Now Reading
Mare si Delta intr-un weekend!

Mare si Delta intr-un weekend!

Imi place sa ma rasfat cu vacante ori evadari scurte peste hotare, dar cand timpul si timpurile nu imi permit acest lucru, ma multumesc cu o evadari scurte pe litoralul Marii Negre. Iti propun o alta perspectiva asupra marii, una salbatica, consumata pe plajele pescaresti de la Vadu si  Corbu.

De Rezervatia Deltei Dunarii te despart numai 12 km şi 14 minute, plecand din Navodari, iar pana la Vadu mai ai de parcurs inca 11 km. De acolo intri in rezervatia Deltei Dunarii, cu alte cuvinte accesul cu masina iti este interzis! Totusi, daca nu te sperie o amenda si un drum ca dupa bombardament, ajungi intr-un peisaj ce iti taie rasuflarea! Marea ti se dezvăluie după ciulini si dunele de nisip, apa este neagra si linistita, iar nisipul fin si moale precum faina.

Singurele inconveniente sunt lipsa amenajarilor, a unei surse de apa potabila si poate ceilalti turisti, mai ales daca in urma lor au fost lasate gunoaie… dar daca ar exista cele mai sus mentionate nu am mai vorbi, desigur despre o plajă salbatica! Situatia este mai organizata la Corbu, unde exista si o cherhana pescareasca, o plaja amenajata AlbastruLaMare iar mai nou un complex rezidential ce promote locuinte Moderne la Malul Marii in stil arhitectural Dobrogean, Zargana ce promite ca fiecare constructie sa se integreze simbiotic cu mediul care o inconjoara.

La Corbu si Vadu, inca mai poti petrece un weekend ca in vremurile adolescentei, la cort ori cu caravana, in salbaticie, admirand noaptea stelele, iar ziua kite-surf-urile! Poti sa faci chiar si nudism, poti canta la chitara cu prietenii si poti parcurge pe jos kiometri intregi bucurandu-te de salbaticia locului!

De aici, iti poti continua drumul catre Delta Dunarii, iar mai intai te poţi opri fie la ruinele cetatii Histria, pe malul lacului Sinoe, ridicata de către colonistii venitii din Milet, fie la Enisala, unde se afla cetatea ridicata de bizantini si genovezi, ulterior transformata in garnizoană a Imperiului Otoman. Restaurat in urma cu cativa ani, monumentul de arhitectura militara, se inalta pe un deal, de unde poti avea o privire de ansamblu a intregii zone.

Enisala in sine este un orasel pitoresc, aflat între lacurile Babadag si Razim, unde se afla Muzeul Gospodaria Taraneasca Enisala si mai multe locuri de cazare cu “aroma” locala, precum Enisala Safari Village ori Grandma Enisala.

De departe insa, cel mai pitoresc sat din zona este Sarichioi, unde poti vedea pe micile stradute acoperite cu colb, reprezentanti ai comunitatii de lipoveni ramasi in Romania. Aici, te poti caza la Casa Filip din Sarichioi, o veche gospodarie lipoveneasca, ridicata in urma cu fix un secol (1921), in vatra satului Sarichioi, la doar cativa pasi de Lacul Razim. Alex & Alina Filip au devenit noii proprietari in februarie 2018. A urmat apoi un amplu proces de reconditionare si restaurare. “Scopul final a fost sa oferim Romaniei un nou reper de arhitectura traditionala si sa introducem proprietatea in circuitul turistic autohton de nisa“, spun acestia.

Cu un concept similar este si casa reconditionata de Bianca Folescu in satul Visina care isi propune sa promoveze traditiile dobrogene.

In zona, mai exact in Babadag, unde poti vizita Muzeul de Arta Orientala gazduit de Casa Panaghia ce prezinta obiecte ce apartin artei populare a turcilor si tatarilor din Dobrogea, dar si Geamia Gazi Ali Pasa.

See Also

Drumul meu s-a oprit langa Murighiol, mai exact la Dunavatul de Sus, unde am si innoptat. Din acest loc poţi lua o barca către orice colt al Deltei Dunarii, intrucât la numai doi pasi de sat se deschide împaratia apelor: Lacurile Razelm si Murighiol marginesc localitatea, iar pe paienjenişul de canale, din preajma acestor lucii de apa se poate patrunde in zone sălbatice şi pitoreşti din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

La plimbare cu barca, daca esti norocos, poţi vedea pelicani, lebede cu pui ciufuliti, berze, starci, tiganusi, cormorani, egrete si…cam 300 de specii de pasari europene, mediteraneene, siberiene, mongole si chineze. Mai poti pescui (sunt peste o suta de specii de pesti sau poţi da…”cu batul în balta”. Aşa cum am făcut eu! Cam peste tot se manaca… peste, de la celebra ciorba storceag, dreasa cu smantana si ou, la crap, stiuca sau salau chiar si sub forma de drob sau chiftelute.

Locul meu preferat pentru cazare este Cinci Chirpici. Situata in satul Murighiol, pitoreasca asezare dobrogeana incarcata de istorie, pensiunea Cinci Chirpici este locul ideal pentru iubitorii de natura care doresc sa se relaxeze intr-un decor rustic fermecator, dar si sa se bucure de frumusetea salbatica si magica a Deltei Dunarii. Din pasiune pentru stilul autentic, a fost ales un concept special care nu se multumeste sa recreeze individual casutele traditionale, ci reda in integrum o secventa din viata satului arhaic al pescarilor lipoveni: o ulita de nisip si piatra, intrerupta ici si colo de cate un palc de iarba verde si flori salbatice, serpuind printre casutele cu muscate pe prispa, cu pereti albi si stalpi albastri si acoperis din lemn invelit cu stuf.

De aici la mare, poti ajunge cu barca pe plajele de la Sulina, Sfantu Gheorghe (pentru cazare recomand Green Village Resort) sau în locuri stiute numai de localnici!  Mare si delta într-un singur week-end? Ti-am zis ca se poate!

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2023 TheMooDBoard. ConceptFactory.ro all rights reserved

Scroll To Top