Cautarile lui sunt indreptate catre simplitate si bun gust. Adrian Hadean este dincolo de o personalitate publica, food-blogger, scriitor si gastronom, un talentat chef al carui ingredient secret este: munca! In rest, cautarile lui sunt indreptate catre simplitate si bun gust.
Pe Adrian Hadean l-am descoperit pe propria canapea ca simplu telespectator al unui popular show de televiziune cu subiect culinar, apoi am avut ocazia sa gust savuroasele lui preparate din carne la MEATic, o reeditare a restaurantului din Oradea. Mancarea lui este simpla, corecta si delicioasa, iar acest gand care mi-a ramas “pe papila gustativa” mi s-a confirmat la o cina privata in Attic Lab un spatiu intim, intr-o mansarda “suspendata” deasupra Bucurestiului vechi, de unde poti vedea cele mai incantatoare apusuri.
Originar din Baia Mare, Adrian Hadean este omul pe care ai senzatia ca il cunosti de o viata, ca ti-a mai cantat la caval la un foc de tabara si ca te aseaza la propria lui masa si iti gateste asa cum ti-ai fi dorit sa mananci “la mama acasa”. “Propun gastronomia mea, adica fix asa cum o inteleg si o simt eu in momentul in care se manifesta. Nu ma simt prea bine cand sunt aliniat la trenduri, asa ca nu le practic. Poate, uneori, doar de dragul de a intelege ce vrea sa transmita trendul. Altfel, cautarile mele sunt indreptate spre simplitate si gust bun”, spune Adrian Hadean care a reusit sa ii dea mancarii simple un gust sofisticat!
In fiecare sambata seara, ne inviti “La cina” alaturi de Ionela Nastase in mansarda ta, un spatiu in care gatesti, dar si in care dialogati cu invitatii despre diverse teme de lifestyle. De unde s-a nascut ideea acestui spatiu primitor, dar totodata nonconformist? Locul este atelierul meu, este un spatiu de creatie in care uneori gazduiesc evenimente cu caracter cultural-gastronomic, adica evenimente prin care incerc sa transmit cultura romaneasca ajutandu-ma de mancare si vin. Nu am avut un plan pentru asta, a venit firesc in viata mea in urma cu sase ani si probabil va mai ramane cu mine o vreme.
Eu am avut privilegiul de a cina in mansarda ta, de a vedea un apus superb de pe acoperisul acestei cladiri, care este cel mai special om caruia i-ai gatit in acest loc?
De fiecare data cand am oaspeti, acestia sunt, fara exceptie, speciali. N-am cum sa-i ierarhizez.
Se vorbeste mult in acest moment despre arta culinara, despre bucatarie romaneasca reinterpretata, ce fel de gastronomie propui tu? Propun gastronomia mea, adica fix asa cum o inteleg si o simt eu in momentul in care se manifesta. Nu ma simt prea bine cand sunt aliniat la trenduri, asa ca nu le practic. Poate, uneori, doar de dragul de a intelege ce vrea să transmita trendul. Altfel, cautarile mele sunt indreptate spre simplitate si gust bun.
Ce inseamna pentru “chef” Adi Hadean o cina gatita corect? Nu caut corectitudinea cand gatesc. Rigoarea mea are sensul gasirii unei eficiente sporite a actului, dar mai mult decat atat, nu stiu ce e corect si ce nu.
Ne apropiem de Paste, una dintre marile sarbatori ale romanilor dupa Craciun, ce ar fi ideal sa se regaseasca pe masa noastra in aceste zile? Asta e o discutie cu potential de conflict 🙂 Cred ca bine ar fi sa manance fiecare bun, nu neaparat mult. N-am recomandari culinare, traditiile sunt acte personale macar pe cat sunt acte colective.
Ai lansat o campanie umanitara “Solidar Social”, o actiune umanitara sustinuta din donatii prin care ai pregatit deja 200 k portii de mancare pentru medici, copii, batrani si prin care iti propui sa construiesti si cantine sociale. De unde ai energie sa te implici in atat de multe proiecte? Energie avem toti la dispozitie, si nu cred ca am mai multa decat alti oameni. Ce am eu si n-au altii: o sotie care mi-e si partener de munca si business, si care stie cum sa scoata de la mine lucruri bune, si o echipa foarte faina, formata din oameni inteligenti si empatici.
Cum te-ai reinventat in timpul pandemiei, un an complicat pentru toata lumea, in care industria HORECA a fost profund afectata si in care multi din acest domeniu au dat faliment? Am luat o pauza scurta, apoi am trecut la treaba facand aceleasi lucruri, dar cu alte mize si alti beneficiari. N-am simtit nevoia unei reinventari.
Se spune ca exista mereu o oportunitate intr-o criza, care a fost solutia ta castigatoare? Munca.
Ai facut radio, televiziune, ai scris carti, esti un influent blogger, ai organizat numeroase evenimente, ai avut si o scoala pentru bucatari, ai militat impotriva fumatului in restaurante, te implici in numeroase actiuni umanitare prin asociatia ta… Cat este “inspiratie si cat transpiratie” in toate aceste proiecte?!
Sa spunem ca inspiratia ne ajuta sa desenam oportunitati, acolo unde ele nu sunt evidente. Restul e munca si iar munca.
CITESTE SI: Povestea restaurantului ANIKA