

In Romania, a urcat pe scena alaturi de Filarmonica din Arad, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica Banatul Timisoara, Filarmonica Oltenia Craiova, Targu-Mures, cu Orchestra de Camera a Radiodifuziunii Romane. A inregistrat si filmat, printre altele, pentru Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural si Televiziunea Romana, TVR Cultural, Deutschland Radio, Japan Television Productions, RBB Kulturradio Germania.
Printre cele mai importante colaborari se numara Filarmonica “George Enescu“, Serile Lipatti – Conacul Fundateanca, Lipatti Evenings 2015, Kopavagur-Salurinn Concert Hall din Islanda, Festivalul PianoMarathon, Muzeul “George Enescu”, Lotte Lehmann Akademie Perleberg, Sonntangskonzert am Bode Museum Berlin, Institutul Cultural Roman din Berlin. In anul 2016, a colaborat cu Banca Nationala a Romaniei, Bucharest Music Film Festival – ARCUB, a sustinut un concert de debut al compozitorului Dan Popescu pe scena Teatrului National din Bucuresti si a oferit un concert-omagiu dedicat marelui muzician Dinu Lipatti, la Institutul Cultural Roman din Istanbul cu prilejul centenarului marelui artist.
Citeste si: Interviu cu Victoria Raileanu “Improvizatia ca terapie prin arta”
