Satul Banului GuestHouse a fost gazda Revival. Retreat, un eveniment de reconectare cu sinele, meditatie, eliberare de stres, reconectare cu natura, mintea si corpul, redescoperirea energiei feminine, detox si nutritie!
Pilates, yoga, seminarii, meditatie, discutii de constientizare si dans de eliberare al energiilor, acestea au fost cateva dintre punctele cheie ale Retreat-ului organizat la Satul Banului de catre Elena Paraschiv (Peak Pilates Master Trainer), alaturi de invitata sa speciala Agnes Simonfi, Mentor&Life Coach din Ungaria.
Mai departe de aceste activitati au fost patru zile de eliberare de stres si probleme personale, reconecatare cu natura, cu mintea, cu corpul si redescoperirea energiei feminine, detox si nutritie. S-au facut destainuri, s-au legat noi prietenii, discutii eliberatoare si conexiuni speciale.
Miercurile Fii asezata |
In fiecare miercuri te asteptam incepand cu ora 11. Vom avea degustare de smoothie-uri si ceaiuri de sezon din legume, plante si fructe locale si un pranz nutritional plin de savoare, cu preparate din legume si fructe de sezon. 10 Mai | Arta
17 Mai | Respir
24 Mai | Liniste
31 Mai | Echilibru
|
Satul Banului este atestat documentar în anul 1526, odată cu Satul Magurenii Stolnicesei. Este cea mai pitorească zonă a comunei Magureni de astăzi și s-a dezvoltat până în 1897 ca satul Magurenii Banului.
Este o zonă colinară, plină de păduri, fânețe, pajiști și izvoare. Satul s-a format la intersecția a două drumuri comerciale extrem de importante, ambele datând din perioada daco-romană. Cel mai important drum era Drumul Comercial pe care Dacii transportau sare de la Gura Ocniței prin Iedera și mai departe către Breaza. Acest drum făcea parte din “Drumul Matasii”. Cel de-al doilea drum, perpendicular pe primul, a apărut odată cu închiderea drumului comercial ce lega Transilvania de Muntenia prin punctul Tabla Buții și cu dezvoltarea Drumului Domniei de pe Valea Prahovei.
“Casa de Oaspeți Satul Banului se află pe pământul moștenit de la străbunicul nostru Ghiță Stan Dobre, celebru cârciumar în sat și mare gestionar de parchet de exploatare. Casa este construită în stil arhitectural popular muntenesc, folosind exclusiv elemente arhitecturale și tehnici de construcție din zonă, dar și foarte multe materiale recuperate de la casele, morile și grajdurile vechi ale satului“, povestesc proprietarii Guest House-ului nominalizat la Top Hotel Awards si pe care ii puteti vota aici.
Gospodăria de la Casa de Oaspeți Satul Banului încearcă să ne aducă în atmosfera autentică românească a gospodăriilor mosnenilor care au trăit pe aceste dealuri, țărani liberi, vrednici, iscusiți și avuți. Gospodăria moșnenească se află în mijlocul unei livezi de pruni, așa cum și străbunicul Ghiță Stan Dobre avea plantați pentru a produce țuica în cele cinci cazane pe care le deținea.
“Legenda sătească spune că într-un an a produs atât de multă țuica încât borhotul a ajuns până în Dunăre. Până în Dunăre suntem siguri că nu a ajuns dar cu toții știm că orice legendă are un sâmbure de adevăr.
O mare parte din obiectele prezente în gospodărie au aparținut străbunicului nostru, cum ar fi Șareta cu care mergea toamna pe toată Valea Provitei să contracteze în vederea achiziționării de prune, șaua de călărie cât și bastonul dar și o parte din mobilier, mobilier autentic din prăvălia străbunicului nostru, construită cu aproximație în anul 1894 iar restul obiectelor sunt din sat. Astfel am încercat să păstrăm autenticitatea Casei de Oaspeți încercând să nu alteram atmosfera cu obiecte din alte culturi sau din alte regiuni“.
De altfel si numele camerelor din hambar sunt date în amintirea a trei dintre străbunicile proprietarilor : Maica Lina, Maica Floarea și Maica Lisandra, iar parterul acestuia a devenit spațiul comun în care vă puteți relaxa citind sau ascultând muzică veche în fața semineului.
Patulul are doua camere la etaj, Mamaia din sus si Mamaia de la vale, iar spatiul de sub el a fost transformat in camera de vara. “Maicile sunt străbunicile si bunicile în odăile cărora am crescut, am copilărit și am simțit mirosul de busuioc și gutui al traiului neaoș românesc. În bucătăriile lor de vară, lipite cu pământ pe jos, am simțit pentru prima data gustul tocanițelor de vară făcute din roșii bine coapte cu ceapă verde călită, gătite într-o gamelă militară de aluminiu, pe o plită improvizată deasupra unui foc de crengi uscate sau coceni de stiulet de porumb“, mai povestesc acestia.
CITESTE SI: Evadare Offline la Satul Banului