Craiova , orasul cel mai prestigios, dar poate si cel mai “controversat” din zona Olteniei poate deveni o surpriza placuta, in ciuda “reclamei negative” de care a avut parte in ultimii ani. Cu o istorie bogata, intersanta si “complicata”, orasul te poate cuceri prin monumentalitatea cladirilor, atentia acordata florilor si parcurilor, dar si a locurilor de entertainment!
Cand te gandesti la Craiova, te referi strict la orasul lui Mihai Viteazu, dar multe aspecte mai putin cunoscute publicului ar trebui sa faca din Craiova, al doilea oras ca marime din Tara Romaneasca, un adevarat reper turistic si cultural!
De exemplu, nu stiu cati stiu ca in Craiova de azi se afla ruinele Pelendavei, capitala unui trib dacic din perioada 400-350 I. H. Mai mult, istoricii cred ca aici s-a dat batalia de la Rovine. In plus, aici s-a creat Bania, o institutie de guvernare preluata apoi de occident care ulterior a capatat functii judecatoresti si militare, pe langa cele administrative; Craiova a fost pentru un an Capitala Tarii Romanesti, apoi a devenit fief-ul revolutionarilor pasoptisti; aici s-a pus la cale unirea principatelor romane si tot in Cetatea Baniei s-au nascut personalitati precum Nicolae Titulescu, Petrache Poenaru, Gheorghe Titeica, Dimitrie Gerota, Ion Minulescu, Marin Sorescu, Corneliu Baba, Titu Maiorescu.
Pentru ca un pic de istorie nu strica, fac un scurt rezumat al istoriei Craiovei…”Oras targ” cu numeroase mahalale, fantani si biserici, Craiova s-a sistematizeaza dupa 1800, cand principalele strazi au fost pavate cu bazalt, gresie de Yvoir si porfir, aduse din Elvetia, Franta si Belgia. In 1854 in Cetatea Baniei a fost introdus iluminatul public, iar in 1887 cel electrica la Teatrul de Opera si opereta “Elena Teodorini”. S-au construit in acea perioada noi cladiri in stilurile renascentist, baroc, clasic, neoclasic, romantic si romanesc, predominand eclectismul european. Si azi, se mai poate vizita cea mai veche cladire laica, Casa Baniei, cladita de Barbu Craiovescu si refacuta de domnitorul Constantin Brancoveanu, cladire unde se aduna odinioara divanul Craiovei.
Din punctul meu de vedere cea mai frumoasa cladire din oras este Palatul Jean Mihail care adaposteste azi Muzeul de Arta din Craiova. Construita intre 1898-1907 si proiectata arhitectul Casei Regale, Paul Gottereau, aceasta reflecta statutul social al unuia dintre cei mai bogati oameni ai vremii (dupa Gheorghe Grigore Cantacuzino supranumit Nababul), Constantin Michail.
Am aflat ca initial palatul a fost conceput ca locuinta particulara, la constructia lui folosindu-se materiale valoroase: marmura de Carrara, matase de Lyon pentru tapiseriile de pe pereti, ardezie pentru fatada, cristal de Murano pentru oglinzi.
Inaugurat in 1909, de cei doi fii, Nicolae si Jean (Constantin Michail murise cu un an inainte), palatul a gazduit Familia Regala a Romaniei in 1913 cu prilejul inaugurării monumentului ”Asta-i muzica ce-mi place” (monument distrus imediat dupa venirea la putere a comunistilor). intitulat astfel după replica lui Carol I, la auzul loviturilor de tun cu care a debutat Războiul de Independență din 1877.
Doi ani mai tarziu, tot la palat, sunt primiți Regele Ferdinand și Principesa Maria, care impreună cu generalul Averescu faceau o vizita Spitalului Militar din Craiova.
In 1936, palatul este donat statului roman, iar din 1954 devine Muzeul de Arta din Craiova. Renovat in urma cu cativa ani si readus la stralucirea de odinioara, acesta gazduieste singura expozitie permanenta a lui Constantin Brancusi in Romania care intre 1894 si 1898 a urmat Scoala de Arte si Meserii din Criova. In Palatul Jean Mihail poti admira iconicele exponate Domnisoara Pogany, Sarutul, Ecorseu.
La etaj, o colectie de arta romaneasca reuneste lucrarile unor renumiti pictori Craiovei, precum Corneliu Baba, Constantin Lecca, Ion Tuculescu si Eustatiu Stoenescu, alaturi de lucrari ale lui Nicolea Grigorescu, Theodor Amman, Iosif Iser, Luchian si Tonitza.
Personal, m-am bucurat de spatiul superb amenajat, cu aer istoric, scarile ample, superbul luminator de la etaj si candelabrele luxoase si am descoperit portrete superbe ale celor care au locuit in acest loc istoric, oameni ce poarta eleganta si intelepciunea timpurilor de alta data.
Alte cladiri superbe de pe strazile Craiovei sunt Palatul Vorvoreanu, actualul sediu al Mitropoliei Olteniei, Palatul de Justitie, azi sediul central al Universitatii din Craiova, o ilustrare a neoclasicimului in arhitectura, fosta Banca a Comertului, azi sediul Primariei Craiovei, proiectata de Ion Mincu, Palatul Administrativ, azi sediul Prefecturii Dolj, opera arhitectului Petre Antonescu.
Am fost incantata si de superba constructie a fostului Casino Minerva construita in stil maur de Toma Dobrescu, caruia mai tarziu i s-au alaturat un resturant, un hotel, crama si gradina de vara (acum aflate in paragina) din care a ramas insa doar o zona de cofetarie. O realizare de excepție îi urbanistica craioveană, impresionand ca marime și exuberanta arhitecturala, cladirea uimeste vizual prin bogatele decoratii de la exterior si intrarea monumentala, asteptand totusi stralucirea si faima de alta data.
Acesta inca mai gazduieste renumita sala maura si fosta braseria care odata era atractia orasului si unde se reunea toata “lumea buna” a Craiovei. De-a lungul timpului, Minerva a gazduit oameni importanți ai lumii, precum Generalul Charles De Gaule ori Împăratul Pahlavi al Iranului.
In afara, cladirilor exceptionale, Craiova se mai poate mandri cu Gradina Botanica amenajata pe 17 hectare de botanistul craiovean Alexandru Buia si de Parcul Nicolae Romanescu, unul dintre cele mai mari parcuri din Europa ca intindere si declarat monument istoric. In ambele locuri am gasit un adevarat festival al lalelelor, ce putea concura cu plantatiile din Olanda.
Proiectat la initiativa lui Nicolae P. Romanescu, primarul Craiovei de la acea vreme, de catre arhitectul francez Edouard Redont, Parcul Romanescu a fost medaliat cu aur la Expozitia Universala de la Paris.
Am aflat ca acesta se afla intins pe o suprafata de aproape de o suta de hectare si reuneste plantatii ornamentale de arbori si arbuști, o intindere de apa cu o insiruire de balți cu nuferi legate intre ele prin mici cascade sau traversate de podete, adăpost pentru multe specii de pasari de apa , pe care le-am si vazut, pesti, broaște testoase, un lac cu bărci pentru agrement si o insulă pe care se poate ajunge pe doua poduri, printre care Podul Suspendat care dateaza din 1902. Tot aici se afla ruinele unui fost castel, dar si hipodromul din Craiova, transformat in scoala de echitatie, precum si una dintre cele mai vechi gradini zoologice din Romania.
Ca locuri de iesit, recomand Artizan 35, Craft si Cafeneaua de specialitate Bad Habits.
Ingrijita si aerisita, Craiova poate fi lejer o destinatie de week-end ori de cateva zile, daca timpul iti permite sa faci o incursiune si pana la Dunare, iar in aceasta perioada merita mentionat ca orasul gazduieste Festivalul International Shakespeare care are loc o data la doi ani la si care cuprinde uprinde spectacole de teatru realizate de catre mari regizori internationali (jucate la Teatrul Marin Sorescu), dar si peste 100 de evenimente: spectacole de teatru, performance-uri, instalații multimedia, spectacole de teatru VR, concerte, proiecții de film în aer liber, lansări de carte, conferințe și dezbateri.
CITESTE SI: Descopera Romania autentica la Muzeul Golestilor