Pe chef Catalin Ivanof, l-am intalnit la bistro-ul pe care il conduce, un loc mic si cochet pe strada Polona, unde puteai lua pranzul. Ne-am “angajat” intr-o conversatie profesionala, in care mi-a povestit pe langa gatit, ofera si consultanta in domeniul gastronomiei. Intors de zece ani din Italia, unde a deprins tainele bucatariei locale, chef Ivanof a inceput de jos: de la spalat vase pentru a ajunge sa isi construiasca propriul brand si sa dea “tonul” culinar in bucatariile unor restaurante cunoscute.
Ne-am reintalnit in Satul Banului Guesthouse, un loc desprins dintr-o carte cu basme romanesti, unde ne-a gatit un excelent mistret vanatoresc, un antreu cu mamaliga coapta si tocanita de ghebe si un desert cu dovleac gatit dupa o veche reteta romaneasca, de te lingeai pe degete! Asa ca l-am provocat la o discutie despre gastronomia locala, afland ca gateste in locuri inedite (Scoala Bunesti) si in contextul in care tot mai multi chefi autohtoni isi propun sa reinventeze felurile de mancare traditionale in stil 2.0!
Citeste si: Interviu cu chef Alex Petricean, noua vedeta TVR1
Catalin, in ultima vreme folosim foarte des, mai ales in emisiuni de televiziune cuvantul chef in loc de bucatar, ce deosebeste o categorie de celalalta?
Chef-ul este cel care conduce o bucatarie formata din mai multi bucatari. El vine cu managementul si viziunea bucatariei, iar bucatarii il ajuta in a implementa acea viziune.
Tu cum ai inceput sa gatesti? Intr-o tratorie din Toscana, dupa ce bineinteles am spalat multe vase. Dupa care, tot in Italia am avut ocazia sa invat bucataria traditionala la un nivel mai inalt in diverse restaurante prestigioase pe care am ajuns sa le si conduc in timp. M-am intors in Romania de 10 ani, unde am acceptat alta provocare si anume bucataria traditionala romaneasca. Dar si aici, in tara am incercat sa fac cunoscuta adevarata bucatarie italieneasca.
Mi-ai povestit ca gatesti in locuri inedite, precum Scoala de la Bunesti… In diferitele locuri unde sunt invitat sa gatesc aleg sa pun in valoare stilul locului, ceea ce ofera zona respectiva si bineinteles tin cont si de tipul oaspetilor, cat si de viziunea gazdei asupra locului unde ma cheama sa gatesc si a ceea ce ar trebui sa ofere aceasta experienta. In principiu imi personalizez meniurile de degustare in functie si de tematica evenimentului si intotdeauna fac si o selectie de vinuri care sa puna in valoare mancarea.
Citeste si: Degustare de vinuri la Mierla Alba
Care este specialitatea ta? Urasc ideea de “signature dish”, deoarece consider ca inainte de a-ti semna creatiile gastronomice ar trebui sa ajungi la un grad de cunoastere al bucatariei. Eu din pacate aceasta calatorie consider ca nu am strabatut-o suficient incat sa nasc pe banda rulanta aceste concepte gastronomice, si ii las pe colegii mei de breasla mai experimentati sa faca asta. Este oarecum o moda sa ai un “book” de creatii si mai ales sa reinterpretezi ceva din bucataria traditionala romaneasca… este un nou trend. Specialitatea mea principala ramane bucataria italiana traditionala si inca studiez bucataria noastra straveche romaneasca, cea autentica, nu versiunea noua 2.0 plina de E-uri, coloranti, potentiatori de gust, si tot felul de arome straine de gustul stramosilor nostri.
Citeste si: Dejun “haute couture” la Domeniul Manasia
Unde te pot gasi amatorii de experiențe culinare în mod obisnuit? In Bucuresti am deschis un mic bistro pentru corporatistii din zona Polona, Mad Chef Cafe Bistro unde gatim in timpul saptamanii, iar in weekend-uri gatesc in diferite locuri din jurul Bucurestiului, de exemplu Satul Banului Guesthouse.
Citeste si: Evadare offline in Satul Banului
Tags
What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
1
Not Sure
1
Silly
1